Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen berlingo 1 1.8 8V nie odpala

sugaj21 18 Jul 2021 18:02 555 27
Relpol
    sugaj21
    Level 14  
    Witam wszystkich. Dostałem do naprawy citroena berlingo jak w tytule. Objaw brak iskry oraz brak sterowania wtryskami. Poprzedni mechanik wymienił kpl
    bsi+komputer. Samochód przejeździł 2 mc-e bez zarzutu. Dodam,że lexia nie łączy się z ecu.Widzi immo. Bsi wyrzuca błędy jak na foto. Zdjęcia z tego co widzi bsi. Wiązka przewodów sprawdzona. Brak oznak przetarć zwarć. Czujnik położenia sprawdzony oscyloskopem wszystko ok
    Proszę o pomoc Citroen berlingo 1 1.8 8V nie odpala Citroen berlingo 1 1.8 8V nie odpala Citroen berlingo 1 1.8 8V nie odpala Citroen berlingo 1 1.8 8V nie odpala
  • Relpol
    spinacz
    Level 41  
    Skoro nie łączy się z ECU to trzeba przywrócić go do życia, pewnie ECU nie ma zasilania albo gdzieś zgubiła się komunikacja.
  • Relpol
    sugaj21
    Level 14  
    kabelki komunikacji z obd trafiają bezpośrednio do ecu spr wszystko ok. Czy możliwe,że bsi nie widzi ecu z powodu immo?
    Lub czy ugniło same ecu? Dziwnym faktem jest to, że po przekręceniu zapłonu startuje pompa paliwa wszystkie napięcia wg autodaty są ok
    spinacz
    Level 41  
    Czy masz komunikację z ECU i z nim gadasz ??

Dodano po 6 [minuty]:

Na jakich pinach ECU sprawdzałeś zasilania ? Sprawdzałeś te zasilania pod obciążeniem np żarówką ?
    sugaj21
    Level 14  
    no właśnie,że nie mam komunikacji. Komunikacje ma z kalkulatorem Bsi. Bsi wywala błędy ja wyżej w poście.
    Idąc po kablach z obd2 wlatują bezpośrednio do ecu. Nie mam mowy o zwarciach przetarciach. Podejrzewam,że ecu nie żyje. Do upewnienia wolę zapytać się innych użytkowników
    spinacz
    Level 41  
    I co na każdy masz +12V ??
    spinacz
    Level 41  
    No to kolego jest coś nie tak bo 7 pin musi podać masę na przekaźnik poprzez wyłącznik kolizyjny. 12V ma być na 35 i 13 a stała masa którą mam nadzieje że także sprawdziłeś na 36 i 54 i koniecznie sprawdź pod obciążeniem żarówką.

Dodano po 1 [minuty]:

Sterownik Magneti AP20 ?
    sugaj21
    Level 14  
    Citroen berlingo 1 1.8 8V nie odpala

Dodano po 1 [minuty]:

Data pokazuje, że 12V po zapłonie. Jak zadziała włącznik uderzeniowy to ginie 12v

Dodano po 58 [sekundy]:

Tak masę też sprawdziłem. To zrobiłem w pierwszej kolejności
    spinacz
    Level 41  
    To ciekawe kto ma błąd, pokaż schemat z autodaty ECU
    spinacz
    Level 41  
    Oj kolego nie umie się czytać schematów :) Miałem rację ECU podaje tym pinem masę. Sprawdź kolizyjny. Chyba że upalił się ECU i nie podaje tej masy albo nie ma masy bo coś źle sprawdziłeś.
    Koniecznie żarówka i sprawdzenie obu mas czyli 36,54 i plus pin 35.

Dodano po 4 [minuty]:

Skoro Ty masz na tym pinie 12V to albo sterownik nie ma skąd podać masy albo upalone wyjście. Obstawiam brak masy sterownika.
    spinacz
    Level 41  
    A23 to immo, nie mieszaj tego bo to nie ma nic wspólnego, zobacz dokłądnie na schemat że A23 dostaje +12V przed przekaźnikiem.
    Powtarzam sprawdź masy ECU pin 36 i 54 żarówką.
    sugaj21
    Level 14  
    witam ponownie. Zasilania sprawdzone żarówką wszystko poprawnie. Miedzy pinem 35(+) a 36, 54(masa) żarówka pali ciągłym światłem. Zasilanie na ecu poprawne. Pompa paliwa startuje. Na pinie 7 pojawia się masa w chwili przekręcenia zapłonu. Pompa pracuje 5 sec. po czy się wyłącza. Gdy puszczę masę na pin 7 pompa paliwa także się odzywa. Dalszy ciąg braku komunikacji z ecu. W pierwszym poście na fotkach kalkulator silnika zablokowany(1), zasilanie kalkulatora silnika(0).
    Co teraz jeszcze można spr. ręce opadają
    spinacz
    Level 41  
    Masz ten oryginalny komp co jakiś mechanik wymieniał ? Jak tak wrzuć starego kompa i zobacz czy masz z nim połączenie.
    Ja bym jeszcze ogólnie wziął ECU na stół i próbował połączyć się z nim na stole po za autem.
    sugaj21
    Level 14  
    Tak mam orginalnego kompa. Na jednym odpala się pompa paliwa, a na orginalnym cisza. Dowiedziałem się, że w orginalnym byl grzebane immo. Niestety z żadnym nie idzie się połączyć. Być może są uszkodzone. Masz rację może na stole da radę z komunikacją. Jeszcze jedno pytanie. Gdzieś wyczytałem, żeby była komunikacja to musi widzieć bsi sterownik . Z drugiej strony patrząc co mam piernik do wiatraka. Komunikacja musi być i tyle. Tym bardziej, że od gniazda obd2 kable komunikacyjne lecą bezpośrednio do ecu. Żeby Kompa uruchomić na stole wystarczą piny 13,35(+) i 36,54(masa), oraz dwa kable diagnostyczne pin 12 i 31?
    Jeżeli nie zagada to ecu martwe?
    spinacz
    Level 41  
    Bsi nie powinno mieć wpływu na komunikację, wystarczą te piny co napisałeś i powinno zagadać.
    spinacz
    Level 41  
    Hmmm dziwne ale cóż widocznie padł. Wrzuć tu foto sterownika etykiety.
    sugaj21
    Level 14  
    Citroen berlingo 1 1.8 8V nie odpala Citroen berlingo 1 1.8 8V nie odpala Citroen berlingo 1 1.8 8V nie odpala

Dodano po 2 [minuty]:

na pierwszym zdjęciu wylutowana kość immo. Pewnie wrzucona do tego opisanego markerem 13767

Dodano po 8 [minuty]:

na pierwszym zdjęciu wylutowana kość immo. Pewnie wrzucona do tego opisanego markerem 13767
    spinacz
    Level 41  
    On kosztuje ok 60zł, kupuj używkę sprawdź pierw komunikację. Jak będzie ok przerzuć kość i odpalaj auto.
    sugaj21
    Level 14  
    Witam po dłuższej przerwie. Niestety brak komunikacji z zakupionym sterownikiem. Cóż sadzić następny martwy????. Sprzedawca zarzekal się ze wyciągnięty ze sprawnego auta.

Dodano po 9 [minuty]:

Komunikacja delphi jak i lexia brak rezultatów. Żaden interfejs nie może się połączyć ze sterownikiem.
    sugaj21
    Level 14  
    Witam wszystkich po długiej przerwie.
    Chciałem się podzielić z naprawą swojego berlingo.
    Samochód zapalił od strzała. Co zrobiłem? Kupiłem zestaw startowy czyli immo , bsi, komputer ecu.
    Samochód zapalił od pierwszego przekręcenia. Przypadek bardzo ciężki, ale da się :)
    Wszystkim za cenne wskazówki dziękuje.
    Temat uważam za zamknięty.