Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Huawei P30 Pro erecovery bootlop

lolek2417 26 Jun 2021 11:58 1635 15
    lolek2417
    Level 14  
    Witam, mam dziwny problem z telefonem Huawei P30 Pro , wczoraj wymineiałem w nim czytnik kart SIM oraz tylną klapkę, telefon po złożeniu sprawdziłem kilkukrotnie czy jest wszystko ok itp , wszystko się włączało / działało . Dzisiaj rano odpalam telefon i od razu wlatuje w eRecovery , gdzie mam opcje restartu / wyłączenia / aktualizacji i naprawy.

Dałem aktualizację / napraw jednak po pobraniu ROM , coś tam zainstalował i znowu w eRecovery wlatuje.

Co się mogło stać ?

Full wipe nic nie daje, telefon wlatuje z powrotem w erecovery
    blahfff
    Level 40  
    Albo problem z klawiszami bocznymi - np zalaly sie klejem jak wklejales klapke jesli uzywalem B7000/T7000 itp, albo problem z bateria. Uszkodzona bateria w Huawei bardzo czesto powoduje automatyczny restart do erecovery. Co wiecej, baterie w Huawei bywaja przypisywane do plyty i czasem, nawet po zmianie na oryginal trzeba zaprogramowac jej nowy numer SN.
    lolek2417
    Level 14  
    Zdjąłem tylną klapkę , nie ma szans aby przyciski były zalane klejem
    W menu erecovery pracują prawidłowo mają dobry skok nie są przyklejone .
    Ręce mi opadają , telefon wchodzi w tryb fastboot ale hisuite go nie wykrywa.
    Próowałem pobrać jakiegoś androida 9 spakowanego i wypakować go tym Huawei Update Extractor ale nie wiem które pliki mam wyciągnąć ...
    blahfff
    Level 40  
    W takim wypadku kolejno sprawdzilbym na innej, oryginalej baterii. Oryginalej to znaczy, nie takiej z allegro gdzie kazdy pisze, ze to oryginal, ale z pewnego zrodla.

Soft mozesz albo zaktualizowac z poziomu erecovery - powinna tam byc opcja pobrania po WiFi pasujacego, ale to juz robiles. Alternatywnie, wrzucajac plik APP do katalogu DLOAD na karcie pamieci. Reczne rozpakowanie pliku APP nic ci nie da, softu nie wgrywa sie z poziomu fastboota. Co wiecej, z zanizaniem oprogramowania (np do 9.0) tez bedziesz mial problem. Generalna zasada jest taka, ze wgrywasz ten sam badz wyzszy, dopasowany do regionu, np C432 czy C431. Watpie jednak, zeby problemem bylo oprogramowanie, tym bardziej, ze skorzystales juz z opcji po WiFi.
    lolek2417
    Level 14  
    blahfff wrote:
    W takim wypadku kolejno sprawdzilbym na innej, oryginalej baterii. Oryginalej to znaczy, nie takiej z allegro gdzie kazdy pisze, ze to oryginal, ale z pewnego zrodla.

Soft mozesz albo zaktualizowac z poziomu erecovery - powinna tam byc opcja pobrania po WiFi pasujacego, ale to juz robiles. Alternatywnie, wrzucajac plik APP do katalogu DLOAD na karcie pamieci. Reczne rozpakowanie pliku APP nic ci nie da, softu nie wgrywa sie z poziomu fastboota. Co wiecej, z zanizaniem oprogramowania (np do 9.0) tez bedziesz mial problem. Generalna zasada jest taka, ze wgrywasz ten sam badz wyzszy, dopasowany do regionu, np C432 czy C431. Watpie jednak, zeby problemem bylo oprogramowanie, tym bardziej, ze skorzystales juz z opcji po WiFi.

Może być bateria z magboss ?

Dodano po 34 [minuty]:

blahfff wrote:

jeszcze mi powiedz gdzie mogę pobrać ostatni ROM na EMUI 11 dla tego modelu ?
    Oczywiście nie mając dostępu do Hisuite
    blahfff
    Level 40  
    lolek2417 wrote:

Może być bateria z magboss ?

Tak, ci maja sprawdzone oryginaly. Nie wiem jednak czy nie bedziesz musial zapisac nowego numeru seryjnego baterii do telefonu. Czasem jest to wymagane, czasem nie. Zdaje sie, ze taka mozliwosc dostepna jest tylko w Chimerze i Octoplusie. Do HCU chyba do tej pory tego nie dodali, choc nie jestem w tej chwili pewny.

lolek2417 wrote:
    jeszcze mi powiedz gdzie mogę pobrać ostatni ROM na EMUI 11 dla tego modelu ?

Teoretycznie stad: http://huawei-firmware.com/?q=vog-l09&load_page=search&page=1

Ewentualnie kombinacje z HiSuite ktorego trzeba jednak troche zmodyfikowac: https://forum.android.com.pl/topic/363425-akt...re-przez-hisuite-na-zablokowanym-bootloaderze
    lolek2417
    Level 14  
    Pobrałem stamtąd http://huawei-firmware.com/?q=vog-l09&load page=search&page=1
    ROM o nazwie VOGLGRP2OVS 1100153
    Mam archiwum o nazwie update_full_base.zip , wypakowałem z niego wszystko i wrzuciłem do folderu dload.
    Oba pliki czyli update_full_base.zip oraz folder dload wrzuciłem na pendrive sformatowany na NTFS.
    Pendrive podłączyłem do adaptera OTG na USB-C do telefonu , kombinacją klawiszy power + vol up wszedłem w emui recovery - dalem update mode - dalem memorycard/OTG update - no i nie dziala

Jak daje opcje 2 czyli usb mode to wlatuje na 2% i restartuje sie telefon
    3 opcja to erecovery czyli to co mam caly czas
    czy ten telefon to szrot ?
    blahfff
    Level 40  
    lolek2417 wrote:
    Oba pliki czyli update_full_base.zip oraz folder dload wrzuciłem na pendrive sformatowany na NTFS.

Po pierwsze, pendrive badz karta pamieci musi byc sformatowana jako FAT32 albo exFAT (raczej to ze wzgledu na rozmiar pliku). NTFS nie jest obslugiwany. Po drugie, nie wrzucasz tam pliku .zip, tylko plik UPDATE.app ktory znajduje sie w pliku .zip do katalogu DLOAD.

Wgrywanie softu do telefonow Huawei jest generalnie upierdliwe.
    lolek2417
    Level 14  
    blahfff wrote:
    lolek2417 wrote:

Po pierwsze, pendrive badz karta pamieci musi byc sformatowana jako FAT32 albo exFAT (raczej to ze wzgledu na rozmiar pliku). NTFS nie jest obslugiwany. Po drugie, nie wrzucasz tam pliku .zip, tylko plik UPDATE.app ktory znajduje sie w pliku .zip do katalogu DLOAD.

Wgrywanie softu do telefonow Huawei jest generalnie upierdliwe.

Karta pamięci dedykowana do niego kosztuje ponad 150 zł - to już odpada na starcie.

Dodano po 31 [sekundy]:

Idę w Twoje rady kolego , jeszcze raz sprawdzę.

Dodano po 15 [minuty]:

Niestety metoda pendrive = adapter OTG nie działa
    Dostaję komunikat Software install failed - oczywiście nic nie startuje.
    blahfff
    Level 40  
    Odpal go w trybie fastboot i podaj dokladna wersje softu ktora siedzi w urzadzeniu. Powinna sie wyswietlic po wykonaniu "fastboot oem get-build-number".
    staś pytalski
    Level 39  
    Tak trochę z drugiej strony, obejrzyj taśmę miedzi płytka z SIM a górą i obejrzyj gniazdo na płycie, w które wchodzi owa taśma. Jakis czas temu, było tak, że puszczała taśma, wychodziły z niej piny, kończyło się na tym, że telefon nie ładował, bądź nie czytał SIM itd. Czasami też uszkodzeniu ulegało samo gniazdo, bądź w tym gnieździe zostawały piny z taśmy. Może to stało się u Ciebie?

Huawei P30 Pro erecovery bootlop
    lolek2417
    Level 14  
    Nie wiem czy pisałem to wcześniej ale po wymianie czytnika kart SIM telefon uruchomiał się normalnie , włożyłem kartę SIM , wpisywałem PIN do karty potem PIN do telefonu
    Sytuacja się zapadła jak telefon wrócił do właściciela - nie wiedząc czemu złapał bootloop
    Sprawdzę twoją radę.
    staś pytalski
    Level 39  
    Wrzuciłem zdjęcie poglądowe, zerknij pod mikroskopem, ostatnio coś się dzieje w te P30/Pro ...
    blahfff
    Level 40  
    lolek2417 wrote:
    (bootloader) :VOG-L29 11.0.0.153(C431E8R2P4)

Niestety, nie widze nigdzie pasujacego softu do pobrania, z kustomizacja w wercji C431 w kazdym razie.