Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Seat Cordoba 2001 - Nie działający zamek centralny z kluczyka

Cordek321 29 Jun 2021 14:20 453 6
    Cordek321
    Level 2  
    Dzień dobry, otrzymałem samochód, z którym muszę sam się uporać. Nie działa zamek centralny i to główna wada. Ponadto drzwi pojedynczo można zamknąć z kluczyka jedynie od strony pasażera, od strony kierowcy zamek nie reaguje na zamykanie z kluczyka (otwieranie działa). Za co najlepiej zabrać się w pierwszej kolejności? W załączniku dodaję skrzynkę z bezpiecznikami, to co jest wygląda na sprawne. Brakuje tylko jednego jednak nie ma tam również wtyku.
    Seat Cordoba 2001 - Nie działający zamek centralny z kluczyka
    Ireneo
    Level 42  
    Zamek fabryczny czy dokładany?Po co zdjęcie skrzynki bezpieczników?
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    Cordek321 wrote:
    to co jest wygląda na sprawne. Brakuje tylko jednego jednak nie ma tam również wtyku.

To nie ma wyglądać !
    Ma być sprawne.
    Weź próbnik z żarówką i zmierz wszystkie bezpieczniki lub chociaż te, które są odpowiedzialne za fabryczny centralny zamek.

Zaznacz na swoim zdjęciu, jakiego wtyku brakuje ?

Cordek321 wrote:
    otwieranie działa

Wszystko wskazuje na usterkę kasety zamka lub wiązki przewodów drzwi.
    Cordek321
    Level 2  
    Niestety mam warunki polowe i nawet ciężko pomierzyć je jak kolwiek, brakuje bezpiecznika w prawym górnym rogu. Odpowiada za zamek centralny i powinien tam być bezpiecznik 30A. Być może chodzi o sterowanie z pilota, którego nie ma w opcji więc kabelka również tam nie ma? Rozebrałem dzisiaj boczki drzwi kierowcy. Co warto sprawdzić? Demontować zamek?
    sunrise84
    Level 42  
    Cordek321 wrote:
    Demontować zamek

I sprawdzić krańcówkę która jest na samym dole w kasecie zamka.
    Jak już wyjmiesz całą kasetę warto rozebrać i przesmarować cały wewnętrzny mechanizm.
    Przerabiałem to w Seat Leon 2001.
    Pomogło dogięcie dolnej krańcówki która jest na zewnątrz zamka.

Dodano po 1 [minuty]:

https://www.youtube.com/watch?v=sZ3e6QaUBI0