Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 3008 1,6 VTI 120KM - Wypadanie zap³onu P1337

KFo12345 12 Jul 2021 22:45 3513 3
    KFo12345
    Level 2  
    Cze¶æ!

Mam problem z autem Peugeot 3008 z silnikiem 1,6 VTI 120KM. Auto losowo dopada wypadanie zap³onu z b³êdem P1337. Zamieniane by³y cewki miejscami, co nie daje efektów. ¦wiece nowe. Kompresja na zimnym podobno OK.

Nie znam siê na mechanice, ale próbuje z tym walczyæ, poniewa¿ wiêkszo¶æ mechaników rozk³ada rêce. Kupi³em ELM i zacz±³em samodzielnie diagnozowaæ problem. Generalnie mam tylko b³±d P1337 za ka¿dym razem, gdy pojawi siê Check Engine. Wówczas silnik przechodzi w tryb awaryjny i po wy³±czeniu, ch³odnica pracuje przez kilka minut. Kasujê b³±d, odpalam silnik i wszystko jest teoretycznie OK. Dzi¶ w trakcie jazdy po skasowaniu b³êdu monitorowa³em szeroko¶æ impulsów wtryskiwaczy: 1 i 2 pracuj± w miarê podobnie, natomiast 3 praktycznie nie pracuje, z kolei 4 pracuje w wy¿szym zakresie ni¿ 1 i 2.

Nie potrafiê zinterpretowaæ tych pomiarów, ale czy to mo¿e byæ problem z wtryskiwaczem nr 3 lub jego sterowaniem?

Czy b³±d P1337 to wypadnie zap³onu na pierwszym cylindrze i jak to ma siê do problemu z wtryskiwaczem nr 3?

Pozdrawiam i z góry dziêkujê za pomoc!

Peugeot 3008 1,6 VTI 120KM - Wypadanie zap³onu P1337 Peugeot 3008 1,6 VTI 120KM - Wypadanie zap³onu P1337
    KFo12345
    Level 2  
    rnd0mb wrote:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3300306-30.html
    Zapoznaj siê z tematem.

Dziêki za podpowied¼. Wyci±gn±³em cewki, zamiesza³em trochê ich kolejno¶ci± i skasowa³em b³±d. Od kilku dni auto je¼dzi i b³±d nie pojawia siê.

Zastanawiaj± mnie natomiast czasy impulsów wtryskiwaczy (pokazane na screenach na pocz±tku tematu) - o ile wtryskiwacze 1 i 2 wygl±daj± dobrze, to 3 i 4 podaj± jakie¶ nierealne parametry. Silnik natomiast pracuje równo i nie widaæ problemów. Czy to mo¿liwe, ¿e aplikacja OBD której u¿ywam odczytuje te parametry b³êdnie?