Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Alinco DR-130 TE2 zablokowane

web69 26 Oct 2005 11:19 6477 10
    web69
    Level 32  
    witam. dostałem takie radio i niestety wyświetla tylko ch1 i nie reaguje na przyciski. da się tylko włączyć ton sqelch. co to za wersja tego radyjka i jak je rozblokować? SQ7EQY pozdrawiam
    web69
    Level 32  
    próbowałem już kombinacji klawiszy, na to nie reaguje. może jest jakaś zworka, której przecięcie spowoduje odblokowanie radia? tak było w alanie ct180
    sq6ade
    Level 40  
    Kiedyś spotkałem się że w Alinco DR112 - służbowych poodcinali ścieżki od włączników aby Straż Miejska nic nie kombinowali poza swoimi kanałami.
    Drag
    Level 16  
    Witam.
    Bardzo prosta sprawa.Wystarczy zresetować procesor,czyli zewrzeć dwa styki SDA i SCL,włączyć na sekundę zasilanie i radio przechodzi w tryb VFO.Dokładny opis "krok po kroku" znajdziesz na ruskiej stronie CQHAM.Wypróbowałem osobiście,wszystko OK.
    Powodzenia.
    web69
    Level 32  
    gdzie mam szukać tych styków? rozebrałem radio, ale nic takiego nie widzę... to szyna i2c?
  • Helpful post
    Drag
    Level 16  
    Jak odkręcisz górną pokrywę radia,to z prawej strony na płytce panela przedniego jest dzielone złącze.Zobacz to 4-stykowe,są tam kolejno-ziemia-5V-SDA-SCL.Zewrzyj SDA z SCL i na chwilę włącz radio.Gotowe.
    Tu masz link do dokładnego opisu: http://www.cqham.ru/trank.htm
    Nie pomyl tylko styków w złączu,bo "wysmażysz"radio!Sprawdź dokładnie ze schematem,które to SDA i SCL.
    Jeszcze raz,POWODZENIA.
    web69
    Level 32  
    witam. dzięki za pomoc. radio działa, ale w paśmie amatorskim nie 144-146MHz. miga tylko szybko wyświetlacz. poza pasmem wszystko OK. co zrobić?
    Drag
    Level 16  
    Witam.
    To normalne,że w paśmie 144-146MHz wyświetlacz miga,bo to poza zakresem pracy tego typu radia.Alinco DR-130TE2 ma zakres 146(150)-174MHz ! Spróbuj rozszerzyć zakres pracy poprzez przecięcie zworek W1,W2 wg opisu z ruskiej strony,którą podałem Ci wcześniej lub poczytaj jak to zrobić na stronie mods.dk. Tu masz link http://www.mods.dk/view.php?ArticleId=68
    Osobiście nie rozblokowywałem radia z wersji TE2,więc nie mogę zagwarantować,że to zadziała.Powodzenia.
    web69
    Level 32  
    dziękuję wszystkim za pomoc. koniec tematu
    Kwiecień
    Level 13  
    Witam. Posiadam takie radio ale kompletnie się na tym nie znam :) Po włączeniu pokazuje się "ch.00", większośc funkcji działa, jest nadawanie ale radio prawie wogóle nie szumi (po przystawieniu ucha do głośnika coś słychać). W załączniku znajduje się foto radia po otworzeniu obudowy. Czy możecie mi powiedzieć co mam zrobić żeby to radio odblokować (bo nie wiem gdzie znajduje się to co opisaliście pow.) Z góry dzięki i pozdrawiam.