Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio

pawel980 04 Jul 2021 14:48 5745 11
  • 3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio
    Cześć, chciałbym przedstawić Wam kolumny Zephyr Le V2 projektu YB Audio w moim wykonaniu. Projekt z pełnym opisem dostępny na stronie: http://yb-audio.pl/realizacje/zephyr_le/
    Zastosowane głośniki: Sb23NRXS45-8, Sb15NBAC30-8, Sb29SDAC-C000-4 prezentują się tak:
    3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio
    Niestety nie dostałem nigdzie w pobliżu mdf 22, byłem zmuszony obudowę wykonać z mdf 18. Dokładnie przeliczyłem litraż i pojemność wzmocnień, by zachować pożądane objętości wewnętrzne projektu. Dodałem 3 dodatkowe wieńce wzmacniające, by konstrukcja mimo, że została wykonana z cieńszego 18mm materiału była wystarczająco sztywna. Front podwójny + hdf - 39mm. Wymiary zewnętrzne nie zmieniły się. Jak widać na zdjęciu od strony wewnętrznej montażowej głośnika średniotonowego wykonałem frezy głębokości 12mm na 45 stopni. Na tak sklejone obudowy poszedł hdf 3mm, po czym mogłem już szlifować skosy, zrobić wstępne frezowania pod kosze głośników i porty br.
    3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio 3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio 3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio 3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio
    Nadszedł czas na fornir, formatki przygotowałem wcześniej. Pociąłem tak, by słoje wypadły mniej więcej na środku. Kładłem go na klej bezbarwny polimerowy, po czym od razu wałkiem do ciasta wałkowałem całą jego powierzchnię i po chwili na pół mocy żelazka delikatnie grzałem i fornir był już przyklejony. Nadmiar obcinałem frezarką z zamontowanym frezem kopiującym na łożysku, delikatnie bez nadmiernego docisku by łożysko nie zostawiło śladu. Oklejałem 3 warstwy taśmy malarskiej by całkowicie zabezpieczyć fornir od urazu i kleju. Po tym rogi delikatnie szlifowałem papierem P120 i łączenie wyszło bardzo ładnie. Przy użyciu frezarki i cyrkla obciąłem fornir na wykonanych już frezach i następnie wyciąłem otwory montażowe głośników.
    3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio 3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio 3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio 3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio 3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio 3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio 3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio 3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio
    Położony fornir wyszlifowałem papierem P120 następnie postanowiłem nałożyć twardy olejowosk osmo 3032. Pierwsza warstwa grubiej pędzlem by napił się, po wyschnięciu delikatnie szlifowałem papierem P500 i kolejne 2 warstwy nakładałem mimośrodem bez szlifowania międzywarstwowego. Na koniec delikatnie wypolerowałem futrem polerskim na rzep. W międzyczasie zamontowałem nóżki i polutowałem zwrotnice na trzech płytkach, każda odpowiada za oddzielny tor.
    3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio 3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio 3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio 3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio 3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio
    Zwrotnice na tor wysokotonowy zamontowałem w komorze średniotonowego, zaś płytki odpowiadające za niskie i średnie zamontowałem w komorze niskotonowego. Obudowy wytłumiłem filcem 8mm i drugim materiałem tłumiącym za głośnikami w komorze średniotonowego owatą, zaś niskotonowego wełną owczą na materiale. Głośników nie lutowałem na stałe, podłączyłem je za pomocą wsuwek. Przykręciłem je za pomocą czarnych imbusów.
    3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio 3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio 3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio 3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio
    3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio 3-drożne Zephyr Le V2 projekt YB Audio
    To bardzo udana, dobrze wyglądająca konstrukcja. Pierwsze co zwróciło moją uwagę to świetna średnica i dobrze zgrywające się wysokie, basu jest tyle ile trzeba i nie wybija się on nadmiernie. Projekt zamknąłem w kwocie 2500. Kto szuka ładnej dobrze brzmiącej w tej kwocie konstrukcji 3 drożnej na pewno się nie rozczaruje.
    Dziękuję za udostępniony projekt, roboty dużo, ale było warto :)
    Pozdrawiam.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    pawel980
    Level 17  
    Has specialization in: audio
    pawel980 wrote 412 posts with rating 204, helped 18 times. Live in city Siestrzeń. Been with us since 2012 year.
    Anonymous
    Level 1  
    pawel980
    Level 17  
    acctr wrote:

Czym szlifowałeś skosy? Zwrotnice zmontowałeś na MDF? Z jakiego drewna użyłeś fornir?

Dziękuję, skosy po narysowaniu ołówkiem linii szlifowałem szlifierką kątową z gruboziarnistą tarcza lamelkową potem papierem P60 na mimośrodzie i ostatecznie szlifierką oscylacyjną z papierem P80.
    Miałem robić frezarką, już ta metoda była opisywana tutaj ale zdecydowałem się na szlifowanie. Przy sprawdzaniu co chwila liniałem wyszło mi to bardzo równo.
    Fornir to modyfikowany orzech baltimore.
    Zwrotnice zmontowałem na płytkach hdf.
    marian133
    Level 38  
    Super wyszło :)
    Wiem że łatwo nie jest złożyć takie obudowy i wykończyć je tak aby ich nie uszkodzić w trakcie (to jest chyba najgorsze w tym procesie).
    Gratulacje.

Wypinałeś już LRC-7?
    Ja nie miałem czasu aby się tym bawić, a jestem ciekaw jaka jest wtedy różnica na basie, bo w oryginale dla mnie bas był "zbyt grzeczny".

Piotrek608 wrote:
    ...jak na 3 drogi mają bardzo rozbudowaną zwrotnicę.

Zwrotnica jest taka jaka powinna być :)
    Tak naprawdę to nic nadzwyczajnego w niej nie ma.
    Te "dodatkowe" elementy które są połączone w szeregu i wpięte w zwrotnicy równolegle, to pułapki.
    Tak samo jak C4 i R5, to też pułapka.
    Koszt zwrotnic to jakieś 700zł.
    Patrząc na rodzaj elementów, np. cewka toroidalna oraz kondensator elektrolityczny premium, to nie są elementy "wydziwione". Taka cewka wpływa pozytywnie na bas a nie kosztuje milionów, za to kondensator elektrolityczny premium, jest w miejscu w którym nie musi być kondensator foliowy (który kosztował by sporo z racji pojemności), ale wypada użyć trochę lepszy niż zwykły elektrolit.

700zł to dość sporo, ale tak naprawdę, to przy jakości całej konstrukcji, nie ma miejsca gdzie można by przyoszczędzić i dać tańszy element w zwrotnicy.
    W drugą stronę oczywiście, że tak :)
    pawel980
    Level 17  
    marian133 wrote:
    Super wyszło :)
    Wiem że łatwo nie jest złożyć takie obudowy i wykończyć je tak aby ich nie uszkodzić w trakcie (to jest chyba najgorsze w tym procesie).
    Gratulacje.

Wypinałeś już LRC-7?
    Ja nie miałem czasu aby się tym bawić, a jestem ciekaw jaka jest wtedy różnica na basie, bo w oryginale dla mnie bas był "zbyt grzeczny".

Dziękuję :D
    Nie próbowałem jeszcze wypinać LRC-7, rzeczywiście jest tak jak piszesz.
    arturm
    Level 11  
    Gdybym taką obudowę chciał pomalować powiedzmy na biały połysk, czym powinienem uzupełnić ubytki w MDF, aby powierzchnia po pomalowaniu była gładka? Jakiej farby użyć?
    pawel980
    Level 17  
    arturm wrote:
    Gdybym taką obudowę chciał pomalować powiedzmy na biały połysk, czym powinienem uzupełnić ubytki w MDF, aby powierzchnia po pomalowaniu była gładka? Jakiej farby użyć?

Tutaj zaczyna się problem. Farba nakładana wałkiem nie da gładkiej powierzchni jak natrysk i nie będzie tak wytrzymała jak lakier zaś lakier i podkład powinien być najlepiej dwuskładnikowy. Obudowa nie powinna mieć ubytków szpachlowanych bo po lakierowaniu to wyjdzie.
    Całe obudowy najlepiej złożyć pad kątem 45 stopni lub dokładnie okleić hdf by nie powstało po czasie klawiszowanie.
    Bucefal76
    Level 16  
    Super praca. Nie płakałbym nad tymi 700 PLN. Właśnie zrobiłeś sobie kolumny których cena w sklepie, gdyby liczyć ten sam standard wykonania przekraczała by 10 000 PLN.