Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therePanJanek56 wrote:To zależy od układu sieciowego. W układzie TT żyły N i PE nigdzie nie są łączone. W układzie TN-C-S połączenie takie jest tylko w jednym miejscu zwanym punktem rozdziału PEN. Więc jeżeli rozdziału dokonano w części instalacji poprzedzającej rozdzielnicę, to żyły N i PE będą osobne, jeśli rozdział jest w tej rozdzielnicy, żyła PEN wchodzi na szynę PE a z niej przez mostek na N.Wiec dlaczego raz się pojawia a raz nie
zbich70 wrote:PanJanek56 wrote:No to z nim skonsultuj co trzeba przygotować.Pomiary ma wykonać elektryk ja poprostu chce to mu przygotować
Przecież lepiej jest zawczasu uzgodnić co wymaga przygotowania, co możesz zrobić sam, a co nie. Nie sądzisz, że to lepsze podejście?
zbich70 wrote:PanJanek56 wrote:To zawróć mu d*pę raz a dobrze a nie co 5 minut. I nie zawracaj d*py na forum.Właśnie nie chce mu dupy zawracać
zbich70 wrote:PanJanek56 wrote:Nie. Mój elektryk jest na tyle ogarnięty, że nie muszę w ogóle do niego dzwonić. Bo to jest elektryk a nie jakiś podróbka, co się konsultuje przez fejsa albo elektrodę.Czyli rozumiem ze do ciebie klienci mogą dzwonić co 5 minut i każdemu odpowiesz
PanJanek56 wrote:No ale jeśli mogę coś mu pomoc przygotować to chyba lepiej pomoc. Raz ze mniej policzy a 2 czegoś można się nauczyć bo po co ma facet u mnie siedzieć 4h jak może 2
Topolski Mirosław wrote:PanJanek56 wrote:No ale jeśli mogę coś mu pomoc przygotować to chyba lepiej pomoc. Raz ze mniej policzy a 2 czegoś można się nauczyć bo po co ma facet u mnie siedzieć 4h jak może 2
Jeśli kol. chce coś pomóc to z szacunku do swojego elektryka i jego pracy należałoby to najpierw z nim uzgodnić a potem można skonsultować decyzje na forum.
Ktoś_tam wrote:No jak można nie wierzyć? Przecież autor wyraźnie napisał:A tak w ogóle to ktoś wierzy w tego elektryka?
PanJanek56 wrote:wymieniłem przewód WLZ
PanJanek56 wrote:jak wykonam mostek
Ktoś_tam wrote:No ale ty albo kto inny może powiedzieć za darmo. W końcu od tego jest forum. Docelowy elektryk może się krzywić, że ma za friko coś mówić i jeszcze w dodatku klient ma mu chleb zabierać.
Topolski Mirosław wrote:Tak Mirek, ty byś pogonił, ja też, ale są tacy, dla których pieniądze nie śmierdzą i są skłonni s*urwić i upodlić się za 100 złotych. Upierasz się, że czegoś nie można zrobić, bo tak nie można, bo przepisy, normy i jakieś tam inne sruty-pierduty? Spoko, przyjdzie inny koleś ze wschodnim akcentem i zrobi to za 50 albo 10 złotych, albo jeszcze taniej.Powiem tak: pogoniłbym klienta
PanJanek56 wrote:@zbich70
Okej bo już mówię o co chodzi
W domu od dostawcy mam TN-C wymieniłem przewód WLZ na nowych 4x10mm² (L1,L2,L3,PEN)
Dokonałem rozdziału PEN na PE i N najpierwszym podłączyłem pod PE a potem na N
W domu mam jeszcze stara instalacje i nowa czyli 2 i 3 przewodowa.
I mam rozumieć iż z nowej instalacji kable podpinam pod PE i N a z starej robie mostek z bolca na N?
PanJanek56 wrote:@takijasiu
Dom po babci gdzie albo były gniazdka z kołkami ale bez mostków.
Zamontowane zostały 2 RCD jedno na kuchnie bo narazie mam tylko tam nowa instalacje i osobno na indukcję
Dodano po 1 [minuty]:
@zbich70 @Topolski Mirosław
Jeśli umiem np wykuć bruzdę pod kabel to po co ma to zrobić elektryk jeśli sam tez mu to mogę zrobić ?
PanJanek56 wrote:@zbich70 @Topolski Mirosław
Jeśli umiem np wykuć bruzdę pod kabel to po co ma to zrobić elektryk jeśli sam tez mu to mogę zrobić ?
krolartur1978 wrote:Jedyny błąd, jakiego można się dopatrzeć, to w nazewnictwie. PEN to PEN, ma swoje wymogi przekrojowe, i nikt nie będzie (bo fizycznie się nie da), podłączał do gniazda 230 V dziesiątkę Cu lub szesnastkę Al.A jaki jest błąd w wariancie C?
krolartur1978 wrote:A kto powiedział, że ten rozdział PEN jest z dala od obiektu?
krolartur1978 wrote:Taki rozdział mogę zrobić np. bezpośrednio w skrzynce w ogrodzeniu...
krolartur1978 wrote:Nie napisałem też, że obowiązkowe jest faza po lewej stronie w gniazdku...
krolartur1978 wrote:...do nowej instalacji w układzie TNS w gniazdku pol lewej stronie wpinasz przewód