Witam.
Mam pytanko-prośbę
Działka rekreacyjna.
Chciałbym podłączyć pompę wody 550 Wat, na około godzinę w słoneczny dzień do przetwornicy pełny sinus 1000W która będzie podłączona do akumulatora 65Ah AGM ( powinien wystarczyć )
A akumulator chciałbym podłączyć do systemu solarnego.
Jaki panel-panele, będzie mi potrzebny ( moc) i jaki regulator MPPT.
Żeby podczas słonecznego dnia mogła spokojnie chodzić pompa o mocy 550W przez godzinę .
Wyczytałem że dobrym regulatorem jest TRACER, tylko nie wiem jaki
Powiedzmy że do tego trackera podłącze panel 260W ...w opisie jest że można do niego max 260w ....
Daje coś koło 8 Amper.
A przykładowo jak bym podłączył dwa panele po 260 w równolegle , to by pompował 16 amperów ? i nic by się nie stało regulatorowi ?
Czy można podłączyć więcej niż jeden panel o mocy 260 w ?
Czy w słoneczny dzień, jak się podłączy pompę 550w , to chyba pompa nie zużyje szybko akumulator, bo dopływa cały czas prąd z panela.
Czy z dwóch paneli 260w wystarczyło by prądu na pompę ?
Sorki 😉 za tyle pytań, ale chciałbym wiedzieć co konkretnie kupić 😁
ZAŁĄCZONY SCHEMAT PODŁĄCZENIA, TO TYLKO PRZYKŁAD, ALE TAK TO MA WYGLĄDAĆ
Z góry dziękuję za odpowiedź
Mam pytanko-prośbę
Działka rekreacyjna.
Chciałbym podłączyć pompę wody 550 Wat, na około godzinę w słoneczny dzień do przetwornicy pełny sinus 1000W która będzie podłączona do akumulatora 65Ah AGM ( powinien wystarczyć )
A akumulator chciałbym podłączyć do systemu solarnego.
Jaki panel-panele, będzie mi potrzebny ( moc) i jaki regulator MPPT.
Żeby podczas słonecznego dnia mogła spokojnie chodzić pompa o mocy 550W przez godzinę .
Wyczytałem że dobrym regulatorem jest TRACER, tylko nie wiem jaki
Powiedzmy że do tego trackera podłącze panel 260W ...w opisie jest że można do niego max 260w ....
Daje coś koło 8 Amper.
A przykładowo jak bym podłączył dwa panele po 260 w równolegle , to by pompował 16 amperów ? i nic by się nie stało regulatorowi ?
Czy można podłączyć więcej niż jeden panel o mocy 260 w ?
Czy w słoneczny dzień, jak się podłączy pompę 550w , to chyba pompa nie zużyje szybko akumulator, bo dopływa cały czas prąd z panela.
Czy z dwóch paneli 260w wystarczyło by prądu na pompę ?
Sorki 😉 za tyle pytań, ale chciałbym wiedzieć co konkretnie kupić 😁
ZAŁĄCZONY SCHEMAT PODŁĄCZENIA, TO TYLKO PRZYKŁAD, ALE TAK TO MA WYGLĄDAĆ
Z góry dziękuję za odpowiedź