Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z komputerem skrzyni biegów w Golfie III 1.8

jackazz 26 Oct 2005 14:30 6429 23
Wago
    jackazz
    Level 11  
    Mam problem ze zmianą biegów w automatycznej skrzyni biegów, problem polega na tym, że za długo ciągnie na 2 i na 3 i trzeba go oszukiwać gazem. Brylem sprawdzić to na komputerze i pokazało na skrzyni typowi ze jest brak sygnału z czujnika prędkości, a na silniku brak sygnału z czujnika obrotów wału rozrządu i cos nie tak z sondą Lambda,ale mówi, że to normalne przy instalacji gazowej i nie ma się, co martwić o to. Ale mam takie pytanie czy to może być czujnik prędkości, jeżeli szybkościomierz działa normalnie?? I jaka może być przyczyna ciągnięcia biegów. Pozdrawiam
  • Wago
    586686
    Level 2  
    Czujnik prędkości czy czujnik prędkości obrotowej???
    jackazz
    Level 11  
    Tak jak mi koles pokazał to w opcjach błędów w skrzyni mówił że jest błąd sygnału predkościmierza czyli nie ma sygnału, a jak sprawdził błędy silnika to pokazało mu brak sygnału z czujnikia prędkości obrotowej wału rozrządu. i teraz nie wiem czy Typ dobrze skumał może komputer od skrzyni wskazał poprostu ten sam czujnik co silnik.
  • Wago
    Janek Bień
    Level 18  
    hmmm Ja mam passata z 93r i mam skrzynie typu 096 umnie jest czujnik predkosci obrotowej w skrzyni jak kiedys go odpiołem mialem tez taki efekt skrzynia przeciagala biegi .
    a odnosnie czujnika obrotow walu rozrzadu to pewnie chodzi o czujnik faz rozrzadu ? to jyz jest inny czujnik i gdzie indziej . tak mi sie wydaje ale nie jestem pewny
    jackazz
    Level 11  
    Ale czy ten czujnik w skrzyni ma coś wspólnego z prędkościomierzem? Jeżeli prędkościomierz mi działa, to chyba czujnik jest ok. Koles chce wymienic u mnie czujnik prędkoći w skrzyni i woła za to 150 PLN. Może poprostu jest gdzieś przerwany kabel i nie ma sygnału, jak moge go sprawdzić czy jest ok?
    Janek Bień
    Level 18  
    niee ten czujnik nie ma nic wspulnego z predkosciomierzem hehe przeciez masz linke do predkosciomierza z obrotomierzem tez nie ma nic wspulnego . sprwdz czy nie jest przerwany jego obwód , sprwdz jego rezystancje , a najlepiej to zaobserwowac jest jego sygnal na oscyloskopie . 150zl za wymiane tego czujnika jesli faktycznie jest uszkodzony nie jest wygurowana cena
    jackazz
    Level 11  
    ok dzieki, nie poprostu myslalem ze predkosciomierz w nim sterowany elektronicznie :) ,ale postaram sie zobaczyc co znim jest nie tak. pozdrawiam i z gory WIELKIE dzięki
    pontuś
    Level 18  
    Witam.
    Na skrzyni biegów zamontowane są dwa czujniki obrotów. Obroty wejścia i wyjścia. Usterka któregoś z nich powoduje w/w objawy w pracy skrzyni.
    Przy pomocy VAGa można ustalić który czujnik jest uszkodzony (zanik impulsów) Jeżeli odczyty będą, to jest to usterka mechaniczna skrzyni:cry:
    jackazz
    Level 11  
    Włąśnie VAG pokazał brak sygnału z czujnika i mam nadzieję że będzie to jego wina. A nie skrzynii, gdzyż skrzynie mam po kapitalnym remoncie.
    jackazz
    Level 11  
    Jeszcze raz pomęcze ten temat :) Janek powiedz mi który dokładnie czujnik odłączyłeś?? Ten co jest zakreślony w czerony kwadrat SPEED SENSOR, czy ten co jest zamontowany na "speedometrze" tak to sie chyba nazywa- czerwona strzałka, tam się znajduje. Bo jak powiedziałem w VW że chce czujnik to zamówił mi ten co się nakręca na "speedometr", ale jak zmierzyłem rezystancje tego SPEED SENSORA to skubany nic nie pokazał i wydaje mi się że to on jest walnięty, bo teraz nie wiem który mam zamówić........Pozdrawiam
    Janek Bień
    Level 18  
    podepnij sobie vaga i podczas jazdy sprawdz z którego czujnika masz brak sygnalu .
    ja odpinalem speed sensor ten w kwadracie .
    jackazz
    Level 11  
    Czy ktoś mi może powiedzieć jak mam wytłumaczyć tym w VW że potrzebuję czujnik Vehicle Speed Sensor
    (VSS) -G68- z 2-podwójnym wyjściem. Bo jest też jeden czujnik ale z 3-potrójnym wyjściem nakręcany na "speedometr". Oni mi podają że innego nie ma. Ma ktoś jakis nuer tego czujnika, bo inaczej sie z nimi nie dogadam, a nie mam teraz zabardzo mozliwości jego wykręcenia:(
    pontuś
    Level 18  
    Witam.
    Podaj rok auta, typ silnika i typ skrzyni
    jackazz
    Level 11  
    To więc tak :)
    To jest Golf III rocznik grudzień 92
    Silnik 55KW/75KM
    model skrzyni bodajże 096 ten juz nowszy z bagnetem olejowym
    pontuś
    Level 18  
    Który czujnik jest potrzebny?
    G-38 czujnik prędkości skrzyni -błąd na VAGu 00297
    czy G-28 czujnik prędkości silnika - błąd 00513.
    jackazz
    Level 11  
    Wygląda tak jak ten G 38 ale coś mi nie pasuje jego ulokowanie, moja skrzynia wyglada tak jak wyżej na rysunku i owy czujnik mieści się na samym skraju tuż koło bagnetu pomiaru oleju w skrzyni biegów. Nie pamiętam jaki to był kod VAG'a, ale wskazał brak sygnały z SPEED SENSOR, ale z tego co wiem to czujnik SPEED SENSOR oznaczony w czerwony kwadrat, powinnien katalogowo mieć rezystancje od 0,8 do 0,9 K Ohmow, a niestety jej nie posiada. I jest to czujni z 2 wyjściowym złączem, w porównaniu od 3-wyjściowego łącza czujnika nakrecanego na "speedometr", który też mierzy prędkość. I nie rozumię dlaczego są dwa czujniki.

Gearbox Speed Sensor (G38)
    Vehicle Speed Sensor (G68)

Który z nich jest z 2-dwójnym wyjściem, a który z 3-potrójnym?
    jackazz
    Level 11  
    Dkładnie on w ten sposób wygląda, tylko jak mam powiedzieć w tym w VW że o taki mi chodzi, jak oni symbolu G96 wogóle nie mają.

Silnik to : AAM
    Skrzynia typ : 096

Pozdrawiam i dzięki WIELKIE z góry
    jackazz
    Level 11  
    Tylko problem jest taki że nie będę go wykręcał bo potrzebuję samochód, a jak wykręce to odrazu musze uszczelke nowa wstawić pod niego, a ja nawet nie będę wiedział pod jaki czujnik mam ją kupić :)
    pontuś
    Level 18  
    Nr katalogowy czujnika- 095927321C
    jackazz
    Level 11  
    Super WIELKIE dzięki :)
    jackazz
    Level 11  
    Dzieki WIELKIE Wszystkim :) kupiłem dzisiaj "na lewo" ten czujnik zmieniłem i chula jak zły, jezdze jak prezydent nie ciągnie już biegów :) , ale za to już stracił buta :( ale za to mniej będzie palił
    rogal.kr
    Level 11  
    Witam,

moj samochod to Passat B4 '94 z silnikiem AAM i manualna skrzynia biegow. Po podlaczeniu VAG'a wyskakuje mi blad 00281, czyli blad czujnika G68. Mam pytanko, czy ten czujnik wystepuje w takim zestawie silnik+skrzynia jak moj? W odczytach VAG'a predkosc pojazdu caly czas zero. Na skrzyni nie moge zlokalizowac tego czujnika. Do czego ECU potrzebuje/potrzebowaloby taki sygnal, jezeli skrzynia jest manualna a licznik "na linke".

pozdrawiam,
    Krzysiek