Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Pralka Candy CTY 1046 - nie startuje, diody migają 16 razy

adamjur1 05 Jul 2021 19:46 885 9
    adamjur1
    Level 41  
    Witam
    Moja pralka chyba dochodzi do wieku emerytalnego.
    Nie startuje, tzn można nastawić program, ale po chwili przechodzi na 16 mignięć diodami start i druga od lewej (taka z bluzeczką).
    W necie error 16 to coś z grzałką, grzałka ma 25Ω i nie ma przebicia do PE ( mam różnicówki - wyzwoliło by)
    Co dalej?
    Pozdr. J.

Dodano po 2 [godziny] 5 [minuty]:

Po przeczyszczeniu płytki sterującej (od strony druku był a przykurzona) izopropylenem na pędzelku pralka ruszyła (w opisach ten e 16 to możliwa utrata izolacji)
    Nie lubię usterek, które znikają bez wyraźnego działania naprawczego.
    Pozdr. J.
    adamjur1
    Level 41  
    Metodą techniczną :D .
    Najpierw na zimno omomierzem Zakres od omów do giga ).
    Potem na gorąco różnicówką :D ( jakby przebijała to by wyzwoliła różnicówkę - jeżeli przebicie byłoby bliżej N lub różnicówkę i s-a jak bliżej L). Nie zaobserwowałem takich zjawisk.
    Nie sprawdzałem miernikiem izolacji ( chociaż mam taki) bo tego typu przebicia pojawiają się "na gorąco", i w stanie spoczynku są nie do namierzenia.
    Swoją drogą ciekawe jak pralka to testuje ( przecież nie rozgrzewa grzałki na sucho zanim napełni bęben, a błąd wyświetla na starcie....
    Pozdr. J.
    adamjur1
    Level 41  
    Ciekawe jak sprawdza tą kondycję na zimno...
    Próg 30mA to maksymalny zakres, różnicówki działaj już od 15-tu, a nie tylko pralka jest na tym aparacie ( chociaż u mnie akurat pralka ma swoją :D )
    Sama pralka coś tam innymi elementami też dołoży...
    Z praktyki - jak grzałka jest uszkodzona i na gorąco robi problemy , to są to grube sprawy- spotkałem się z zadziałaniem zabezpieczeń przedlicznikowych ( odwieczny problem selektywności zabezpieczeń na "cienkich" przyłączach)
    U mnie problem był w zanieczyszczeniu płytki, nie sprawdzałem co tam jast z drugiej strony, profilaktyczne wyczyszczenie z kurzu i zaczernień pomogło.
    Pewnie ten inteligentny mózg pralki nabierał się na te zanieczyszczenia.

Pozdr. J.
    adamjur1
    Level 41  
    Może...
    Jak nie ma odpowiedzi (nie dyskusji obok tematu) na pytanie z tematu to wątek chyba do zamknięcia - usterka ustąpiła, pralka działa. Rozgryzanie bez schematów ideowych chyba nie ma sensu...
    Pozdr. J.
    Piotr2608

Level 41  
    F16 - The heating element in the short circuit or its insulation is faulty.

Grzałka do wymiany według kodu błędu a szczotki do sprawdzenia w ramach profilaktyki.

P.S. elektronika wykrywa upływności już na poziomie od 2mA do 5mA.
    adamjur1
    Level 41  
    Grzałka działa, pralka pierze , przeszła już kilka cykli. O izolacji pisałem, badanie na zimno nie ma sensu. Dodatkowo odłączyłem ją od okablowania i zbadałem pod napięciem 1000V (MIC 1000) Nie wykazała do masy mniej niż 200 MΩ. Ewidentnie zaczernienie na płytce musiało zakłócić działanie układu testującego izolację (jakkolwiek on tam działa).
    Pozdr. J.
    PS.
    Opis błędów z angielskiego też tłumaczyłem...
    adamjur1
    Level 41  
    Jednak była to grzałka. Przy poprzedniej awarii łożyska została przygięta do spodu obudowy bębna. A przy okazji wymieniłem też prawe łożysko - bez wymontowywania obudowy bębna...
    Jako że są to ostatnie prania tego sprzętu na starym domu ( przeprowadzam się do mniejszego) nie przejmując się estetyką wyciąłem szlifierką kawałek obudowy z prawej strony, wymieniłem łożysko z oprawą i uszczelnieniem i a otwór przykręciłem drzwiczki od zdemontowanej ramki rewizyjnej :D :D :D :D
    Temat do zamknięcia.
    Pozdrawiam. J.