Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amica PI7511SF INARI - wyzwala bezpiecznik w trakcie włączenia

themessenger 11 Jul 2021 18:31 276 2
    themessenger
    Level 3  
    Witam
    Dzisiaj teściowa od samego rana dużo gotowała na 2-4 palnikach jak to teściowe. A że pod płytą jest półka i słaba wentylacja i nie dopilnowałem tego by teściowa uchyliła półkę by poprawić wentylację to po kilku godzinach gotowania wywaliło bezpiecznik. I za każdym razem już teraz jak się włącza płytę to go wywala. Jeszcze czytałem, że trzeba odczekać z 8h aż wszystko obwody pod płytą ostygną i spróbować ponownie, ale wydaje mi się, że nic z tego nie będzie bo po 2h próbowałem włączyć gdzie już trochę ostygnięta była i dalej to samo. Pod płytę zajrzałem to jestem w stanie tylko stwierdzić, że te końcówki przewodów od trójfazówki nie są nadpalone tylko normalnie miedziane jak były. Obudowy nie rozkręcałem, aby popatrzeć na płytkę krzemową bo mimo że studiowałem wiele lat temu elektrotechnikę to nie znam się aż tak na tym by zidentyfikować który to tranzystor wymienić czy gdzie dochodzi a nie dochodzi prąd choć woltomierz mam. Zna ktoś jakiś serwis we Wrocławiu lub okolicach gdzie można zawieść taką płytę i oni tam rzetelnie zidentyfikują usterkę? Tylko taki właśnie rzetelny, aby nie było, że tam nikt nic nie sprawdzi na płytce krzemowej i powie że moduł zasilania trzeba cały wymienić.
    Tak czy siak tyle chociaż wiadomo, że to na 100% od przegrzania coś się stało:)
    Brivido

Level 33  
    Jaki bezpiecznik wyłącza i po jakim czasie?
    themessenger
    Level 3  
    Nadprądowy SH203-B16 od razu po włączeniu płyty przyciskiem na obudowie tak z 1 sekundę trzeba odczekać. Na tym bezpieczniku tylko ta płyta jest, a czasami oprócz nadprądowego wyłącza się ten główny w skrzynce koło domu. Albo np. gdy mam włączony SH203-B16 i nie włączam płyty, ale włączam pralkę czy bramę od garażu to teraz po tym przegrzaniu płyty też wywala. Natychmiast bezpiecznik główny w skrzynce koło domu no i ten wspomniany nadprądowy. Stąd teraz ten nadprądowy mam wyłączony w ogóle aby można było włączyć bramę czy pralkę. Więc coś ta płyta powoduje po tym przegrzaniu.

Dziś sprawdziłem i nawet po kilkunastu godzinach ten sam problem jest, więc musze poszukać jakiegoś serwisu we Wrocławiu.