Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z chwilowym zanikiem prądu w czasie zatrzymywania się windy

endriuh28 04 Jul 2021 13:21 498 10
    endriuh28
    Level 9  
    Witam, mam taki problem gdy winda w moim bloku się zatrzymuje to gaśnie mi ekran telewizora na 0.5-1s, ale dźwięk jest.
    Zakładam że winda gdy hamuje pobiera więcej prądu niż normalnie i są spadki napięcia.
    Inne urządzenia działają poprawnie bo w większości działają na swoich zasilaczach.
    Obojętnie czy podłączę do telewizora antenę czy przez HDMI komputer to ten problem występuje.
    A może to problem z jakimiś zakłóceniami elektromagnetycznymi, choć telewizor stoi daleko od szybu windy?
    Może ktoś z was miał podobny problem?
    Boję się że w końcu telewizor padnie jeśli to problem z zasilaniem.
    Proszę o pomoc.
    spinacz
    Level 41  
    Jak dla mnie wygląda to na problem z zakłóceniami. Czy w mieszkaniu masz instalację 3żyłową?
    Dla sprawdzenia podłącz tylko i wyłącznie wtyczkę zasilania od telewizora i tylko komputer a najlepiej coś bezpośrednio z USB, od telewizora ma być definitywnie odłączona antena. Czy telewizor ma wtyczkę ze stykiem ochronnym ?
    Wawrzyniec
    Level 38  
    endriuh28 wrote:
    Inne urządzenia działają poprawnie bo w większości działają na swoich zasilaczach.
    To telewizor nie działa na swoim zasilaczu?
    tyqva
    Level 31  
    spinacz wrote:
    …Czy telewizor ma wtyczkę ze stykiem ochronnym ?

Nie stosuje się w telewizorach wtyczek ze stykiem ochronnym. To urządzenia w II klasie.
    78db78
    Level 42  
    tyqva wrote:
    Nie stosuje się w telewizorach wtyczek ze stykiem ochronnym. To urządzenia w II klasie.

Są różne wtyczki mój samsung ma odłączany przewód zasilania typu komputerowego PC 3 żyłowy.
    spinacz
    Level 41  
    Kolego weź się nie ośmieszaj, są TV które mają normalnie przewody zasilające 3-żyłowe i jest styk ochronny.
    Tomasz Lew
    Level 22  
    Chwilowy zanik obrazu jest spowodowany zakłóceniami od przepięć łączeniowych. Winda takie może wytwarzać w czasie pracy i zatrzymywania się. Winda nie powoduje przeciążeń w czasie zwalniania i zatrzymywania się. Użycie przewodów sygnałowych z rdzeniami ferrytowymi zwykle rozwiązuje problem. Można też kupić same rdzenie do zainstalowania na istniejących przewodach. Od razu mówię, że na zakłócenia nie ma pływy czy urządzenie jest w I czy II klasie ochronności, byś nie wierzył w różne teorie, że winne jest uziemienie lub brak w danym urządzeniu. Na początek użyj kabla HDMI z rdzeniami ferrytowymi łączącymi TV i Tuner
    endriuh28
    Level 9  
    Nie wiem jaka jest instalacja, ja to mieszkanie wynajmuje.
    Mam kabel dwu żyłowy do podłączenia telewizora jak widać na zdjęciu:
    Kabel HDMI ma takie zabezpieczenie:
    Nie jestem pewien czy to jest to złącze ferrytowe. Może to jakiś kit.
    Jest ono na kablu 10m, którego używam do podłączenia komputerowego.
    I mam też kabel półtora metrowy do Tunera TV, który nie ma takiego złącza.
    Obydwa kable są zwinięte bo nie ma takich odległości aby potrzeba było je rozwijać do końca.
    Tomasz Lew
    Level 22  
    endriuh28 wrote:
    Nie wiem jaka jest instalacja, ja to mieszkanie wynajmuje.
    Mam kabel dwu żyłowy do podłączenia telewizora jak widać na zdjęciu:
    Kabel HDMI ma takie zabezpieczenie:
    Nie jestem pewien czy to jest to złącze ferrytowe. Może to jakiś kit.
    Jest ono na kablu 10m, którego używam do podłączenia komputerowego.
    I mam też kabel półtora metrowy do Tunera TV, który nie ma takiego złącza.
    Obydwa kable są zwinięte bo nie ma takich odległości aby potrzeba było je rozwijać do końca.

To zgrubienie na kablu HDMI to właśnie rdzeń ferrytowy. Powinien mieć taki na obu końcach. Kable nie powinny być zwinięte, w taki sposób by tworzyły cewkę. Spróbuj odpiąć ten przewód bez ferrytów i połączyć TV z Tunerem za pomocą tego kabla z ferrytami, ale rozwiń go. Jeśli problem nie wystąpi, to najlepiej kupić możliwie jak najkrótszy kabel HDMI z ferrytami dla TV i Tunera tak by nie wymagał zbytniego zwijania. rozumiem, że ten dłuższy jest do podłączenia komputera. Jeśli jest na stałe podpięty, między dwoma urządzeniami stacjonarnymi to też dobrze by było, gdyby długość była dostosowana tak by nie był zwijany. Jeśli jest zwinięty ale odłączony od jednego z urządzeń, to nie powinien robić problemów
    endriuh28
    Level 9  
    Kable w miarę możliwości rozwinąłem.
    Jak na razie to i na tym i na drugim bez ferrytu nie było problemów z ekranem.
    Ok sprawdzę to dokładnie, na razie problem ustąpił, w piątek napisze czy jest już ok.
    endriuh28
    Level 9  
    Do tej pory nie ma już problemu, chyba był problem z zwiniętymi kablami, zrobiła się cewka czy coś i stąd chyba te zakłócenia.