Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką pralkę kupić do 1500 zł - głębokość 55 cm

rave8 04 Jul 2021 13:37 1260 8
    rave8
    Level 9  
    Padł mi Electrolux po 10 latach.
    Kupiłbym znowu, ale nie mają obecnie pralek o głębokości 55 cm.
    Nie potrzebuje wodotrysków. Robię 3-4 prania w ciągu tygodnia.

Co potrzebuje?
    - niezawodność.
    - opóźniony start.
    - zabezpieczenie przed zalaniem.
    - ładowność minimum 6 kg, a najlepiej 7 kg.
    - maksymalne obroty z jakich korzystam to 1000 obr/min,, gdyż wyższe niszczą lub strasznie gniotą pranie, a różnica w odwirowaniu niewielka.

https://www.ceneo.pl/91726138#tab=spec

https://www.ceneo.pl/96611057#tab=spec

https://www.ceneo.pl/96611058#tab=spec

Czy ktoś poleca powyższe pralki? A może coś innego?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Co to znaczy padła pralka Electrolux? Te modele sprzed 10 lat były bardzo dobre i solidne więc warto naprawić.
    Jeżeli już nastawiłeś się jednak na nowy sprzęt to tylko bierz pod uwagę serię WAN. Oczywiście warto sprawdzić wybrany model bo już w niektórych modelach z tej serii producent stosuje zbiornik zgrzewany.
    rave8
    Level 9  
    Electrolux obecnie pobiera za mało wody do prania i płukania, trzeba ręcznie dolewać przez zbiorniczek. Czasami metaliczny dźwięk słychać przy praniu.
    Serwisant za diagnozę weźmie kasę, pewnie 100 zł + ewentualna naprawa. Nie wiem czy jest sens ładować nawet 25% wartości nowej pralki w 10 letnią pralkę. Boje się, że nawet jak ją naprawię to za rok czy dwa coś innego padnie. Niestety ja się nie znam na pralkach i nie jestem w stanie sam tego naprawiać.
    A gdzie można sprawdzić jaki dany model ma rodzaj zbiornika?
    Też słyszałem że seria WAN jest niby lepsza, ale nie znalazłem zbyt wiele informacji dlaczego jest lepsza. Chyba chodzi o wymienne łożyska?
    rave8
    Level 9  
    Dziękuje za przydatne info.
    rob4u
    Level 10  
    Podepnę się do postu i zapytam, w jakich seriach Bosch WAN występują mniej awaryjne programatory, bo z tego, co słyszałem od kilku osób Bosch nawet w pralkach polskiej produkcji (np. seria 4) montuje zalane, nienaprawialne programatory, które nie lubią intensywnego użytkowania, a u mnie przy kilkuosobowej rodzinie co 2-3 dni mamy 3-4 prania pod rząd?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Zalane żelem moduły sterujące montuje w pralkach i nie tylko producent Samsung i LG i mimo wszystko te moduły również są naprawialne, ale z powodu zastosowania żelu naprawa jest kosztowniejsza. Obecnie w pralkach stosuje się silniki bezszczotkowe sterowane falownikiem i prawdą jest iż owe rozwiązanie bywa awaryjne, ale głównie gdy użytkownik nie stosuje się do zaleceń producenta i przekracza ilość wsadu odzieży do prania. Niestety czasy długowiecznych i prostych konstytucyjnie pralek i nie tylko pralek już minęły i należy się z tym pogodzić.
    Elektronika ma to do siebie, że bywa awaryjna i czy to jest pralka producenta Bosch czy Miele należy się liczyć z tym, że może ulec awarii, ale są fachowcy, którzy nie boją się wziąć na warsztat modułu sterującego i przywrócić mu sprawność. Oczywiście bywają przypadki, że moduł ulega na tyle poważnej awarii, że naprawa jest niemożliwa, ale takie przypadki to rzadkość. Gwarancja na łożyska moim zdaniem jest zbędna jeżeli dokona się rozsądnego wyboru i zakupi się pralkę ze skręcanym zbiornikiem. Łożyska i tak czy siak będą wymagały kiedyś wymiany a z pewnością szybciej jeżeli pralka będzie intensywnie eksploatowana. Oczywiście można również wymienić łożyska w pralce ze zgrzewanym zbiornikiem, ale po pierwsze jest to usługa droższa niż w przypadku zbiornika skręcanego a po drugie musi być wykonana naprawdę dobrze i fachowo by pralka była szczelna i nie ciekła.
    Co do porównań to nie będę tego komentował bo nie wiem kto pisze dane opinie i zdecydowanie wolę się oprzeć na doświadczeniach choćby tutejszych specjalistów, serwisantów z branży AGD.
    rob4u
    Level 10  
    A jak oceniacie podstawowy model Siemensa WM12N07EPL? Czy w tym modelu poprawiono ponoć głośny elektrozawór i pompę wody, o czym wspominali niektórzy użytkownicy modelu WM14N06EPL?