logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Centrala telefoniczna o podobnej obsłudze, jak Mikrotel

musculus 15 Lip 2021 12:04 651 11
REKLAMA
  • #1 19521525
    musculus
    Poziom 17  
    Ocena: 161
    Witam,
    Mamy w firmie starą centralę Mikrotel 80. Centrala szwankuje i chcielibyśmy wymienić ją na nową. Ale przez lata ludzie się przyzwyczaili do standardu Mikrotela. Mam pytanie: Które z współczesnych central mają podobną obsługę do naszej obecnej centrali?
  • REKLAMA
  • #2 19521539
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 534
    Ta centralka miała możliwość rozbudowy, nie wiadomo jakie karty zostały zamontowane. Co do obsługi to większość centralek obsługujących linie analogowe ma podobną funkcjonalność podstawową (przełączanie, restrykcje itp.) Natomiast mogą się różnić doposażeniem (disa, ilość portów wew. i linii zew., rejestrator itp.).
  • REKLAMA
  • #3 19521573
    musculus
    Poziom 17  
    Chodzi mi o obsługę przez użytkowników - np. przekazywanie połączeń żeby było zrealizowane przez przez "FLASH 2 numer wewnętrzny", połączenie konferencyjne - "FLASH 6 numer wewnętrzny" itd. Chciałbym, o ile to możliwe, żeby ludzie nie musieli się na nowo uczyć nowej centralki. Z tego, co znalazłem - jest dwóch polskich producentów: Platan i Slican. Czy któryś z nich nie kontynuuje standardu Mikrotela?
  • #4 19521586
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 534
    To są tak odległe czasy i technologia że raczej bez nowego szkolenia się nie obejdzie. Ale to karteczka dla użytkownika z nowymi kodami i po kilku razach wejdzie w krew :)
  • REKLAMA
  • #5 19525658
    musculus
    Poziom 17  
    Znalazłem sprzedawcę, który ma karty do Mikrotela 80. Tak że na razie nie będziemy wymieniać centrali, tylko ją naprawimy. Dzięki za rozmowę, temat na razie zostawiam otwarty, jakby ktoś jeszcze chciał coś wpisać. Zamknę go za kilka dni.
  • REKLAMA
  • #6 19527033
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Ocena: 92
    Nie podałeś konfiguracji systemu więc trudno się odnieść do konkretów ale wydawać by się mogło, że padająca prawie 30 letnia centrala będzie najlepszą motywacją do unowocześnienia systemu łączności ale jak widać "lepsze-nowsze" jest wrogiem starego ale znanego. Dziwi mnie trochę takie podejście ale szanuje decyzję. Zastanawiam się tylko czy Użytkownicy tego Mikrotela dalej jeżdżą Maluchami i Polonezami czy jednak zmienili auta i nawyki?
    RP
  • #7 19536400
    musculus
    Poziom 17  
    instalatorPBS napisał:
    Nie podałeś konfiguracji systemu więc trudno się odnieść do konkretów
    Owszem, nie podałem konfiguracji, ale mi chodziło nie o to, jaką centralę kupić, a o to, która będzie miała kody możliwie zbliżone do Mikrotela. To chyba nie zależy od konfiguracji?
    instalatorPBS napisał:
    Zastanawiam się tylko czy Użytkownicy tego Mikrotela dalej jeżdżą Maluchami i Polonezami czy jednak zmienili auta i nawyki?
    Centrali jeszcze nie naprawiliśmy całkowicie - z tymi kartami jest trochę głębszy problem. Tak że wymiana centrali dalej wchodzi w rachubę. Jednak nie wiem, jakie plusy miałaby nowsza centrala. Jak dla mnie centrala to centrala. Ma łączyć linie miejskie z wewnętrznymi i wewnętrzne z wewnętrznymi. Czy obecnie produkowane centrale mają jakieś cechy użytkowe powodujące, że są lepsze od starych?

Odnośnie zmiany centrali na Platana bądź Slicana - o ile się orientuję, są tu dwie wersje programu do konfiguracji. Jedna dla instalatorów, druga dla użytkownika. Ja jako użytkownik zdaje się nie będę miał dostępu do wersji dla instalatorów. Zastanawiam się, która z tych central daje użytkownikowi większe pole manewru. Czy jeśli trzeba będzie np. rozbudować centralę o dodatkową kartę lub podłączyć i oprogramować nowy numer wewnętrzny lub miejski to w obydwóch centralach trzeba będzie wzywać serwis, czy w którejś z nich będę to w stanie zrobić samodzielnie?
  • #8 19536906
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Ocena: 92
    To ja w takim razie troszkę zamieszam i zaproponuję centralę Panasonic KX-NS500, która na pewno spełni oczekiwania a nie ma ograniczeń w zarządzaniu na poziomie instalator czy użytkownik. O możliwościach pisać nie będę bo dalej nie wiem czego tak na prawdę oczekujecie.
    Zadam tylko pytanie czy na prawdę nie widzisz różnicy pomiędzy Polonezem a np. Focusem, Golfem czy Corollą? Chociaż to wszystko bardzo podobne auta. W końcu wszystkie mają 4 koła i kierownicę.
    RP
  • #9 19536948
    musculus
    Poziom 17  
    instalatorPBS napisał:
    To ja w takim razie troszkę zamieszam i zaproponuję centralę Panasonic KX-NS500, która na pewno spełni oczekiwania a nie ma ograniczeń w zarządzaniu na poziomie instalator czy użytkownik.
    Tego Panasonica oglądałem, jest to ciekawa, tania centrala, ale ma dla nas bardzo poważne minusy. Obecny Mikrotel jest zainstalowany na ścianie w sekretariacie. Jeśli w to miejsce zainstalujemy tego Panasonica to po pierwsze zepsujemy estetykę pomieszczenia (on nie jest zbyt ładny), ale to jeszcze dałoby się przeboleć. Gorsza sprawą jest to, że ma głośny wentylator, a tuż obok niego będzie siedzieć sekretarka. Dlatego nie mogę wybrać tej centrali.

instalatorPBS napisał:
    O możliwościach pisać nie będę bo dalej nie wiem czego tak na prawdę oczekujecie.
    OK, napiszę: około 30 linii wewnętrznych, 6 linii miejskich, z czego 4 wychodzą z dwóch ISDN-ów. Przyda się pewien zapas linii zarówno miejskich jak i wewnętrznych.

instalatorPBS napisał:
    Zadam tylko pytanie czy na prawdę nie widzisz różnicy pomiędzy Polonezem a np. Focusem, Golfem czy Corollą? Chociaż to wszystko bardzo podobne auta. W końcu wszystkie mają 4 koła i kierownicę.
    Widzę różnicę. Choćby bezpieczeństwo (bierne i czynne), dynamika, zgodność ze współczesnymi normami ekologicznymi, w Polonezach raczej nie było klimatyzacji, która obecnie jest standardem, awaryjność, czy też choćby taki smaczek, że jadąc Polonezem z czasów, gdy był produkowany przez Daewoo zdarzyło mi się nacisnąć sprzęgło, a następnie hamulec, i dźwignią pedału hamulca przyciąłem sobie palec w lewej nodze naciskającej sprzęgło - tylko w Polonezie mi się to zdarzyło, żadne inne auto, którym jeździłem nie ma podobnie niebezpiecznie rozwiązanych pedałów. W sytuacji awaryjnej albo możesz uciąć sobie palec w nodze albo musisz przestać hamować. Ale nie wiem, jak to przełożyć na centralę telefoniczną. Nie znam nowych central i nie wiem, jakie mają cechy użytkowe, których brakuje starszym. Jeśli znasz temat to proszę, napisz o plusach, które daje nam wymiana centrali.
  • #10 19537271
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    musculus napisał:
    Odnośnie zmiany centrali na Platana bądź Slicana - o ile się orientuję, są tu dwie wersje programu do konfiguracji. Jedna dla instalatorów, druga dla użytkownika.
    Nie prawda. Jako właściciel centrali powinieneś otrzymać dwie wersje programów.
    musculus napisał:
    Ja jako użytkownik zdaje się nie będę miał dostępu do wersji dla instalatorów. Zastanawiam się, która z tych central daje użytkownikowi większe pole manewru. Czy jeśli trzeba będzie np. rozbudować centralę o dodatkową kartę lub podłączyć i oprogramować nowy numer wewnętrzny lub miejski to w obydwóch centralach trzeba będzie wzywać serwis, czy w którejś z nich będę to w stanie zrobić samodzielnie?
    Część serwisów na okres gwarancji ogranicza dostęp do programowania centrali udostępniając jedynie program dla użytkownika. Ja akurat tego nie robię. Udostępniam pełną wersję programu ( w końcu za to płaci) informując o skutkach gdy zacznie ,,grzebać" w centrali i że każda interwencja będzie płatna. Pomaga.
    Czy możesz sam rozbudować centralę o dodatkowe karty :?: Oczywiście możesz jeżeli posiadasz minimalną wiedzę w tym zakresie, ale jeżeli to ma być jednorazowa rozbudowa, to lepiej zleć to komuś kto to robi na co dzień. Zaoszczędzisz sobie i innym nerwów a i czasami wychodzi taniej.
    I jeszcze jedno. Panasonic czy centrala krajowego producenta. Odpowiedz powinna się nasunąć sama, oczywiście, że producent krajowy. Który, to już wybór należy do ciebie.
  • #11 19539123
    musculus
    Poziom 17  
    Już zamówiliśmy Platana (Libra naścienna). Dziękuje za rozmowę i za kilka dni zamknę temat - chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś cenne uwagi.
  • #12 19547606
    musculus
    Poziom 17  
    Nowa centrala już pracuje - dziękuję za rozmowę i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał centrali telefonicznej, która zachowałaby podobną obsługę do starej centrali Mikrotel 80, z uwagi na przyzwyczajenia pracowników. W odpowiedziach wskazano, że wiele nowoczesnych central obsługujących linie analogowe ma podobną funkcjonalność, ale mogą różnić się dodatkowymi opcjami. Użytkownik rozważał polskich producentów, takich jak Platan i Slican, jednak ostatecznie zdecydował się na zakup centrali Platan Libra naścienna. W trakcie dyskusji poruszono również kwestie estetyki, hałasu wentylatorów oraz możliwości rozbudowy centrali.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA