Cześć wszystkim , na wstępie chciałbym podziękować tym wszystkim majstrą i darujcie sobie komentarze typu "zleć to fachowcowi.nie rób tego jak nie masz pojęci" itd.
Mam kilka pytań w których mam nadzięję że pomożecie mi zrozumieć kilka spraw.
Otóż to, mam zabezpieczenie przed licznikiem chyba 3 fazowe (3- topiki i N) , następnie licznik i o ile dobrze rozumiem każda faza idzie na poszczególny bezpiecznik?
Plan jest taki żeby stare topiki wymienić na eski , instalacja jest miedziana z tym że w gniazdkach są tylko dwie żyły .
Jak to w starych bezpiecznikach jeden bezpiecznik odpowiada za światło i prąd w gniazdku , rozumiem że eski w taki sam sposób nie mogł podłączyć ?
1.Więc jaka kolejnosc miała by być podłączenia aparatury .
2.Po wyjściu z licznika na różnicówkę muszę fazy jakoś rozbić? Tak żeby część była dla urządzenia 3 fazowego a pozostała dla 1 fazowego?
3.Czy podłaczyć do róznicówki te 3 fazy + N i wtedy je rozbić?
4. A może po wyjściu z licznika dać blok rozdzielczy i z bloku na róznicówkę dla 3 fazowego urządzenia , i z bloku na jedno fazową róznicówke?
PANOWIE ZAZNACZAM JA NIE BĘDĘ TEGO WYKONYWAĆ ,CHCĘ POPROSTU TO ZROZUMIEĆ
Mam kilka pytań w których mam nadzięję że pomożecie mi zrozumieć kilka spraw.
Otóż to, mam zabezpieczenie przed licznikiem chyba 3 fazowe (3- topiki i N) , następnie licznik i o ile dobrze rozumiem każda faza idzie na poszczególny bezpiecznik?
Plan jest taki żeby stare topiki wymienić na eski , instalacja jest miedziana z tym że w gniazdkach są tylko dwie żyły .
Jak to w starych bezpiecznikach jeden bezpiecznik odpowiada za światło i prąd w gniazdku , rozumiem że eski w taki sam sposób nie mogł podłączyć ?
1.Więc jaka kolejnosc miała by być podłączenia aparatury .
2.Po wyjściu z licznika na różnicówkę muszę fazy jakoś rozbić? Tak żeby część była dla urządzenia 3 fazowego a pozostała dla 1 fazowego?
3.Czy podłaczyć do róznicówki te 3 fazy + N i wtedy je rozbić?
4. A może po wyjściu z licznika dać blok rozdzielczy i z bloku na róznicówkę dla 3 fazowego urządzenia , i z bloku na jedno fazową róznicówke?
PANOWIE ZAZNACZAM JA NIE BĘDĘ TEGO WYKONYWAĆ ,CHCĘ POPROSTU TO ZROZUMIEĆ