Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Poszukuje wykres zależność ciepła krzepnięcia wody z solą zależne od zawartości

ZenonSwiderski 12 Jul 2021 11:53 1056 34
Testo
  • #1
    ZenonSwiderski
    Level 5  
    Interesuje mnie ścisły wykres ciepła krzepnięcia takiego roztworu wody i soli w zależności od składu procentowego , a także wykres temperatury krzepnięcia ale ścisły nie orientacyjny. Oczywiście w atmosferze normalnej. Interesuje mnie zagadnienie jakby wielkość pojemnościowa cieplnej roztworów dla celów użytkowych.
    Bardzo często spotykam się z koniecznością schładzania bez skomplikowanej aparatury chłodzącej. A jeśli ktoś zna inne ciekawe roztwory o większej jakby pojemności cieplnej to proszę o informacje. Mam pewne przypuszczenia że w stosunku do czystej wody to taka pojemność się nie powiększa na kg ,ale może poprzez zmianę temperatury krzepnięcia tylko intensywność schładzania się zwiększa. W Internecie brak opisu takich doświadczeń. Pytanie jest bardzo ważne i podstawowe , proszę o odpowiedź gdzie szukać wykresów i wiedzy ścisłej.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • Testo
  • #2
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    sadze ze istnieja takie opracowania ale nie wprost w internecia a na stronach z artykulami naukowymi (niestety czesto dostep jest platny/wymaga logowania). Ewentualnie jezeli masz kontakty z uczelniami, dokladniej inetresuja cie zaklady/wydzialy chemii fizycznej.
    Inne podejscie to obliczas sobie z wkladow czastkowych (przepraszam za nazwe ale nie znam polskich odpowiednikow) taki roztwor, do tego potrzebujesz znajomosci chemii fizycznej.
    Pozdrawiam
  • #3
    vodiczka
    Level 43  
    ZenonSwiderski wrote:
    Bardzo często spotykam się z koniecznością schładzania bez skomplikowanej aparatury chłodzącej.
    Daj przykład i uściślij co chcesz osiągnąć. Aby roztwór zakrzepł trzeba odebrać od niego ciepło a nie dostarczyć. Użycie roztworu soli w wodzie (solanka) ma przewagę nad schładzaniem czystą wodą o tyle, że pozwala schładzać w temperaturze niższej niż temperatura zamarzania czystej wody.
    Może chodzi ci o efekt obniżenia temperatury po wymieszaniu lodu z solanką.
  • #4
    ZenonSwiderski
    Level 5  
    Sprawa pozornie jest prosta ,ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na proste podstawowe pytanie: czy woda ma większą wartość ciepła topienia /krzepnięcia/ niż roztwory, czy jest jakaś substancja z większym ciepłem krzepnięcia niż woda, w atmosferze normalnej , w zakresi8e temperatur normalnych -30 do 0.

    Dodano po 37 [minuty]:

    vodiczka wrote:
    ZenonSwiderski wrote:
    Bardzo często spotykam się z koniecznością schładzania bez skomplikowanej aparatury chłodzącej.
    Daj przykład i uściślij co chcesz osiągnąć. Aby roztwór zakrzepł trzeba odebrać od niego ciepło a nie dostarczyć. Użycie roztworu soli w wodzie (solanka) ma przewagę nad schładzaniem czystą wodą o tyle, że pozwala schładzać w temperaturze niższej niż temperatura zamarzania czystej wody.
    Może chodzi ci o efekt obniżenia temperatury po wymieszaniu lodu z solanką.

    Nie żadnych takich kombinacji . Ciepło topienia /krzepnięcia/ roztworów, Tabela lub wykresy ciepła krzepnięcia .

    Dodano po 19 [minuty]:

    W encyklopedii Brittanica po angielsku znalazłem info , że dzięki wodzie która ma najwyższą z pojemności cieplnych na ziemii działa jako ochrona ,osłona planety przed wachaniami temperatur w kosmosie. Czyli istniejemy dzięki tej pojemności cieplnej krzepnięcia i parowania wody . O to mądrość naszej edukacji bo jakoś takiej informacji w Polsce brak.
  • #5
    vodiczka
    Level 43  
    ZenonSwiderski wrote:
    dzięki wodzie która ma najwyższą z pojemności cieplnych na ziemii działa jako ochrona ,osłona planety przed wachaniami temperatur w kosmosie. Czyli istniejemy dzięki tej pojemności cieplnej krzepnięcia i parowania wody .
    Trochę upraszczasz. W kosmosie (w sensie pustki kosmicznej) temperatura jest praktycznie stała, bliska 0 K.
    Jako ochrona Ziemi działa atmosfera ziemska, Woda czyli chmury ma w tym swój udział ale nie decydujący. Porównaj różnice temperatur w dzień i w nocy przy bezchmurnym i zachmurzonym niebie na Ziemi z różnicami temperatur na pozbawionym atmosfery Księżycu.
  • #6
    ZenonSwiderski
    Level 5  
    vodiczka wrote:
    ZenonSwiderski wrote:
    dzięki wodzie która ma najwyższą z pojemności cieplnych na ziemii działa jako ochrona ,osłona planety przed wachaniami temperatur w kosmosie. Czyli istniejemy dzięki tej pojemności cieplnej krzepnięcia i parowania wody .
    Trochę upraszczasz. W kosmosie (w sensie pustki kosmicznej) temperatura jest praktycznie stała, bliska 0 K.
    Jako ochrona Ziemi działa atmosfera ziemska, Woda czyli chmury ma w tym swój udział ale nie decydujący. Porównaj różnice temperatur w dzień i w nocy przy bezchmurnym i zachmurzonym niebie na Ziemi z różnicami temperatur na pozbawionym atmosfery Księżycu.

    No tak typowa nasza polska logika , dlatego piłkarze wiecznie przegrywają , nie mogą się zgodzić w którą bramkę strzelać.
  • Testo
  • #7
    vodiczka
    Level 43  
    ZenonSwiderski wrote:
    No tak typowa nasza polska logika ,
    Twoja polska czy moja polska :?:
    Poczytaj więcej o roli pary wodnej w atmosferze. Pary wodnej czyli gazowej formy H2O a nie ciekłej czy stałej.
  • #8
    mpier
    Level 27  
    Witam,
    no na pewno nie moja. Mylisz kolego w tym wątku ciepło właściwe z ciepłem topnienia/krzepnięcia, a ciepło właściwe/pojemność cieplna raczej spadnie w roztworze. W "atmosferze normalnej", w temperaturze -30 chcesz stopić lód?

    Jeśli nie znajdziesz tabelek, to możesz sam zmierzyć.

    Pozdrawiam
  • #9
    vodiczka
    Level 43  
    mpier wrote:
    W "atmosferze normalnej", w temperaturze -30 chcesz stopić lód?
    Czy ja chcę? Nigdzie nie pisałem, że chcę stopić lód w temperaturze poniżej 0°C ale tak się robi od lat, posypując zimą oblodzone chodniki i jezdnie chlorkiem sodu lub spryskując stężonym roztworem solanki.
    Przy minus 30°C ta sól nie będzie skuteczna ale uwodniony chlorek wapnia poradzi sobie z lodem w jeszcze niższej temperaturze.

    Istnieje też zjawisko o nazwie "sublimacja lodu". Lód przechodzi w fazę gazową z pominięciem ciekłej.
    Wyguglaj sobie hasło "sublimacja lodowców".
  • #10
    piotrkol7
    Level 39  
    Nie zrozumiałem, jaki jest sens tego eksperymentu, ale masz kilka linków:
    http://dydaktyka.fizyka.umk.pl/4_i_pol_stany_skupienia/Topnienie_lodu.html
    https://www.greelane.com/pl/nauka-tech-math/n...zing-point-depression-example-problem-609493/
    https://forum.biolog.pl/temperatura-wrzenia-roztworu-soli-t74557.html

    W pierwszym linku jest wykres.
    Poniżej -22 stopni Celsjusza nie zejdziesz, ograniczeniem jest nasycenie roztworu. Im niższa temperatura, tym niższe możliwe maksymalne stężenie roztworu.
  • #11
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    ZenonSwiderski wrote:
    Interesuje mnie ścisły wykres ciepła krzepnięcia takiego roztworu wody i soli w zależności od składu procentowego


    Nie ma czegoś takiego. Dlatego, że przy krzepnięciu mieszaniny następuje wydalenie soli z roztworu i skład procentowy się zmienia. Stąd ta zależność jest wyłącznie orientacyjna.
  • #12
    piotrkol7
    Level 39  
    Dodając jeszcze to, co wspomniałem - temperatura ma wpływ na rozpuszczalność substancji, czyli maksymalne stężenie danej substancji w roztworze.
    Głupi przykład - co jest łatwiej posłodzić, gorącą czy zimną herbatę?
  • #13
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Najlepszym świadectwem zjawisk zamarzania roztworu słonego jest Arktyka i Prąd Zatokowy, czyli Golfsztrom. Bo woda morza arktycznego zamarzając, wydziela sól. A ta podwyższa stężenie soli w pozostałej wodzie oraz zwiększa jej ciężar właściwy. Cięższa i bardziej słona woda opada na dno, a na to miejsce, na powierzchni, napływa mniej słona woda z okolic równika. Taki jest mechanizm napędowy Prądu Zatokowego, natomiast dowodem na to są góry lodowe. Otóż lód w nich nie jest słony, jest słodki. Sól została wydalona z lodu.
  • #14
    ZenonSwiderski
    Level 5  
    ciepło topnienia/krzepnięcia roztworu, wykres i bilans energetyczny, pojemność cieplna przy zmianach stanu skupienia roztworów takie to proste i podstawowe , nadal nic nie dowiedziałem się. Jedynie to źe tylko dzięki wodzie mamy mocno ustabilizowane temperatury na ziemii. Mamy tylu naukowców i nauczycieli i masę przeróżnych innych mądrali a takiej zwykłej a jakże ważnej informacji i wiedzy brak.

    Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

    Parę haseł dla inteligentnych.
    Transport, przechowywanie żywności, zdrowa żywność, zdrowe długie życie.
    Ignorancja na polskim rynku, brak standardów, brak specjalistów chłodnictwa, cierpi ekologia, energochłonność,
    Bardzo zły stan chłodni i klimatyzacji w polskich sklepach, ogromna przepaść do Biedronek ,Lidlów i innych zagranicznych.
    Wspaniały kierunek pracy , duże zarobki, kompetencja, nieograniczone możliwości twórcze.
    Kierunki przyszłościowe? Klimatyzacja, ogrzewanie, rekuperacja, przechowalnictwo.
    Wszystkie te hasła dotyczą tematu podstawowego mojego zapytania.
  • #15
    atom1477
    Level 43  
    Tu jest sporo tablic, ale bez tej co potrzebujesz:
    http://web.mit.edu/seawater/2017_MIT_Seawater_Property_Tables_r2b.pdf
    A tu w Table3, jest to co potrzebujesz:
    https://eprints.lib.hokudai.ac.jp/dspace/bitstream/2115/20328/1/1_p599-610.pdf

    Parę haseł dla inteligentnych:
    Profesjonalizm na polskim rynku, dobre standardy, eksperci chłodnictwa, proekologia, energooszczędność,
    Dobry stan chłodni i klimatyzacji w polskich sklepach, zaawansowanie Biedronek, Lidlów i innych sklepów zagranicznych.
  • #16
    vodiczka
    Level 43  
    ZenonSwiderski wrote:
    Wszystkie te hasła dotyczą tematu podstawowego mojego zapytania.
    Absolutnie nie dotyczą. Co ma wspólnego brak dokładnej informacji o takich danych jak
    ZenonSwiderski wrote:
    ciepło topnienia/krzepnięcia roztworu, wykres i bilans energetyczny, pojemność cieplna przy zmianach stanu skupienia roztworów
    ze złym stanem chłodni i klimatyzacji w niektórych sklepach lub ewentualnym brakiem dobrych specjalistów chłodnictwa.
    Albo trollujesz albo masz kompleks niższości wobec "innych zagranicznych" :)
  • #17
    atom1477
    Level 43  
    Ale On nie pisał że stan chłodni i klimatyzacji jest zły. Podał tylko hasła.
    Tak jak ekolodzy maja hasło "czyste środowisko". Środowisko nie jest czyste, ale oni mają hasło "czyste". Bo to tylko hasło :D

    ZenonSwiderski podał hasło "zły stan chłodni", i nie mógł znaleźć informacji o cieple krzepnięcia słonej wody.
    No to ja mu na to kontrę: "dobry stan chłodni". Bo przy takim zapytaniu w google wyskoczyły wyniki o słonej wodzie.
    Jak się chce znaleźć informacje, standardy, pomiary, to trzeba szukać pod hasłami: "standardy, pomiary, badania". A nie pod hasłami: "brak standardów, fuszerka, zaniedbania".
  • #18
    ZenonSwiderski
    Level 5  
    Masa problemów, awarii, wysokie koszty strat ponoszonych, niska opłacalność to są moje obecne i wieczne problemy. Brak profesjonalizmu. Dlaczego? Jak można oceniać prawidłowość , sprawność energetyczną i techniczną urządzeń chłodniczych bez kamery termowizyjnej, nawet wyciek można zlokalizować. Mimo setek napraw nigdy nie użyto termowizji. Nie liczy się tylko byle zarobić w profesjonalizmie, liczą się szczegóły .
  • #19
    vodiczka
    Level 43  
    ZenonSwiderski wrote:
    Dlaczego? Jak można oceniać prawidłowość , sprawność energetyczną i techniczną urządzeń chłodniczych bez kamery termowizyjnej,
    No proszę, do braku twojego dostępu do informacji które szukasz, doszedł teraz brak kamer termowizyjnych. Ciekawe co jeszcze wymyślisz?
  • #20
    ZenonSwiderski
    Level 5  
    Umie korzystać z wujka Google, wypisywałem właściwe hasła , ale tej wiedzy potrzeba w Polsce po Polsku . W innym wypadku są problemy z interpretacją np tabela nr wymieniona przez kogoś dotyczy ciepła właściwego a nie samego bilansu energetycznego.

    Dodano po 4 [minuty]:

    vodiczka chcesz pomóc , czy tylko zawracasz głowę. G... mnie obchodzi czyjaś opinia , chce konkretnej wiedzy by zaradzić problemom, na razie dalej jestem w głębokij ....
  • #21
    vodiczka
    Level 43  
    ZenonSwiderski wrote:
    W innym wypadku są problemy z interpretacją np tabela nr wymieniona przez kogoś dotyczy ciepła właściwego a nie samego bilansu energetycznego.
    Napisz wzór ogólny na ten bilans abym miał pewność o co ci chodzi bo nadal nie wiem (prawdopodobie pozostali forumowicze też) do czego są ci potrzebne dane, których szukasz:
    ZenonSwiderski wrote:
    Interesuje mnie ścisły wykres ciepła krzepnięcia takiego roztworu wody i soli w zależności od składu procentowego , a także wykres temperatury krzepnięcia ale ścisły nie orientacyjny.

    ZenonSwiderski wrote:
    chce konkretnej wiedzy by zaradzić problemom, na razie dalej jestem w głębokij ....
    Jak dotychczas nie potrafisz wyjaśnić nam jaki problem chcesz rozwiązać.
    Jeżeli opiszesz swój problem (konkretnie a nie przez rzucanie haseł) to może okazać się że dokładne dane, których szukasz nie są potrzebne.
  • #22
    ZenonSwiderski
    Level 5  
    Faktycznie w artykule jest trochę wiedzy, szkoda że dotyczy wody morskiej o małym zasoleniu. Mnie interesują roztwory ale celem jest maksymalizacja ilości energii ciepła krzepnięcia na jednostkę wagi. Czyli dalej niewiele wiem ale było blisko. Może posługuje się trochę za trudnym językiem stąd wiele głupot wypisywanych ale nic nie szkodzi , może coś jeszcze znajdziemy . Staram się rzucam hasła by zainteresować bardzo ciekawą wiedzą, niestety bez zrozumienia i wiedzy konkretnej mi nie pomagacie.
  • #23
    vodiczka
    Level 43  
    ZenonSwiderski wrote:
    Mnie interesują roztwory ale celem jest maksymalizacja ilości energii ciepła krzepnięcia na jednostkę wagi.
    To rozumiem.
    Jednak wszystkie znane mi profesjonalne układy chłodnicze, bazują nie na cieple krzepnięcia/topnienia cieczy transportującej ciepło a na jej cieple właściwym lub cieple parowania/skraplania.
    Dlatego proszę kolejny raz: Wyjaśnij nam jaki problem chcesz rozwiązać.
  • #24
    ZenonSwiderski
    Level 5  
    Spróbuje najprościej jak potrafię. Ciepło właściwe wody to 4,18 kJ/(kg K) ciepło krzepnięcia wody to 2,095 kJ/(kg K) czyli około 500 razy więcej trzeba energii na stopienie wody jak ogrzanie o 1 stopień K. Wniosek prosty zbiornik z wodą można zastosować jako akumulator energii . W moim przypadku akumulator chłodu dla przewozów długo dystansowych. Bo nie wiecie że agregat hałasuje i opracuje tylko gdy jedzie pojazd ,ale gdy robimy postój możemy się posłużyć tylko energią zmagazynowaną w czasie jazdy . W zagranicznych sieciach widzę mini kontenery 2-5 m 3 z podwieszonymi pojemnikami z zamarzniętym roztworem ale nic nie wiem o tej technologii , co tam stosują.I włąsnie szukam opracowań co do ciepła krzepnięcia /topienia/ dla różnych mieszanin, a akurat mieszanina z solą wydaje się być najciekawsza.

    Dodano po 16 [minuty]:

    nigdy ns cieple właściwym ale zawsze na cieple przemiany fazowej ciecz /gaz. Stąd parowniki i skraplacze , jest to wielkość 2257 kJ/kg czyli około 550 razy więcej jak ciepło właściwe wody. Stosuje się odpowiednie mieszanki gazów powiększające te parametry dla otrzymania właściwego chłodu w temperaturze normalnej otoczenia. Ale znowu trudno sami chcieliście.

    Dodano po 15 [minuty]:

    A pro po. Czy w ogóle ktoś z Was zdaje sobie sprawę że dla ekologii i ekonomii powinniśmy gotować do temperatur około 95 stopni bo wyżej to marnotrawstwo energii , szkodzenie ekologii, niszczenie pomieszczeń wilgocią i w ogóle ogromne marnotrawstwo , 550 razy więcej energii na odparowywanie czyli tych bąbelków jak utrzymanie w stałej temperaturze 95 stopni a też się gotuje.
  • #25
    vodiczka
    Level 43  
    ZenonSwiderski wrote:
    nigdy ns cieple właściwym ale zawsze na cieple przemiany fazowej ciecz /gaz.
    I tu się mylisz. Na cieple właściwym bazują np. wytwórnie wody lodowej do transportu ciepła poza układem parownik-skraplacz,
    np. od wymiennika ciepła w czerpni powietrza do wymiennika ciepła w "wytwórni chłodu".
    ZenonSwiderski wrote:
    Stąd parowniki i skraplacze , jest to wielkość 2257 kJ/kg czyli około 550 razy więcej jak ciepło właściwe wody.
    Woda zamiast freonu lub innego czynnika :?: :D Wolne żarty. Nawet śladowe ilości wody w obiegu pomiędzy parownikiem i skraplaczem zablokują zarówno domową lodówkę jak i dużą wytwórnię chłodu.
    ZenonSwiderski wrote:
    W moim przypadku akumulator chłodu dla przewozów długo dystansowych.
    Przykład "świeży jak świeże bułeczki" - transport szczepionek Pfizera w pojemnikach z suchym lodem.
    CO2 sublimuje i utrzymuje wymaganą temperaturę, ok. -70°C.
    Przykład "stary jak świat" - komora chłodnicza na mięso z czasów gdy nie znano lodówek. Czynnikiem chłodniczym był topniejący lód.
    ZenonSwiderski wrote:
    W zagranicznych sieciach widzę mini kontenery 2-5 m 3 z podwieszonymi pojemnikami z zamarzniętym roztworem
    Prawdopodobnie czysta woda (o ile wystarczy 0°C) podobnie jak w tych małych pojemniczkach: https://www.euro.com.pl/wyposazenie-do-lodowe...snaBCdXeVEcxdSoTabBoCVcoQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
    Dla temperatur poniżej -30°C roztwór chlorku wapnia, tak jak pisałem w poście #9
    W celach reklamowych można czarować roztworem o składzie będącym tajemnicą firmy, który pozwala utrzymywać chłód do 20% dłużej niż czysta woda a faktyczny efekt wyniesie 0-3% na korzyść roztworu.

    Dodano po 10 [minuty]:

    ZenonSwiderski wrote:
    550 razy więcej energii na odparowywanie czyli tych bąbelków jak utrzymanie w stałej temperaturze 95 stopni a też się gotuje.
    W 95 stopniach możesz gotować nieco poniżej Kasprowego Wierchu, do pasteryzacji potraw wystarczy 80 stopni.
    Gotowanie jest synonimem utrzymywania wody lub zupy w stanie wrzenia.
    Nie chcesz tracić energii na produkcję pary to pisz o przyrządzaniu potraw a nie ich gotowaniu.
    Energię oszczędzasz gotując "na małym gazie" aby wytwarzać jak najmniej pary w jednostce czasu. Możesz też użyć szybkowaru.
    Temp. wyższa niż 100 stopni ale efekt ekonomiczny lepszy niż gotowanie w otwartym garnku.
  • #26
    ZenonSwiderski
    Level 5  
    Zawsze źródłem chłodu są przemiany fazowe , suchy lód ze względu na koszty pomijamy.
    Jak pisałem wcześniej wysil inteligencje ,w celach upraszczania i braku dostępu do danych poza tym których danych jest tak wiele czynników od dwutlenku węgla przez coraz to inne mieszaniny mniej i więcej ekologiczne, woda daje ogólny pogląd , a jak to z czynnikami nie wiem i mnie to nie obchodzi teraz,
    wspominanie o suchym lodzie itp to jakiś żart a może prościej przenieść się na Grenlandię?
    Też słyszałem o chlorku wapnia ale tabeli wykresów brak jak i dla roztworu soli
    O gotowaniu wspomniałem tylko dlatego by uzmysłowić dane cyfrowe a nie mądrzyć się i filozofować.
  • #27
    vodiczka
    Level 43  
    ZenonSwiderski wrote:
    Zawsze źródłem chłodu są przemiany fazowe , suchy lód ze względu na koszty pomijamy.
    A czysta woda ma najlepszy stosunek ceny do pojemności cieplnej.
    Dlatego jeżeli nie ma potrzeby zejść poniżej 0°C nie stosuje się roztworu soli w wodzie.
    Ponadto źródłem chłodu jest każde ciało o temperaturze niższej od temperatury ciała, które chcemy schłodzić. Wykorzystanie przemian fazowych to szczególny choć najważniejszy fragment chłodnictwa. Można chłodzić nie wykorzystując przemian fazowych.
    ZenonSwiderski wrote:
    Jak pisałem wcześniej wysil inteligencje
    Gdybyś wcześniej wytłumaczył (bez wysilania inteligencji) o jaki problem chodzi to dowiedziałbyś się, że znajomość ciepła krzepnięcia roztworu wody i soli w zależności od składu procentowego nie jest ci potrzebna. Wystarczy przyjąć ciepło krzepnięcia czystej wody. Potrzebujesz znać zależność pomiędzy składem mieszanki lód-roztwór a temperaturą.
    ZenonSwiderski wrote:
    wspominanie o suchym lodzie itp to jakiś żart
    No to przeczytaj o niedouczony ;) :
    https://www.suchylod.net/transport-zywnosci-w-suchym-lodzie

    Dodano po 6 [minuty]:

    ZenonSwiderski wrote:
    O gotowaniu wspomniałem tylko dlatego by uzmysłowić dane cyfrowe a nie mądrzyć się i filozofować.
    Mądrzyłeś się ekologicznie, nawołując do gotowania bez gotowania :)

    ZenonSwiderski wrote:
    Też słyszałem o chlorku wapnia ale tabeli wykresów brak jak i dla roztworu soli
    Termos, termometr, trochę lodu, wody i soli oraz waga do odważenia składników i w jedno popołudnie zrobisz sobie dokładny wykres w zakresie jaki potrzebujesz.
  • #28
    ZenonSwiderski
    Level 5  
    Nie interesuje mnie suchy lód, cena jego jest wyższa od ceny towaru który wożę. Nic mnie nie obchodzą dywagacje i komplikacje , optymalny sposób to ratowanie się tanim roztworem , zauważyłem że jednak zawartość soli w roztworze zmienia właściwości bardzo znacznie i zmienia ciepło krzepnięcia , trzeba dostarczyć o wiele więcej energii na krystalizacje ,ale nie mam laboratorium odpowiednich przyrządów ani odpowiednich termosów , poza tym jeśli poniósł bym koszt to jeszcze przebadanie różnych składów w prymitywnych warunkach dałoby tak niedokładny wynik że wolę skorzystać z wyników badań , na razie takowych brak. Ktoś proponujący suchy lód nie ma pojęcia o realiach Polskiego rynku. Jak byś się czuł podjeżdżając do serwisu carrier będąc na trasie bo ubyło czynnika i zapłacił byś 1000 zł tylko za to że stwierdzili że ma Pan nie szczelność bez określenia gdzie? Dajcie spokój z teoriami praktyka jest taka że nie ma na kim zarobić w Polsce , Eksponowany jest alkohol i papierosy z najwyższą marżą i bezstratny , a sprzedaż chłodnicza jest traktowana marginalnie. Zapomnijcie o zdrowym Polskim jedzeniu , nasze jedzenie jest naćkane chemią najwięcej w Europie, dotyczy to wszystkiego produkcji rolniczej roślinnej i zwierzęcej. Może jeszcze mądrych teorii? No może żywność amerykańska jest jeszcze gorsza. Ale ich stać kupować drożej z krajów zacofanych technologicznie, bez antybiotyków ,sztucznych nawozów, zmanipulowanych genetycznie.
    Dziwie się postawie kolegi , to właśnie konfederacja promuje konieczność zmian struktury społecznej, konieczność zmian że nie przepisami skomplikowanymi i drogim aparatem nadzoru buduje się gospodarkę , silną gospodarkę . Na razie większość udaje że się na czymś zna , udaje że pracuje. Tym się różnimy , ja działam i walczę z chorym systemem , a wielu snuje dywagacje. Wszystko co powiedziałeś może coś zbliża się do prawdy ale nie dało mi kluczowych odpowiedzi. Czy mamy takie mieszaniny akumulujące chłód? dalej nie wiem .
  • #29
    vodiczka
    Level 43  
    ZenonSwiderski wrote:
    Ktoś proponujący suchy lód nie ma pojęcia o realiach Polskiego rynku.
    Coś się uczepił kosztów i mojej znajomości realiów. Skoro dla ciebie koszty za wysokie to nie skorzystasz, przymusu nie ma. Ja dałem przykład (ze szczepionkami) że takie rozwiązanie istnieje a Ty wyskoczyłeś z ripostą:
    ZenonSwiderski wrote:
    wspominanie o suchym lodzie itp. to jakiś żart
    Dałem link pokazujący, że to nie żart. To, że ciebie nie stać nie znaczy, że w Polsce nie stosuje się tego rozwiązania.

    ZenonSwiderski wrote:
    Zauważyłem że jednak zawartość soli w roztworze zmienia właściwości bardzo znacznie i zmienia ciepło krzepnięcia, trzeba dostarczyć o wiele więcej energii na krystalizacje
    Jak to zauważyłeś? Opisz skąd taki twój wniosek?
    Zrobiłeś cokolwiek poza biadoleniem, że nie możesz znaleźć tabel i wykresów?
  • #30
    ZenonSwiderski
    Level 5  
    Wniosek jest praktyczny gdy włożę pojemniki z roztworem soli to zamarzanie trwa o wiele dłużej. Lodówka napracuje się , zużywa o wiele więcej energii. Ale zmierzyć trudno.