Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dobór ilości stringów MPPT dla paneli Selfa GE SV120M.3.2-370 i inwertera Fronius Symo 6.0-3-M

stig20 28 Jun 2021 22:11 1326 8
    stig20
    Level 4  
    Witam

Bardzo proszę o informację czy poniższy dobór ilości stringów będzie odpowiedni do konstrukcji:
    16szt paneli Selfa GE SV120M.3.2-370 o mocy 370W w sumie 5,9kW
    Inwerter Fronius Symo 6.0-3-M 6kW
    Konstrukcja na gruncie Corab w odległości ok. 22m od budynku gdzie będzie inwerter (piwnica); skierowana na południe
    W przyszłości dołożenie 4szt paneli w sumie będzie 20szt - 7,4kW

Wykonawca proponuje 1 string MPPT dla 16 paneli obecnie i 20 w przyszłości. Czy taka konfiguracja jest optymalna i poprawna? Nie chciałbym po dołożeniu paneli rozkopywać całej działki i kłaść nowe przewody jeżeli coś się okaże nie tak w konfiguracji.

Bardzo dziękuję za informacje.
    madart
    Level 26  
    Taka konfiguracja jest optymalna i poprawna. Falownik też jest odpowiedni. Przy napięciu w granicach 600V uzyskasz wyższą sprawność niż przy dwóch stringach po 300V.
    stig20
    Level 4  
    madart wrote:
    Taka konfiguracja jest optymalna i poprawna. Falownik też jest odpowiedni. Przy napięciu w granicach 600V uzyskasz wyższą sprawność niż przy dwóch stringach po 300V.

Czy dobrze rozumiem? Mówisz o docelowej konfiguracji 20szt paneli i wtedy uzyskam lepsze sprawności niż przy 2 stringach.
    madart
    Level 26  
    W karcie katalogowej falownika jest narysowana krzywa sprawności dla napięcia. Różnica jest niewielka, rzędu 2%
    m_atrix
    Level 12  
    Witam,
    Na dwóch domach przymierzam się do rozbudowy instalacji
    u mnie obecnie 1 string 5,4kWp na dachu kąt 45stopni, kierunek pł-zach 15szt paneli q.cell 360
    U jałowe pojedynczego panelu 40,98V - dla 15szt 614,7V
    Umpp 34,38V - dla 15szt 515,7V

falownik fronius symo 4,5-3-m - wg producenta możliwość przewymiarowania 100% - do 9kWp

Obecne wartości mpp1 U start 150V, U stałe 600V - mam wrażenie ze nie jest to optymalne ustawienie?

Planuje drugi string na pł-wschód o mocy 4,6kWp na gruncie kąt ok 35st

pytanie 1.
    Jak właściwie dobrać panele, aby praca obu stringów pracujących na rożnych kierunkach była optymalna?
    pytanie 2. czy w/w konfiguracja U mpp została wykonana poprawnie/optymalnie?

Kolejna instalacja na dachu kierunek południowych z lekkim odchyłem na zachód 18szt q.cell 355Wp - łącznie na dachu 6,39kWp
    podzielone na dwa stringi 10 i 8 paneli
    falownik fronius 6kW-3-m
    Obecna konfiguracja mpp1/2 - U start 150V , u stałe 200V

W planach dołożenie string na pol-wschód i spięcie go równolegle ze stringiem 8 paneli (falownik ma tylko 2 mpp i obecnie oba zajęte)

pytanie 3. czy wystarczy odpowiednio dobrać panele z uwzględnieniem parametrów prądowych / napięciowych, czy trzeba jeszcze uwzględnić inne parametry?

pytanie 4. jak powinna poprawnie wyglądać konfiguracja napiec po stronie mpp

pozdrawiam
    KamilT
    kosmos99
    Level 38  
    m_atrix wrote:
    Obecne wartości mpp1 U start 150V, U stałe 600V - mam wrażenie ze nie jest to optymalne ustawienie?

To nie są ustawienia tylko dane techniczne.
    m_atrix wrote:

Chyba nie chcesz go podpiąć do obecnego falownika?

m_atrix wrote:
    pytanie 1.
    Jak właściwie dobrać panele, aby praca obu stringów pracujących na rożnych kierunkach była optymalna?
    pytanie 2. czy w/w konfiguracja U mpp została wykonana poprawnie/optymalnie?

Najbardziej optymalne napięcie pracy to ok 600V.
    m_atrix wrote:
    Kolejna instalacja na dachu kierunek południowych z lekkim odchyłem na zachód 18szt q.cell 355Wp - łącznie na dachu 6,39kWp
    falownik fronius 6kW-3-m

W planach dołożenie string na pol-wschód i spięcie go równolegle ze stringiem 8 paneli (falownik ma tylko 2 mpp i obecnie oba zajęte)

Najlepiej jeśli są te same panele i w tym samym kierunku, to spiąć obecne dwa stringi w jeden, a do drugiego MPPT podłączyć nowe panele.
    m_atrix
    Level 12  
    czesc,

Quote:
    m_atrix napisał:

To nie są ustawienia tylko dane techniczne.

w takim razie czemu te dane techniczne odpowiadają lub powinny odpowiadać?

Wartości które podałem można edytować dlatego chciałbym zrozumieć jaki jest cel tych zmiany i wyjaśnienie tych zależności mnie interesuje.

Quote:
    m_atrix napisał:

Chyba nie chcesz go podpiąć do obecnego falownika?

tak właśnie planowałem i już uzasadniam dlaczego.

Wg wszystkich znanych mi opracowań max moc posiadanego stringu pv ze względu na kat nachylenia(45st) i kierunek geograficzny(240st) nie ma szansy na osiągniecie więcej niż 85% mocy nominalnej (5,4kwp rok temu dziś lekko - kilka %) - wiec delikatnie licząc max stringu z pł-zach to 4590wp

Nowy string na kierunek pł-wschód, aby nie przekroczyć nominalnej mocy instalacji pv musze zmieścić w 4600wp, wg tych samych opracowań na tym kierunku (150st) i przy nachyleniu ok37st max do uzyskania parametry to ok 98% mocy nominalnej - wiec nie spodziewam się więcej niż 4508wp

Wg dokumentacji do fronius seria 4,5-3-m i calej serii o mocach 3-8kw można podłączyć źródła pv przewymiarowaną o 100%

Mając na uwadze powyższe i to ze obie instalacje będą pracowały na różnych kierunkach geograficznych (90stopni) względem siebie, nie ma szans na osiągniecie 100% przebitki mocy max źródła pv, ani na pojedynczym stringu, ani łącznie na obu stringach.

Jeśli moje obliczenia są błędne proszę o merytoryczna korektę z uzasadnieniem.

Quote:
    m_atrix napisał:
    falownik fronius 6kW-3-m

Najlepiej jeśli są te same panele i w tym samym kierunku, to spiąć obecne dwa stringi w jeden, a do drugiego MPPT podłączyć nowe panele.

w/w instalacja o mocy 6,39kwp jest na jeden kierunek ale ...
    1. dach ma różne kąty nachylenia i po środku jest komin, a tylko 6 paneli z obu obecnych stringów, tych najbardziej zacienianych przez komin posiada optymalizatory.

2. w/w robił kto inny i wydaje mi się, że lepiej nie ruszać ze względu na możliwość utraty gwarancji.

Czy na rekomendacje polaczenia w/w stringów w jeden szeregowy, zdecydowała chęć uzyskania większego napięcia stringu, czy jeszcze jakieś inne parametry?

pozdrawiam
    KamilT