Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Brak zmian w odczycie kodu 2.8.0 na liczniku Iskra AM550 mimo pracy paneli fotowoltaicznych

MaciejSkibiski 21 Jun 2021 21:02 9864 21
    MaciejSkibiski
    Level 4  
    Witam, pytanie dotyczy licznika iskra am550, chodzi o to, ze od grudnia posiadam panele foto, do tego momentu z danych z falownika mam wyprodukowane 2.4MWh, odczyt poboru z licznika 1.8.0 to 1750, natomiast na kodzie 2.8.0 sa caly czas zera, i wydaje mi sie, ze od początku nic sie tam nie zmieniało, jakby przesył prądu byl zerowy, czy jest cos z licznikiem czy może jakiś inny problem być. Oczywiście zadzwonię to zgłosić, ale chciałbym poznać opinię. (Wiem też, że powinienem to zrobić dużo wcześniej 🥴)
    Dzięki za wszelkie opinie.
  • Helpful post
    rokbok
    Level 33  
    MaciejSkibiski wrote:
    czy jest cos z licznikiem czy może jakiś inny problem być

Coś jest na rzeczy, w pozycji 2.8.0 powinno być wskazanie produkcji paneli pomniejszone o autokonsumpcję, zgłoś to czym prędzej, zapytaj też instalatora, cały czas tracisz częściową produkcję.
    MaciejSkibiski
    Level 4  
    Czyli, jesli srednio mam produkcje dzienna 35kW, a zużycie średnie dzienne 8kW, to codziennie powinno sie zwiększać wskazanie na kodzie 2.8.0 o 27kW, a to co jest na górkę to sobie odejmuje: wskazanie 2.8.0 minus 1.8.0, czy tak???
  • Helpful post
    galica01
    Level 15  
    Tak to wygląda jeszcze tylko 80% z oddanej możesz zabrać długo czekasz ze zgłoszeniem tego jak od grudnia nie masz wskazań to bardzo dużo straciłeś
  • Helpful post
    mazutmazut
    Level 11  
    Zglaszaj, bo juz masz spore straty
    MaciejSkibiski
    Level 4  
    Zgloszenie poszlo, przy montazu instalator podlaczyl przewod do zabezpieczenia przed licznikiem a nie w moje bezpieczniki, ominął tym samym licznik, przez co nie widac wysylki pradu, dopiero teraz zobaczylem te zera, wiec to nie to ze zwlekalem pol roku, to raczej niewiedza🥴 Brak zmian w odczycie kodu 2.8.0 na liczniku Iskra AM550 mimo pracy paneli fotowoltaicznych
  • Helpful post
    rokbok
    Level 33  
    MaciejSkibiski wrote:
    przy montazu instalator podlaczyl przewod do zabezpieczenia przed licznikiem a nie w moje bezpieczniki,

No to ciekawe, rozplombował skrzynkę przedlicznikową? Jeszcze może być kara, albo oskarżenie o kradzież prądu.
  • Helpful post
    zbich70
    Level 43  
    MaciejSkibiski wrote:
    instalator podlaczyl przewod do zabezpieczenia przed licznikiem a nie w moje bezpieczniki, ominął tym samym licznik
    To go wołaj w trybie natychmiastowym, żeby to poprawił przed wizytą ZE. Bo, jak napisano wyżej, protokół NPEE będzie na 100%.
    Nie dość, że oddałeś energię za darmo, to jeszcze dostaniesz opłatę za nielegalny pobór.

Dodano po 50 [minuty]:

MaciejSkibiski wrote:
    Zgloszenie poszlo
    Podłaczyć prawidłowo, sprawdzić czy nalicza się rejestr 2.8.0 i zmienić zgłoszenie z usterki licznika na ponowne plombowanie. Może rozejdzie się po kościach, tylko się spiesz.
    MaciejSkibiski
    Level 4  
    Zgloszenie poszlo ale do firmy od paneli ze maja to pilnie poprawic, zdjecia, opis itp. Wczesniej zawolalem goscia z enei od licznikow zeby sprawdzil i wlasnke on potwierdzil ten blad orzy podlaczeniu, poki co do enei nic nie zgłaszałem, bede musial to zrobic zeby plombe zalozyli jak instalator naprawi blad.
  • Helpful post
    zbich70
    Level 43  
    MaciejSkibiski wrote:
    Zgloszenie poszlo
    Napisałeś tak, że nie wiadomo komu i co zgłosiłeś. Ale OK.

PS. Na fotce w #6, jeśli dobrze widzę, plomba ZE jest i wygląda na nienaruszoną. A to sprawia, że Twój temat staje się ciekawszy.
  • Helpful post
    galica01
    Level 15  
    Ciekawego instalatora miałeś jak można tak poważny błąd zrobić aż się wierzyć nie chce w to co czytam.

Jak tacy ludzie robią fotowoltaikę to się niema co dziwić że ludzie maja problemy powinien Ci zapłacić za straty które poniosłeś będziesz miał sporą dopłatę do prądu
    MaciejSkibiski
    Level 4  
    Fakt, nie napisalem wczesniej gdzie poszlo zgloszenie, moj blad🙄, plomba zalozona przy wymianie licznika na dwukierunkowy, mnie przy tym nie bylo a gosc z ze myslal ze ten przewod co widac to jest nowy polozony od przylacza ze slupa a nie z inwertera. Generalnie mysle ze uda mi sie zakonczyc sprawe na plus dla mnie, w koncu nie ja to spieprzylem i nie mam obowiazku kontrolowac licznika, ktos mnie narazil na straty i wypadaloby to zrekompensować, mysle ze firma od ktorej mam panele nie moze sobie pozwolic na taka sytuacje (obym sie nie mylil😬)
  • Helpful post
    zbich70
    Level 43  
    MaciejSkibiski wrote:
    w koncu nie ja to spieprzylem i nie mam obowiazku kontrolowac licznika
    Niestety, ale względem ZE to TY jesteś stroną umowy, a nie twój instalator.

PS. Jeśli swoją korespondencję z dostawcą i instalatorem prowadzisz w taki sam sposób jak piszesz na forum, to nie dziw się, że nie będziesz traktowany poważnie.
  • Helpful post
    galica01
    Level 15  
    Ten facet co zakładał plomby też nie był wiele lepszy od instalatora jak mógł zaplombować przewód od falownika w skrzynce z głównymi. Przecież ty mogłeś pobierać prąd z przewodu od falownika i tym samym go kraść masakra
    Miałeś sporego pecha trafiłeś na dwóch "super elektryków"
  • Helpful post
    rokbok
    Level 33  
    @MaciejSkibiski szkoda że coś już zgłaszałeś gdziekolwiek, wystarczyło zadzwonić do operatora i zgłosić rozplombowanie skrzynki z zabezpieczeniami głównymi przedlicznikowymi z powodu wybicia zabezpieczenia, po takim zgłoszeniu wystarczyło by przełożyć rzeczony kabel od falownika we właściwe miejsce, taka procedura jest w Tauronie przy zgłoszeniu awarii.
    Po wszystkim zgłaszasz potrzebę zaplombowania skrzynki przedlicznikowej, mogą naliczyć opłatę za przyjazd, byłbyś kryty, bez ryzyka kłopotów.
    MaciejSkibiski
    Level 4  
    zbich70 wrote:
    to nie dziw się, że nie będziesz traktowany poważnie.

Nic nie napisalem ze ktos nie traktuje mnie powaznie.
    Nie masz obowiazku znac sie na wszystkim, ok, jestem stroną umowy i ZE nie interesuje kto cos zrobil, za jakis czas wystawia fakture i tyle, mi pozostaje tylko skladac reklamacje nie w ZE tylko w firmie od paneli, licze sie z tym ze juz nie nadrobie powstalych strat i bede na minusie, skonczy sie okres rozliczeniowy, zapłacę fakture a dalej zobaczymy.
    P.s. co do pisania na forum, ze niby niezrozumiale, moze i tak, ale nieraz lepiej jest powiedziec niz napisac😁
    Pzdr
    MaciejSkibiski
    Level 4  
    Wiec tak, reklamacja została uznana za zasadna i firma ma dla mnie dwie propozycje albo kasa, okolo 1800, albo jeden panel 360 z mikroinwerterem, no i nie wiem co wybrac???😁

Mozecie cos doradzic???
  • Helpful post
    mazutmazut
    Level 11  
    Wez kase, nic wiele Ci jeden panel nie da
    MaciejSkibiski
    Level 4  
    A jakby to byl mikroinwerter obslugujacy 4 panele, mialbym wtedy furtke ma przyszlosc na 3szt. ???
  • Helpful post
    3301
    Level 33  
    Czy na pewno potrzebujesz więcej, z danych które podałeś to jeżeliby wysłać do sieci całą produkcję z tego okresu to i tak by zostało jeszcze 170 kWh a jeszcze jest auto konsumpcja na poziomie 20-30% w przypadku instalacji o mocy ok 5 kW
    MaciejSkibiski
    Level 4  
    Zostalem przy gotowce bo sie okazalo ze musi byc polozona nowa instalacja do licznika co sie wiaze z duza ingerencja w sciany i sufit, a jestem po remoncie wiec dalem sobie spokoj.

Dzieki za wszystkie odpowiedzi i komentarze 👍👍👍
    MaciejSkibiski
    Level 4  
    Zostalem przy gotowce bo sie okazalo ze musi byc polozona nowa instalacja do licznika co sie wiaze z duza ingerencja w sciany i sufit, a jestem po remoncie wiec dalem sobie spokoj.

Dzieki za wszystkie odpowiedzi i komentarze 👍👍👍

Dodano po 30 [minuty]:

Reklamacja uznana, rekompensata wypłacona.