katakrowa wrote:PrzemekKnitter wrote:Zgadza sie. Stosunek dwóch rezystancji +1 ustala wzmocnienie. Próbowałem ze wzmocnieniem na przedwzmacniaczu około 5 wtedy miałbym zadana czułość wejściową te 300mV, ale nie zadowalał mnie poziom szumu w głośnikach. Poza tym nie wiem jak to możliwe, ale wzmacniał szumy potencjometru przy regulacji basem tak mocno, że zabezpieczenie głośników wariowało. Takie mocne były szumy. Nawet zmieniałem potencjometr, ale nic to nie dawało. Dlatego optymalnie jest teraz wzmocnienie na 3,2. Dalem rezystory 220k, 100k. Tyle że przy sygnale 316mV mam moc RMS około 165W. Myślę że jest ok, bo przedwzmacniacz wg noty ma regulacje bas i treble +\- 15dB. Jak dobrze liczę napięciowo to d 5x wiec spokojnie końcówka dostanie sygnał jaki potrzebuje.
Chyba że źle główkuje.
No właśnie...
Ustawianie czułości na 0,3V to wg mnie spory błąd bo większość kart dźwiękowych daje sygnał rzędu 1V albo nawet więcej. Co innego urządzenia typu CD, tunery itp...
W przypadku słuchania z komputera lub tabletu lepiej mieć głośność w urządzeniu źródłowym na maksimum bo wówczas sygnał ma największą dynamikę. Zmniejszanie głośności powoduje spłaszczenie dynamiki, a także zbliżenie się do szumów. Myślę, że rozsądną wartością jest 0,7V RMS albo 1V RMS (https://en.wikipedia.org/wiki/Line_level).
Można też zrobić kilka wejść z różną czułością stosując dzielnik napięcia albo z przełącznikiem.
Te dziwne zachowania potencjometru od basu mogą mieć różne przyczyny jedną z nich może być umieszczenie potencjometrów na dość długich przewodach. Niestety to tylko przypuszczenie.
Co do tej mocy maksymalnej RMS chyba faktycznie coś źle główkujesz...
To nie poziom sygnału wejściowego na przedwzmacniaczu a wyjściowego determinuje moc na kolumnach.
Weź oscyloskop podłącz sztuczne obciążenie 4Ohm lub 8 Ohm ( odpowiedniej mocy ) i zobacz jakie faktycznie napięcie wysteruje końcówkę mocy ( na oscyloskopie zacznie ucinać szczyty sinusoidy na wyjściu ).
Jak poznasz tę magiczną liczbę to będziesz wiedział jakie napięcie masz mieć na wyjściu przedwzmacniacza. Zrób sobie tak 10% marginesu i wówczas dobierz rezystory.
Kombinowałem w ten sposób, że w projekcie końcówki mocy jest podana czułość dla 8ohm obciążenia 1,5V rms.
I teraz mając sygnał rca z jakiegoś cd’ka(komputera nie brałem pod uwagę) czyli 316mV obliczyłem sobie 1500/316= 4,75.
Tyle musiałby mi wzmocnić sygnał przedwzmacniacz, żeby wysterować końcówki. Tyle, nie zadowalał mnie poziom szumów plus te problemy, o których wspominałem.
Zmieniłem wzmocnienie na 3,2 i tak właśnie sprawdziłem jak piszesz. Dałem 1kHz sinus na generatorze i zwiększałem amplitudę, aż zaczynało ucinać wierzchołki i tak znalazłem czułość wejściową całego wzmacniacza. Mam około 500mV teraz.
Co do różnych czułości - dobra wskazówka. Można by się pobawić w obrębie np. Selektora wejść.