Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Volvo S60 2.4 2001 - Brak diody świateł długich pomimo działania świateł drogowy

bereal007 16 Jul 2021 20:22 564 3
    bereal007
    Level 3  
    Witam

Mam problem z diodą od długich świateł, pomimo że działaja, nie ma poprostu powiadomienia o tym na liczniku, sama diode sprawdzałem ma obieg, dałem znalezioną w aucie blue a była włozona zła gray bez obiegu Po wykreceniu innych sprawnych żarówek obieg w dziurze po wykreceniu ich wystepuje natomiast w tej pozostałej po żarówce od długich nie wystepuje jakby była jakaś przerwa na ścieżce,

Dodam że czasami szwankuje mi też lewy wyświetlacz i zegar czasowy czasami kręci godzine do przodu jak w karuzeli, wiec ogolnie chyba cały licznik do wymiany, ale może ugryzłbym jakoś temat chwilowo jakby ktoś poprowadził mnie jak dojść gdzie urwało prąd do tej żaróweczki

Volvo S60 2.4 2001 - Brak diody świateł długich pomimo działania świateł drogowy162645883..80.jpg Download (887.11 kB) Volvo S60 2.4 2001 - Brak diody świateł długich pomimo działania świateł drogowy162645957..56.jpg Download (1006.09 kB) Volvo S60 2.4 2001 - Brak diody świateł długich pomimo działania świateł drogowy162645961..31.jpg Download (3.94 MB)

Pozdrawiam
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Zależy czy licznik jest wykonany "w starej technologii", czyli żarówka jest bezpośrednio połączona z przewodem od świateł drogowych.
    Jeśli licznik to nowocześniejsze rozwiązanie, to żarówka może być sterowana poprzez układ scalony (driver) lub mikrokontroler, przy czym do licznika trafia sygnał z żarówki świateł drogowych. Możliwe jest przetestowanie licznika w trybie diagnostycznym (przez OBD)
    Natomiast jeśli licznik działa po magistrali CAN, to konieczna jest diagnostyka przez OBD, sprawdzenie czy licznik widzi włączenie świateł drogowych.
    W liczniku możesz mieć uszkodzenie w którymś elemencie, np. pęknięty rezystor lub uszkodzony driver żarówek. Przyjrzyj się złączu licznika, może nie łączą styki lub są popękane luty.
    bereal007
    Level 3  
    Zlecilem przelutowanie licznika Pospolity problem w tym modelu okazuje się