Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Skoda Octavia 2: Zdjęcia i opis oryginalnych kostek po przeróbkach poprzedniego właściciela

Greg01pl 26 Jun 2021 14:21 4350 16
    Greg01pl
    Level 13  
    Witam potrzebuję "zdjęcia" z opisem oryginalnych kostek w skodzie O2.
    W moim egzemplarzu poprzedni właściciel dokonał średnio udanych przeróbek, przez które mam problem z dojściem do ładu...
    Chodzi o tę kostkę:

Skoda Octavia 2: Zdjęcia i opis oryginalnych kostek po przeróbkach poprzedniego właściciela
    gradek83
    Level 42  
    Greg01pl wrote:
     Skoda Octavia 2

Jeśli masz oryginalne fabryczne radio to podeślij zdjęcie front tył nalepki informacyjne.

Inna opcja to dokładne sprawdzenie po nr VIN zazwyczaj na framudze od drzwi masz plakietkę informacyjną i tam po tym nr wiesz dokładnie jaki model pojazdu masz i możesz szukać schematu okablowania itp.
    Greg01pl
    Level 13  
    Auto bez fabrycznego radia, poprzedni właściciel dokonał samodzielnego montażu chinola, robiąc sieczkę z kabli...
    Gdzie i jak szukać schematów po VINie ?
    gradek83
    Level 42  
    Kupując pojazd zapewne dostałeś papiery z nim więc tam w dowodzie masz markę rocznik i po tym szukaj. Vin przydaje się gdy szukasz części zamiennych w tym przypadku możesz sprawdzić jakie modele radia były w twoim pojeździe montowane. Mając model radia możesz po jego nr części szukać na alledrogo itp stronach takowego radia często ludzie sprzedają razem z odciętą wiązką i widać gdzie dany kolor przewodu prowadzi o ile wcześniejszy właściciel nie namieszał za bardzo w innym przypadku najsensowniej będzie oddać pojazd do elektronika samochodowego oni mają zazwyczaj dostęp do baz danych serwisowych.
    Greg01pl
    Level 13  
    Skoda Octavia 2: Zdjęcia i opis oryginalnych kostek po przeróbkach poprzedniego właściciela
    Z kodów wyposażenia rzeczy dot. radia:
    8L3 ANT Roof antenna
    8RE LSE 4 speakers (passive)
    7Q0 NAV Without navigation device
    8AA RAO Without radio
    9WG AUD Without multimedia in the vehicle but with Mirror Link and APP feature
    7A0 CDW Without CD changer/CD player

Elektronik nie bardzo wchodzi w grę, bo kiedy zacząłem przeglądać wiązki znalazłem już sam tyle "sieki" że już wiem ile by to kosztowało, a już i tak wykosztowałem się na lakiernika, a czeka mnie jeszcze mechanik (wymiana kompresora klimy, uszczelnienie silnika, wymiana rozrządu) i kilka modyfikacji... bardziej interesuje mnie czy ktoś nie podzieliłby się opisem oryginalnej kostki -> połączenie przewodów do stanu "jaki był" nie jest aż takie trudne, potem kolejno będę odtwarzał przelotkę pomiędzy kostkami auta i radia (bo też jest "posiekana") ale do tego muszę mieć opis oryginału, żeby czegoś nie popierniczyć, zwłaszcza, że dalej nie mam pewności, czy ten chinol wymaga dekodera CAN, czy nie...
  • Helpful post
    gradek83
    Level 42  
    Sprawdź czy na tej konkretnej wiązce kabli nie masz naklejki informacyjnej z nr wiązki.
    Greg01pl
    Level 13  
    Nic nie mam - wszytko pokiereszowane...
    Znalazłem opisy kolorów do kabli:
    pomarańczowo-brązowy - CAN_Low (obcięty z kostki przez poprzedniego właściciela)
    pomarańczowo-fioletowy CAN-High (obcięty z kostki przez poprzedniego właściciela)
    brązowy - GND
    czerwono-biały - +12 ===> i tu się schody zaczynają, bo są takie dwa obok siebie i mam teraz jajco w głowie...
    A tak to wygląda w kostce...
    A co zrobił poprzedni właściciel:
    (załóżmy że piny numerujemy od góry do dołu i rozdzielamy na lewe L i prawe P)
    L1 -> kabel obciety i wyprowadzony nowy, czerwony (z tego co widzę zmierza gdzieś w okolice stacyjki lub bezpieczników
    L2 -> dosztukowany przewód ("głośnikowy" przezroczysto-czerwony) i poprowadzony cholera wie gdzie
    L3 i L4 są puste oryginalnie
    P1 - masa nieruszana
    P2 - pusty oryginalnie
    P3 - CAN Low - obcięty
    P4 - CAN High - obcięty

No i teraz zaczyna się robić ciekawie, bo przelotka z tej kostki do radia również została zremixowana przez poprzedniego właściciela... Będę pomijał podłączenia głośników, bo zgroza ogarnia... Tu zdjęcie "rozpiski" z radia:
    L1 podłączony jest rozdzielony i podłączony do radia pod A6 (illumination) i A4 (NC)
    L2 podłączony jest do A7 (Battery)
    P1 podłączony jest do A8 (ground)
    i biorąc pod uwagę to co zostało wycięte i pokiereszowane to tyle... xD

O kostkę głośników nie będę pytał bo to "detal" a i tak widzę, że poprzednik obciął przewody i poprowadził grubszym przewodem "głośnikowym" nowe okablowanie do drzwi przednich - tylne nie podłączone, ciekawe czy oryginalne wiązki są czy przy dokładce głosników będę musiał dorabiać...

Siedzę i grzebię w tym już od tygodnia i póki co ustaliłem że radio to: na03w6vw0702

I tu pojawia się pytanie... czy takie radio potrzebuje modułu dekodera CAN, czy nie?
    W opcjach jest np "uczenie się" funkcji kierownicy, czy podawanie poziomu paliwa, prędkości i obrotów...
    Wydaje mi się, że nie, ale pewności nie mam...
    Czy oznaczenia na kostce radia CAN+ i CAN- odpowiadają Can High i Can Low w kostce skodawki ?

EDIT: Biorąc pod uwagę, że takie podłączenie jak zrobił poprzednik działa - tj radio działa przy włączonym zapłonie i gaśnie wraz z wyłączeniem auta (co jest upierdliwe, bo żeby posłuchać radia na parkingu trzeba mieć przekręcony zapłon i bateria odparowuje momentalnie) to wystarczy chyba podpiąć linie CAN do radia ?
    Greg01pl
    Level 13  
    Skoda Octavia 2: Zdjęcia i opis oryginalnych kostek po przeróbkach poprzedniego właściciela Skoda Octavia 2: Zdjęcia i opis oryginalnych kostek po przeróbkach poprzedniego właściciela
    Część -A- :

1 - tył - prawy +5 - tył - prawy -9 - CAN bus high (CAN BUS+)13 - Control signal
    2 - przód - prawy +6 - przód - prawy -10 - CAN BUS low (CAN BUS-)14 - Outside actuation
    3 - przód - lewy +7 - przód - lewy -11 - N/C (lub telefon wyciszanie)15 - Terminal 30 (zasilanie 12+)
    4 - tył - lewy +8 - tył - lewy -12 - Terminal 31 (masa)16 - Terminal 30 "SAFE" (anit-theft)

Z części -B- dla mnie użyteczne są tylko:
    1 - AUX / Multimedia Socket IN lewy +
    2 - AUX / Multimedia Socket - masa
    7 - AUX / Multimedia Socket IN prawy +
    Pozostałe piny z części B są do zmieniarki, a cała część C do telefonu...

Zatem do połączenia są (po lewej kostka auta - po prawej kostka radia):
    A9 => A1
    A10 => A5
    A12 => A8
    A15 => A7
    B1 => C2
    B2 => C3
    B7 => C1

Jakby ktoś mógł mi jeszcze wyjaśnić do czego są:
    13 - Control signal
    14 - Outside actuation
    mogę się tylko domyślać, że jeden z nich służy do podania sygnału do załączenia np zewnętrznego wzmacniacza...

Szkoda, że w kostce nie ma wyprowadzenia "Terminal 15" czyli +12 po zapłonie, ale właśnie chyba to zrobił poprzednik wyprowadził czerwonym kabelkiem do kostki spod stacyjki...
  • Helpful post
    WPX2
    Level 21  
    Quote:
    Szkoda, że w kostce nie ma wyprowadzenia "Terminal 15" czyli +12 po zapłonie

W fabrycznej instalacji odcinanie zasilania po stacyjce nie jest potrzebne, ponieważ takie wyłączanie/usypianie radia idzie przez CAN.
    W chińczykach dostosowanych do konkretnego modelu auta taż jest tak to robione.
    Greg01pl
    Level 13  
    Czyli jeśli dobrze rozumiem - jeśli przywrócę kostki do oryginalnej postaci -> podłącze linie CANBUS+, CANBUS-, zasilanie z Terminal 30, Masa Terminal 31 to:
    1) Wzbudzanie / usypianie radia będzie działać po sygnale z CAN
    2) Funkcje CarInfo w radiu (poziom paliwa, obroty, etc.) również bedą wyświetlane z CAN
    3) Po podpięciu kamery cofania do AV_IN - po wrzuceniu wstecznego obraz z kamery równiez powinien pokazać sie po sygnale z CAN

Kamerkę wg opisu mam zainstalować w taki sposób:
    z żółtego RCA na kamerze do AV_IN radia
    z czerwonego RCA na kamerze przewód czarny do masy tylnej lampy, a czerwony do plusa światła wstecznego...
    Tylko pytanie, czy to nie będzie dawać błędów np spalonej żarówki czy coś tego typu ?
  • Helpful post
    WPX2
    Level 21  
    Quote:
    Czyli jeśli dobrze rozumiem - jeśli przywrócę kostki do oryginalnej postaci -> podłącze linie CANBUS+, CANBUS-, zasilanie z Terminal 30, Masa Terminal 31 to:
    1) Wzbudzanie / usypianie radia będzie działać po sygnale z CAN
    2) Funkcje CarInfo w radiu (poziom paliwa, obroty, etc.) również bedą wyświetlane z CAN
    3) Po podpięciu kamery cofania do AV_IN - po wrzuceniu wstecznego obraz z kamery równiez powinien pokazać sie po sygnale z CAN

Teoretycznie tak to powinno wyglądać. Pytanie dlaczego CAN został odcięty? Może soft radia nie czytał poprawnie instrukcji z CANa?

Co do kamerki lepiej podłączać pod dedykowane zasilanie z radia, wtedy jest zasilana przez cały czas jak włączone jest radio. Ma to o tyle znaczenie, że szybciej pojawia się obraz na ekranie. Ja podłączysz pod światło cofania będzie lekkie opóźnienie pojawienia się obrazu 1-2sek. nie jest to krytyczne, ale trochę denerwujące. Poza tym jeśli kamerka pobiera sporo prądu (kwestia modelu) to będziesz miał błąd żarówki.
    Greg01pl
    Level 13  
    WPX2 wrote:
    Pytanie dlaczego CAN został odcięty? Może soft radia nie czytał poprawnie instrukcji z CANa?

Ciężko stwierdzić ale wydaje mi się, że to radio w stanie czuwania pobierało dość sporo energii i rozładowywało aku w zimie... stąd pomysl na przeróbkę... tylko po co -> wystarczyło dać zamiast zamienić tylko Terminal 30 na Terminal 15 w kostce i po temacie... chociaż zastanawiam się, czy nie dorobić sobie przełącznika zasilania tak, żeby po wyłączeniu zapłonu dało sie sluchac radia.. wystarczy przełącznik pomiędzy Terminal 15 a Terminal 30...
    WPX2 wrote:
    Co do kamerki lepiej podłączać pod dedykowane zasilanie z radia

Niestety "chińczyk" nie posiada żadnej opcji zasilania (ani nawet podania sygnału załączenia) na zewnętrzne urządzenia... Pewnie dało by się to zrobić wykorzystując port USB radia i zasilić z niego przekaźnik załączający zasilanie z Terminal 30, ale to strasznie dużo korowodów... W przypadku pojawienia się błędu spalonej żarówki pociągnę zasilanie z Terminal 30, a spod żarówki cofania wyprowadzę zasilanie do przekaźnika - opóźnienie sygnału kamerki wzrośnie, ale trudno... Zasilanie kamerki w trybie ciągłym z terminal 15 nie wchodzi w rachubę, bo wziąłem kamerkę z LEDami nocnymi i trochę durnie by wyglądało jakby jarały na okrągło - z resztą przeglądu chyba by mi nie podbili z takim wynalazkiem xD

Edit: A skoro kostki mam rozgryzione to zaś mnie na kombinacje nachodzi... I teraz myślę nad czymś takim:
    Robię przekładkę tunelu środkowego na wersję z podłokietnikiem i myślę, że takie coś by mi się w podłokietniku przydało... tylko czy tak długi przewód USB wyrobi (na oko potrzeba 1,2m) i jak go przedłużyć (o ile potrzeba, bo sprzedawca nie podaje długości kabelków), żeby nie było problemów...
  • Helpful post
    WPX2
    Level 21  
    Sama długość kabla nie będzie problemem.
    Jeśli będzie za krótki to najlepiej odciąć go od terminali złącza i dolutować kabel USB o właściwej długości (przed lutowaniem wyjąć terminale ze złącza, aby się nadtopiło). Trochę zabawy, ale będzie to najlepsze wyjście.
    Greg01pl
    Level 13  
    No i kolejny klops...
    Po podłączeniu CAN'a do radia dzieją się cuda...
    1) Przy wyłączonym zapłonie radio poprawnie podaje wartości np temperatury, czy ilości paliwa w zbiorniku....
    2) Po przekręceniu zapłonu dostaje na ekranie radia po lewej czerwone "Warning" a po prawej żółty "!" z napisem "UNLOCK" i wyświetlony jest "obrazek" otwartych drzwi od strony kierowcy....
    3) Kiedy chcę zgasić silnik, przekręcam i wyciągam kluczyk, a silnik nie gaśnie :O :O :O gaśnie dopiero po odpięciu kostki od radia

I o co w tym chodzi ?

Edit: Skoro poprzednik wyprowadził zasilanie spod stacyjki (zakładałem że to terminal 15) do radia... nie wiem nawet jak to określić, że idzie przez radio sygnał jakby stacyjka była dalej załączona?
    Greg01pl
    Level 13  
    Ciekawostka - może komuś sie przyda.

Radio ISUDAR isd-v001n (na03w6vw0702) podłączone wg zaleceń (CAN + zasilanie).
    Kiedy w CAN Gateway jest wkodowane radio (obojętnie digital czy analog) Isudar działa, poprawnie pokazuje otwarte drzwi, poziom paliwa, obroty, prędkość, załącza kamerę cofania po wrzuceniu wstecznego, ALE => w VCDS wywala masę błędów w tym: źle zakodowany sterownik dla CAN Gateway, błąd komunikacji dla Bordnetz'a (w skrajnych przypadkach nawet potrafi skopać centralny zamek) i inne głupoty powiązane z w/w sterownikami...
    Jesli natomiast w CAN Gateway wykodujemy radio (odfajkowane analog i digital) to błędów w VCDS nie ma, ale radio nie działa lub działa z znacznymi problemami - nie chce się włączyć, nie działa podświetlenie, kamera cofania o ile się włączy to nie chce się dezaktywować, etc...
    Próbowałem na wszyskie możliwe sposoby i niestety nie znalazłem rozwiązania w którym wszystko byłoby ok.
    Greg01pl
    Level 13  
    Problemu nie da się rozwiązać - ta wersja radia niestety nie potrafi sie poprawnie "dogadać" z magistralą CAN mam wybór albo radio będzie cały czas pobierać zasilanie z akumulatora, albo będzie generować błędy...

Wybrałem wersję z błędami - jakoś bardzo nie przeszkadzają :P