Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Płyta Gigabyte b460m płyta widzi dysk ale windowsa na nim zainstalowanego już ni

BiaaMewa 13 Jul 2021 14:34 723 8
  • #1
    BiaaMewa
    Level 3  
    Witam mam problem odnośnie normalnego włączenia komputera. I3 10100f Gigabyte b460m d3h GTX 970 zotac 2x4 tam ddr4 3200 zasilacz 550 SP plus gold dysk SSD Kingston 120gb. Problem jest taki złożyłem na nowo komputer jedyne co mi ze starego zostało to skrzynka karta graficzna i pamięć SSD oraz HDD. Na SSD 120gb zainstalowany był normalnie windows 10. Odłączyłem go od starej płyty głównej Gigabyte ga-h61ma-d2v i podłączyłem do nowej. Włączam komputer i na początku zanim włączył się wgl bios były jakieś 3 wiersze coś takiego.

    >>Checking Media Presence....
    >>Media Present.
    >>Start PXE over IPv4 on MAC: 18-C0-4D-97-03-94.

    Nastepnie znikło i włączył się BIOS. Teraz za każdym razem jak włączam komputer ten komunikat już nie wyskakuje, tylko z automatu bios się włącza.

    W komunikacie biosu jest napisane że nie znaleziono urządzenia z możliwością rozruchu. Zakładam że problem jest natury czysto technicznej i należy wszystko ustawić w jakiejś kolejności odpowiednio. Prosiłbym o wytlumaczenie co należy zrobić aby normalnie windows wystartował.
    Dodam kilka zdjęć z biosu.
  • #2
    Kolobos
    IT specialist
    Nacisnij F2 i w trybie zawansowanym zmieniaj. Wylacz bezpieczny rozruch.
  • #4
    Kolobos
    IT specialist
    Zresetuj CMOS, zostaw tylko dysk z systemem i sprawdz czy sie uruchomi. Zobacz tez, czy mozesz bootowac z boot menu, zapewne pod F10-12.
  • #5
    BiaaMewa
    Level 3  
    Nadal nic. Po resecie biosu nic się nie zmieniło.

    Dodano po 1 [minuty]:

    A z tym botowaniem to o co kaman? Bo pod f10 jest opcja zapisz i zakończ a f12 jakiś stan przechwytywania ekranu.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Wciskając F2 a później F3 wyskakuje mi opcja profile. Jest możliwość wejścia w dyski i partycje. W tym przypadku biorę "wybierz plik HDD/SSD/USB wybieram partycję 1 i widać wszystkie pliki windowsa. Więc nwm czego go nie czyta...
  • Helpful post
    #6
    Kolobos
    IT specialist
    Przy starcie pod F12 masz boot menu, sprawdz czy sie wlaczy, zanim wejdzie do biosu.

    Wlacz "Obsluga CSM" i sprawdz czy cos sie zmieni.
  • #7
    BiaaMewa
    Level 3  
    To jest tak pod f12 wybrałem ten dysk co był z windowsem i odpalił normalnie. Pokazały się wszystkie dyski oraz kolejność rozruchu. Włączyłem obsługę csm. Włączyłem ROM opcji uruchamiania łan pxe. Włączyłem również szybkim rozruchu, zmieniłem data support na wszystkie urządzenia data. Obsługa VGA na auto. I włącza się wszytko normalnie w końcu. Ale jest kolejny problem bo płyta główna przy włączeniu kompa pięć razy pika mimo że system włącza się normalnie już. Jak pozbyć się tego ?
  • #8
    BiaaMewa
    Level 3  
    Zaktualizowałem bios i po pikaniu. Dzięki. Zamykam wątek
  • #9
    BiaaMewa
    Level 3  
    Zaktualizowałem bios i po pikaniu. Dzięki. Zamykam wątek

    Dodano po 2 [minuty]:

    Aktualizacja biosu do najnowszej wersji. Oraz ustawienie rozruchu za pomocą klawisza f12 dysku z Windowsem.