Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Palnik gazowy w komorze wędzarniczej wchodzi w stan błędu

roszej 08 Jul 2021 12:11 321 2
Automation24.pl
    roszej
    Level 12  
    Mam pewien problem z palnikiem gazowym w komorze wędzarniczej. Nie wiem jakiej jest marki, brakuje dokumentacji. Sterowany jest automatem Satronic/Honeywell MMI 810 mod.33.
    Palnik jest serwisowany przez jedynego serwisanta w okolicy, który chciał się podjąć bo urządzenie dość nietypowe, reszta ludzi "siedzi" raczej w standardowych kotłach.
    Do rzeczy. Palnik normalnie się uruchamia i od około 40 stopni w komorze zaczyna wchodzić w stan błędu. Pracuje około 1-1,5 minuty i błąd. Potem reset, normalne odpalenie i to samo co wyżej.
    Palnik jest umieszczony w wymienniku a dookoła wymiennika jest woda (w zależności od cyklu pracy komory). Mieliśmy kiedyś przypadek przecieku do wnętrza komory spalania, ale objawiało się to tym, że palnik pracował dobrze w trybie "suchym" a na "mokrym" programie z uwagi na dostawanie się wody do wnętrza nawet się nie uruchamiał po iskrze lub po kilku sekundach wchodził w stan błędu.

Aktualnie niezależnie czy jest suchy program czy mokry objaw mniej więcej ten sam. Przy około 40 stopniach zaczyna wyskakiwać błąd i tak w kółko. Temperatura potem idzie lekko w górę ale jest to udręka.

Palnik był wyczyszczony, elektroda zapłonowa i jonizacyjna są podobno ok. Regulacja na analizatorze spalin zrobiona a błąd i tak jest.

Aktualnie zamówiłem nowy automat palnikowy gdyż obecny ma pewnie około 30 lat - ten sam model i będziemy chcieli podmienić. Mam jednak pewne obawy, że to nie rozwiąże problemu.

Co może być przyczyną tego typu pracy? Mi się wydaje, że może być jednak jakiś problem z tą elektrodą jonizacji - może jak się wszystko rozgrzewa to zmienia się prąd jonizacji i blokuje palnik?

Zawór gazowy był wymieniany jakieś 4 lata temu na kompletnie nowy blok z wbudowanym presostatem i wolnym startem.

Czy ma ktoś pomysł co byśmy mogli jeszcze sprawdzić ?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • Automation24.pl
    Krzysztof Reszka
    Moderator of Electrical engineering
    roszej wrote:
    Satronic/Honeywell MMI 810 mod.33.

Czyli standardowym sterownikiem dla palnika gazowego i do tego dobrym.
    roszej wrote:
    Palnik jest umieszczony w wymienniku a dookoła wymiennika jest woda (w zależności od cyklu pracy komory).

Wiesz 20 lat pracy w komorami wędzarniczymi trochę mnie nauczyło, ale czy to woda ? Dla mnie to była zawsze para a woda była wtłaczana na baniak z palnikiem gdzie momentalnie zamieniała się w parę.
    roszej wrote:
    Regulacja na analizatorze spalin zrobiona a błąd i tak jest.

Co za błąd bo przecież błąd jest wyświetlany np. miganiem lampki. Sąd kody tych błędów , tyle mignięć przerwa i znowu to coś oznacza . A ty nic nie piszesz.
    A tak na czuja podejrzewam pęknięcie baniaka które ujawnia się dopiero po podgrzaniu go i zdmuchuje ci płomień palnika .