Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wymiana silnika Ford Focus MK2 1.6 TDCi - kwestie związane z przeróbką komputera i dopasowaniem

Pimkowski 11 Jul 2021 01:09 1167 1
    Pimkowski
    Level 1  
    Witam. Od 2 lat posiadam Forda Focusa MK2 1.6 TDCi 109 km. Jakiś czas temu silnik zaczął wydawać odgłos klekotanie i postanowiłem oddać go do mechanika żeby zlokalizował przyczynę tego odgłosu, okazało się że tłok podobno się skrzywił ponieważ wtrysk zaczął lać. Mechanik doradził mi że najlepiej będzie wymienić silnik ponieważ wtryski leją i turbina wymaga regeneracji, kupiłem silnik wraz z osprzętem wtryski i turbina i inne podzespoły były razem w komplecie. I teraz mam takie pytanie bo szczerze to mam zielone pojęcie na temat takich rzeczy jak wymiana silnika i tym podobne, mechanik stwierdził że mój stary silnik był składany rożne wtryski itd. Każdy z innej parafii i komputer został przerobiony pod ten składany silnik. Teraz nagle muszę przerabiać cały komputer pod ten nowy silnik i co chwilę coś nowego wychodzić do kupienia. Czy jest to możliwe że kupił silnik do innego modelu i teraz próbuje wcisnąć mi że to konieczne w każdym wymienianym silniku. Z tego co się orientuję to każdy silnik ma swoje oznaczenie do danego modelu
    kkknc
    Level 43  
    Tłok się nie krzywi przez lejące wtryski co więcej w ogóle w jakiś kolwiek sposób tłok się nie krzywi. Komputera nikt nie przerabiał pod inne wtryski mimo że każdy był inny, bo zawsze będzie każde inne bo są kodowane. Może być tylko system wtryskowe innej firmy w co raczej wątpię. Bo tam tylko Bosch był.
    Kupiłeś ten silnik konkretny od Forda bo tak naprawdę to jednostka podchodzi od PSA.