Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór tunera 4K: CryptoBox AB 800UHD czy Ustym 4K PRO dla TV Samsung?

qucia 05 Jul 2021 21:36 10893 33
    qucia
    Level 11  
    Witam szanownych kolegów. Kupiłem sobie tv Samsung 4K, w efekcie czego, planuję wymienić mój stary tuner na jakiś niedrogi 4K. Mam dwie oferty, ale nie wiem czy wybrać tuner CryptoBox AB 800UHD, czy Ustym 4K PRO. Nie zależy mi na jakimś wysokim modelu z twardym dyskiem, chciałbym po prostu mieć tuner z 4K. Każdy z powyższych mogę kupić w cenie poniżej 350 zł i taka cena bardzo mi odpowiada, ale nie wiem który zamówić. Bardzo proszę o doradę. Za wszelkie informacje z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
    berthold61
    Level 27  
    Kup taki, w którym da się wpisać tak zwane linie C.
    andpol 33
    Level 38  
    A tv nie ma tunera dvb-s2?
    VooVoo
    Level 34  
    vu+ uno 4k se + oprogramowanie (np: openpli).
    LeDy
    Level 43  
    Oczywiście polecam Ustym 4k. Jak masz pojęcie o E2 to może być ten co podajesz a jak nie masz pojęcia , styczności z E2 odradzam go a w zamian Ustym 4K OTT.
    Cryptoboxa nie brałbym pod uwagę.
    Nie daj się nabrać, że ci np. sprzedają już z wgranym E2 jak później nie połapiesz się gdzie, co jest.
    @VooVoo
    VU+ UNO 4k SE poniżej 350zł?
    Anonymous
    Level 1  
    LeDy
    Level 43  
    goralpm wrote:
    Ilość kanałów 4k na satelitach jest bardzo mała.
    W Polsce chyba tylko Canal+ 4K i na czas ME TVP 4k
    Plus jakieś tam kanały demo, gdzie idzie w kółko jeden i ten sam kilkuminutowy materiał.
    Więc za bardzo na 4k z satelity to się nie nastawiaj.
    Aczkolwiek:) Na pewno odbiornik 4k będzie -przynajmniej w złożeniach - przyszłościowy, bo może pojawi się więcej kanałów 4k.
    Kupno odbiornika za 350zł czy poniżej, ma naturalnie sens, jeśli to ma być zastępstwo do odbiornika dostarczanego z pakietem operatora.
    Ale jak chcesz coś więcej, to za 3 miesiące zaczniesz żałować, wydanych 350zł.
    Wspomniany tu VU+ Uno 4k SE, naturalnie za 350zł nie kupisz (nie wiem czy kupisz poniżej 1000zł) ale na pewno warty jest przemyślenia jakie mogą być twoje w przyszłości potrzeby. VU+ może stać się centrum multimedialnym w domu.

Na pewno nie jest warty przepłacania w stosunku do tego co ma do zaoferowania Ustym. Nie ma nic mniej a można kupić 4 Ustymy za cenę jednego VU+. To, że 4K jest mało nie znaczy, żeby kupować obecnie tuner bez 4K.
    qucia
    Level 11  
    berthold61 wrote:
    Kup taki w którym da się wpisać tak zwane linie C .

Nie jestem za bardzo obeznany w tym temacie , dlatego zapytam , co byś proponował w jakimś rozsądnym przedziale cenowym. Testowałem zgemme, jakość obrazu w tu pseudo 4K fantastyczna , lepsza jak w moim HD ale brakuje wyjścia audio a nie ukrywam , że chodzi mi o programy i koncerty muzyczne z Astry . Jest tego trochę ale mając już lepszy tv nie mam możliwości wykorzystać jego obrazu przy starym tunerze . Mam odtwarzacz BD , wiadomo , obraz kryształ ale mój HD to już zabytek . Wiem , że jest mało programów 4K ale jak włączyłem programy Muzeum 4K lub NASA 4 K to mi kopara opadła. A najgorsze , że nikt z kolegów nie wskazał co kupić i to najbardziej mnie martwi :(

Dodano po 1 [minuty]:

andpol 33 wrote:
    A tv nie ma tunera dvb-s2?

Przykro mi ale nie ma .
    LeDy
    Level 43  
    qucia wrote:
    berthold61 wrote:
    Kup taki w którym da się wpisać tak zwane linie C .

Nie jestem za bardzo obeznany w tym temacie , dlatego zapytam , co byś proponował w jakimś rozsądnym przedziale cenowym. Testowałem zgemme, jakość obrazu w tu pseudo 4K fantastyczna , lepsza jak w moim HD ale brakuje wyjścia audio a nie ukrywam , że chodzi mi o programy i koncerty muzyczne z Astry . Jest tego trochę ale mając już lepszy tv nie mam możliwości wykorzystać jego obrazu przy starym tunerze . Mam odtwarzacz BD , wiadomo , obraz kryształ ale mój HD to już zabytek . Wiem , że jest mało programów 4K ale jak włączyłem programy Muzeum 4K lub NASA 4 K to mi kopara opadła. A najgorsze , że nikt z kolegów nie wskazał co kupić i to najbardziej mnie martwi :(
    .

Zawraca ci ........... cccam. To ma każdy. Propozycję dostałeś ode mnie więc nie pisz, że nikt.
    qucia
    Level 11  
    goralpm wrote:
    Ilość kanałów 4k na satelitach jest bardzo mała.
    W Polsce chyba tylko Canal+ 4K i na czas ME TVP 4k
    Plus jakieś tam kanały demo, gdzie idzie w kółko jeden i ten sam kilkuminutowy materiał.
    Więc za bardzo na 4k z satelity to się nie nastawiaj.
    Aczkolwiek:) Na pewno odbiornik 4k będzie -przynajmniej w złożeniach - przyszłościowy, bo może pojawi się więcej kanałów 4k.
    Kupno odbiornika za 350zł czy poniżej, ma naturalnie sens, jeśli to ma być zastępstwo do odbiornika dostarczanego z pakietem operatora.
    Ale jak chcesz coś więcej, to za 3 miesiące zaczniesz żałować, wydanych 350zł.
    Wspomniany tu VU+ Uno 4k SE, naturalnie za 350zł nie kupisz (nie wiem czy kupisz poniżej 1000zł) ale na pewno warty jest przemyślenia jakie mogą być twoje w przyszłości potrzeby. VU+ może stać się centrum multimedialnym w domu.
    .
    No tak de facto na nc+ jest ich trochę więcej bo dochodzi Muzem 4K i NASA 4K . Ale na astrze jest ich trochę. I jeszcze zapytam, o ile mogę , czy tuner z aukcji https://allegro.pl/oferta/zgemma-h9s-dekoder-4k-enigma2-e2-ccam-oscam-youtub-7903795896
    jest taki sam w parametrach jak USYM ?
    Anonymous
    Level 1  
    LeDy
    Level 43  
    Do autora. Nie odpowiedziałeś czy E2 jest ci znana.
    To prędzej Octagon jest klonem Ustyma ale na pewno jest to to samo. Octagon jest robiony dla Niemców i oprogramowanie jest okrojone ze względu na prawa autorskie, licencje a i wymagania tego rynku. Pod maską oba mają to samo.
    Ustym jest również centrum medialnym. W oprogramowaniu jest wszystko więc nie potrzeba dogrywać jakichś sterowników .
    Oprogramowanie pobierasz przez połączenie z internetem. Wszystko wgrywasz przez internet.
    Zgemmy są tylko E2.
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    LeDy
    Level 43  
    goralpm wrote:

Czy Małym Fiatem objedziesz Europę? Oczywiście, ze tak!
    Pytanie brzmi, jakie będziesz mieć odczucia po przejechaniu Europy w maluchu w porównaniu z Mercedesem klasy "s"? Komfort jest odpowiedzią, z malucha wyjdziesz jak z magla, z Mercedesa, wejdziesz nawet nie za bardzo zmęczony
    Tyle w temacie - jeśli chodzi o porównanie.

Szkoda, że nie wymyśliłeś sobie lotu na Marsa. Porównywanie z jazdą samochodami nieuzasadnione, nietrafione ale daje mylne sugerowanie komfortu. Wprowadza w błąd. Wielkości dekoderów, pilotów, podobne, obrazy tak samo dobre. Jedyne to to, że pochwalisz się przed znajomymi, że wywaliłeś tyle kasy czyli snobizm.
    To jest jedyne co różni te tunery.
    berthold61
    Level 27  
    Że też Polak zawsze musi mieć wszystko najlepsze i 3 razy przepłacone hm zawsze mnie to nurtowało , lepiej 2 szt czegoś średniego kupić niż jedną tzw najlepszą i też będzie dobrze działać ,nie wpadajmy w paranoje.
    Anonymous
    Level 1  
    LeDy
    Level 43  
    goralpm wrote:

A dlaczego ma nie mieć? Napisałem, jak komuś nie zależy i chce tylko do oglądania disco z pola, to mu wystarczy najtańszy, najlepiej odbiornik dostawcy TV.
    Ale jak ktoś chce coś więcej, to po co pchać pieniądze w badziew?
    Dlaczego od początku, stawiać się na niskim poziomie?
    Przy okazji, po co ci dwa odbiorniki?
    Zamiast dobrego samochodu, kupujesz dwa złomy?

Co to za argument? Co ma do tego Disco Polo? A jaki to niski poziom, Ustym? To takie same poziomy tylko ty uważasz, że od HD, full HD, 4k, są jakieś jeszcze inne w VU ?
    Jaki niski poziom jest Ustyma? To sprzęt z wyższej półki jakościowej ale cena niska.
    To tak jak z antenami. Dla jednych Telmor, Televes a tą samą robotę za 4x mniej robi antena siatkowa.
    Tak przy okazji to co ci do tego na co mu 2 odbiorniki? Stać go, taka potrzeba?
    Zacznij pisać argumenty. Podaj dane jednego i drugiego a nie o samochodach?
    qucia
    Level 11  
    LeDy wrote:
    Do autora. Nie odpowiedziałeś czy E2 jest ci znana.
    To prędzej Octagon jest klonem Ustyma ale na pewno jest to to samo. Octagon jest robiony dla Niemców i oprogramowanie jest okrojone ze względu na prawa autorskie, licencje a i wymagania tego rynku. Pod maską oba mają to samo.
    Ustym jest również centrum medialnym. W oprogramowaniu jest wszystko więc nie potrzeba dogrywać
    jakichś sterowników .
    Oprogramowanie pobierasz przez połączenie z internetem. Wszystko wgrywasz przez internet.
    Zgemmy są tylko E2.

Przepraszam , faktycznie nie odpowiedziałem..... niestety nie wiem co to jest E2 . Przyznam się, że pracuje obecnie na Fergusonie ariva bo za dzierżawę sprzętu nie za bardzo opłaca mi się płacić operatorowi . Poza tym układ programów jest beznadziejny , dlatego mam ułożone programy ( tylko HD) wg własnej listy .
    Marek-B
    Level 24  
    Napiszę krótko.
    Bierz zgemma https://allegro.pl/listing?string=zgemma%20h9s
    Z Enigmą 2 sobie poradzisz i będziesz miał naprawdę dobry tuner.
    Mam 62 lata i przerażała mnie Enigma. Teraz nie stanowi problemu.
    Jak się oswoisz , dograsz sobie różne pluginy i będziesz mieć centrum multimedialne.
    Anonymous
    Level 1  
    qucia
    Level 11  
    Marek-B wrote:
    Napiszę krótko.
    Bierz zgemma https://allegro.pl/listing?string=zgemma%20h9s
    Z Enigmą 2 sobie poradzisz i będziesz miał naprawdę dobry tuner.
    Mam 62 lata i przerażała mnie Enigma. Teraz nie stanowi problemu.
    Jak się oswoisz , dograsz sobie różne pluginy i będziesz mieć centrum multimedialne.

Marku, zgemma jest ok i bylem na jej prezentacji, tylko brakuje w niej wyjścia audio o to mnie powstrzymuje.
    Anonymous
    Level 1  
    qucia
    Level 11  
    Kupiłem Ustyma . Wg mnie jest ok brakuje mu tylko opcji układania swojej listy kanałów , którą miał ferguson . Chyba że nie wiem jak wejść w menu , gdzie można zarządzać układem kanałów bo nc+ ma , jak wiecie , tragiczny układ.
    Anonymous
    Level 1  
    LeDy
    Level 43  
    qucia wrote:
    Kupiłem Ustyma . Wg mnie jest ok brakuje mu tylko opcji układania swojej listy kanałów , którą miał ferguson . Chyba że nie wiem jak wejść w menu , gdzie można zarządzać układem kanałów bo nc+ ma , jak wiecie , tragiczny układ.
    Jakiego? Jak bez E2 czyli OTT to układasz pilotem i żadnych edytorów ci nie potrzeba.
    W OTT- Memu-Instalacja-Satelite itd.
    tomaszlonski
    Level 31  
    qucia wrote:
    Wg mnie jest ok brakuje mu tylko opcji układania swojej listy kanałów

Masz przecież edytor wbudowany w stronę webifu albo robić sobie z pilota.
    Poza tym masa dostępnych list kanałów czy pluginów do wgrywania listy albo bezpośrednio wgrywać przez webif do tunera gotowe listy. Listy masz robione z podziałem na operatorów dokładnie tak jak to jest w pakietach np C+ czy CP.

LeDy wrote:
    Jak bez E2 czyli OTT to układasz pilotem

Wersja OTT nie jest tunerem SAT , chyba jak kupował wyraźnie chciał satelitarny a nie IPTV. Kupił raczej PRO.
    Poza tym Denys instalowany domyślnie nie jest popularnym systemem z enigma2 i warto wgrać normalną enigmę2 ( ATV, VIX, PLI czy polski Hyperion ) bo wszystkie opisy są raczej dla niej.

Przydało by sie wiedzieć jaki w końcu ma też system, dzięki slotom na spokojnie może zainstalować więcej by sobie przeglądnąć możliwości każdej z dystrybucji.

Dla zielonych warto zacząć od polskiego Hyperiona i odwiedzić forum pkteam.pl .
    Anonymous
    Level 1  
    LeDy
    Level 43  
    tomaszlonski wrote:

LeDy wrote:
    Jak bez E2 czyli OTT to układasz pilotem

Wersja OTT nie jest tunerem SAT , chyba jak kupował wyraźnie chciał satelitarny a nie IPTV. Kupił raczej PRO.
    .
    Ma wejście i głowicę DVB-S2 i nie jest tunerem SAT?? A co ma przeszkadzać, że ma IPTV jak za takie same pieniądze?
    E2 to normalnemu użytkownikowi nic nie daje a utrudnia bardzo życie.
    Quote:
    Pobierz DreamBoxEdit.
    bo inaczej zginiesz.
    Quote:
    Enigma2 jest bardzo łatwa w obsłudze.
    Intuicyjna i przejrzysta.
    Po kilku tygodniach, będziesz miał dobre rozeznanie co i jak.

Ale mi łatwość i przejżystość? W Ustym obsługuje jak normalny tuner i od razu widać co robić.
    tomaszlonski
    Level 31  
    Wersja Ustym 4K OTT jest tylko IPTV , każdy inny Ustym to modele S2/Combo/PRO z dopiskiem OTT, w sumie to zawsze to samo z różnymi wersjami głowic czy bez.