Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasysa wąż niskiego ciśnienia klimatyzacji, Honda Accord VIII 2.2d , 2012r.

Milczar1989 25 Jun 2021 18:18 879 3
Automation24.pl
    Milczar1989
    Level 13  
    Auto jak w temacie , nie działa klimatyzacja. Wymieniona chłodnica z osuszaczem na nową Nissens , stara była dziurawa. Czynnik nabity ,prawidłowo. Po włączeniu kompresora wysokie ciśnienie jest 7-8 bar ,a niskie spada poniżej 0 ,zasysa wąż dosłownie . Wyłączy się
    klimatyzacje i nic się nie zmienia niskie poniżej 0 , wysokie 7 , tak jakby czynnik po stronie niskiego ciśnienia został wciągniety . Dysza rozprężna może powodować takie cuda czy jednak kompresor ? Liczę na jakąś podpowiedź , robię klimatyzacje kilka lat ale jeszcze takiego przypadku nie miałem.
  • Automation24.pl
    Hawajek
    Level 24  
    Jeżeli robisz klimatyzację kilka lat to zdajesz sobie sprawę że takie ciśnienie na tłoczeniu jest zbyt niskie co mogłoby wskazywać zbyt mało czynnika. Gdyby to był kompresor to byłaby mała różnica między wysokim i niskim ciśnieniem. Jesteś pewien że ilość czynnika jest prawidłowa ? Według tabelki powinno być między 450 a 500g.
  • Automation24.pl
    Milczar1989
    Level 13  
    475 gram w układzie , węże wyglądają ok . ale jeszcze sprawdzę

Dodano po 2 [godziny] 45 [minuty]:

Zasysa wąż niskiego ciśnienia klimatyzacji, Honda Accord VIII 2.2d , 2012r.
    próżnia na niskim ciśnieniu , po nocy się unormowało , sprawdzę czy wąż nie jest rozwarstwiony bo na to wygląda

Dodano po 3 [godziny] 7 [minuty]:

Temat rozwiązany , porozpinałem wszystkie węże i były ok , zawór rozprężny też ok , sprężarka ok. Prawdopodobnie winny był zawór przepływu (???) , pod zderzakiem z prawej strony , obok niego jest czujnik ciśnienia. Wyjąłem ten zawór , przedmuchalem , podłączyłem na krótko i "klikał ", spiąłem cały układ , zrobiłem próżnię ,napelnilem gazem i wszystko działa !!. Pierwszy raz w hondzie naprawiałem taka usterkę , kilka godzin roboty ale było warto . Dzięki za podpowiedzi