Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Chińskie radio T464SDRAV4 PIN - Chińczyk żąda pinu

Linton44 22 Jun 2021 18:57 2403 4
    Linton44
    Level 2  
    Dzień dobry.
    Mam kłopot z chińskim radiem w Toyocie RAV4 (jeśli ma to znaczenie. Radio nienajtańsze, bo rzędu 1500 zł, zleciłem zainstalowanie go u mechanika samochodowego, bo ma tam też elektryka, a ja się nie znam. Stare niby działało, ale nie z pendrajwami, że o nowych telefonach nie wspomnę, a płyty rysowało już zbyt mocno. Oryginalne kosztuje chore pieniądze, coś pod połowę wartości auta, stąd decyzja o zakupie polecanego chińczyka.

Elektryk sobie jednak nie poradził. Od samego początku montażu takie usterki:
    1. nie działa sterowanie z kierownicy
    2. nie działa kamera cofania (w ogóle nie czyta sygnału)
    3. mikrofon od zestawu głośnomówiącego bardzo słabo zbiera dźwięk

Później auto odebrałem, mieli się douczyć i poprawić montaż. Ale w międzyczasie wprowadzałem ustawienia w androida, jak konto na Spotify, konfiguracja Google Maps itp. Nic jakiegoś nadzwyczajnego. Po wprowadzeniu ustawień konta Google (żeby pobierało aktualizacje) zażądało restartu. Zezwoliłem i... Rozpieprzyło się coś na tyle, że radio zaczęło żądać wprowadzenia PIN. Wpisałem taki PIN, jaki ustawiłem przy androidzie, ale nic to nie dało. PINy z forum typu 8888, 123, 1234, 123456 itd. też nie działają.

Reset szpileczką nic nie daje. Przez jakiś czas można było korzystać z protezy, czyli w telefonie uruchomić odtwarzanie muzyki i w aucie było słychać. Potem tylko z jednego głośnika, a teraz już w ogóle nie odpowiada. Co dziwniejsze - rozmowy telefoniczne można odbywać (choć mikrofon dalej słabo).

Kontakt ze sprzedawcą się jakoś dziwnie urwał, jak poprosiłem o instrukcję lub namiary na serwis w Trójmieście. Nie chcę znów płacić za demontaż i odsyłać radia, może ktoś w Gdańsku byłby w stanie ogarnąć ten temat i mi pomóc?

Edit: zdjęcia ekranu we wszystkich dostępnych opcjach.
    sosarek

Level 43  
    Oczywiście marki i modelu radia brak.
    1. Pewnie nie podłączona magistrala.
    2. Patrz pkt.1
    3. Taki urok wynalazków.
    Linton44
    Level 2  
    sosarek wrote:
    Oczywiście marki i modelu radia brak.
    W tytule jest podany model. A marka w chińskich radiach jest przecież losowa.
    gradek83
    Level 42  
    Linton44 wrote:
    PINy z forum typu 8888, 123, 1234, 123456 itd. też nie działają.

Sprawdź te:
    1111
    8888
    3368
    3618
    0000
    7890
    44320
    44328
    123456
    000000
    26959910

Podaj model fabrycznego radia jakie miałeś domyślnie zamontowane.
    Dodatkowo zdjęcie radia front tył i tabliczka znamionowa.

Jak z chińczykiem dostałeś jakąś instrukcję , rozpiskę połączeń kabli to też podaj.

Dodatkowo nr z ramy drzwi samochodu zazwyczaj plakietka jest od strony kierowcy albo pasażera lub w innym dostępnym miejscu.
    Linton44
    Level 2  
    Cudownie poczytać tak pomocnych użytkowników elektrody: jeden nie potrafi czytać, tylko od razu zarzuca "oczywiście marki i modelu radia brak" (było w tytule), drugi żąda podania numeru buta, VIN i PESEL, żeby tylko się powymądrzać. Dziękuję. Więcej nie będę korzystał.

A rozwiązanie wybrałem takie, że Allegro oddało mi kasę, bo się sklep nie odzywał. I w ten sposób mam i kasę i rozwalone radio, które nie wiem gdzie odesłać. Przynajmniej nie jestem stratny.