Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie Samsung Galaxy S9+ do LG 42LC2RR przez HDMI - brak sygnału

kamiledi15 20 Jul 2021 14:51 3366 14
    kamiledi15
    Level 10  
    Witam,
    mam stary telewizor, w którym mam port hdmi. Port jest sprawny - mogę do niego podłączać dekoder Vectry i komputer stacjonarny, wszystko działa, nawet w wysokich rozdzielczościach. Chciałem oglądać filmy z internetu - mogę podłączać komputer w tym celu, ale jest to średnio komfortowe (szum wentylatorów z komputera plus jak się domyślam zwiększony pobór prądu, gdy chodzi jednocześnie komputer i telewizor). Chciałem więc podłączyć telefon do telewizora. Jest to nowoczesny smartfon - Samsung Galaxy S9+. Telewizor to LG 42LC2RR. No i za żadne skarby nie udaje mi się tego zrobić. Najpierw kupiłem taki kabel:
    https://allegro.pl/oferta/samsung-dex-kabel-usb-c-3-1-typ-c-do-hdmi-4k-mhl-9300216508?snapshot=MjAyMS0wMi0yMVQyMjowMjoyMy4wNzRaO2J1eWVyOzUyNDdjOTcwMjc5ZTJiZmJlZDU4NWFmOGY1NDlkY2M3NjVkZTY5ZGNhYjQxNDQxZDgwNjYxMzY2Yzk1YWIyMmU%3D
    Oczywiście - nie działa. Telefon go wykrywa i przechodzi w tryb Dex, ale na telewizorze - brak sygnału. Potem kupiłem więc Chromecasta z tej aukcji:
    https://allegro.pl/oferta/google-chromecast-1-smart-tv-stream-wi-fi-hdmi-10606536881?snapshot=MjAyMS0wNy0xN1QxNDoxNjo1Mi4wNTlaO2J1eWVyOzVlOTU5ZTQ3YjI3MTFkNDA3YzZkOTJhYTFmYzcyNjkwNmE3MGMwZmUyNDg5ZDYyMjY4ZDI5YjRlZWJjMmY0ZGI%3D
    Powinien łączyć się bezprzewodowo z telefonem. I ponownie - nic z tego. Po podłączeniu Chromecasta do hdmi przez chwilę na ekranie telewizora widzę biały napis "Chomecast...", który za chwilę znika i znowu widzę "Brak sygnału". Jeszcze przed podłączeniem do niego telefonu.
    Zarówno kabel jak i Chromecast są sprawne - wiem, bo mam też port hdmi w monitorze od komputera i tam oba urządzenia działają bez zarzutu. Tak więc telewizor jest sprawny, urządzenia są sprawne, ale za nic nie chcą się ze sobą połączyć. Co mogę zrobić? Czytałem o konwerterze hdmi do av, może to by zdało egzamin - ale zniechęca mnie to, że zarówno Chromecast, jak i konwerter potrzebują zasilania z dodatkowego kabla, a ja już i tak mam niezłą plątaninę kabli obok, żeby dokładać kolejne. Poza tym nie wiem, czy to by pomogło. Macie jakieś pomysły?
    sigwa18
    Level 42  
    Chromecast wymaga podłączenia do tej samej sieci WiFi (z dostępem do internetu) co telefon (Przesył jest po sieci WiFi). Przy oglądaniu z Youtube czy Netflix,HBO i inne telefon jest tylko pilotem po WiFi a cała streaming idzie bezpośrednio na Chromecasta. Najprościej można użyć opcji Tethering czy Router WiFi (telefon robi z router Wi fi i dostęp do sieci). Tylko trzeba mieć wtedy drugi telefon z Android Home do pierwszej konfiguracji Chromecast.
    kamiledi15
    Level 10  
    Ok, tylko problem w tym, że telewizor nie wyświetla obrazu z Chomecasta... Według instrukcji po podłączeniu powinien się pokazać ekran powitalny, a ja widzę tylko napis "Chromecast" przez parę sekund, a potem czarny ekran i "brak sygnału". Przy próbie podłączenia telefonu telefon wykrywa Chromecasta, ale w pewnym momencie pyta mnie, czy widzę taki sam kod na telefonie i taki sam na telewizorze - a na telewizorze mam wtedy "brak sygnału".
    Drugiego telefonu nie posiadam - no chyba że stary Iphone 4, jeśli to coś pomoże.
    WojtekRav
    Level 17  
    W starszych telewizorach gniazda HDMI są dość głębokie i wymagają głębokiego wciśnięcia żeby dobrze łączyło. Jeśli nie ma dźwięku lub obraz znika to znaczy, że wtyczka HDMI może nie łączyć. Kabel czy Chromecast, które kupiłeś mają szerokie obudowy co uniemożliwia głębokie wciśniecie wtyczki w gniazdo. Spróbuj zatem docisnąć Chromecasta i patrzeć czy pojawia się obraz lub podłączyć je poprzez jakąś cienką przedłużkę np: https://allegro.pl/oferta/przedluzacz-hdmi-hdmi-kabel-1-5m-4k-full-hd-3d-7759881048
    kamiledi15
    Level 10  
    Gniazdo hdmi w telewizorze nie jest wgłębione - jest "na wierzchu". Nie da się wtyczki mocniej wcisnąć, ale on jest na tym samym poziomie co reszta kabli, a one działają prawidłowo.
    Quote:
    Jeśli nie ma dźwięku lub obraz znika to znaczy, że wtyczka HDMI może nie łączyć.

Dźwięku wcale nie ma, a obraz nie znika - ten napis "Chomecast", o którym wspominałem, pojawia się tylko w momencie odłączenia i ponownego podłączenia Chromecasta do zasilania, a nie do hdmi. Wtedy przez parę sekund widzę ten napis i na tym koniec. To też jest dowód, że łączy się poprawnie.

Dodano po 3 [minuty]:

Podłączenie Samsung Galaxy S9+ do LG 42LC2RR przez HDMI - brak sygnału Podłączenie Samsung Galaxy S9+ do LG 42LC2RR przez HDMI - brak sygnału Podłączenie Samsung Galaxy S9+ do LG 42LC2RR przez HDMI - brak sygnału
    Podłączenie Samsung Galaxy S9+ do LG 42LC2RR przez HDMI - brak sygnału
    No chyba, że te śrubki po bokach gniazda hdmi przeszkadzają - spróbuję je może wykręcić, ale skoro jest ten napis Chromecast to raczej nie powinny mieć znaczenia.

Dodano po 21 [minuty]:

Wykręciłem śrubki, ale to nic nie zmieniło - wtyczka Chromecasta zatrzymuje się w tym samym miejscu (jakieś 2 milimetry od krawędzi telewizora), choć już nic jej nie blokuje, więc to fałszywy trop.
    WojtekRav
    Level 17  
    To spróbuj jeszcze powalczyć z rozdzielczością na TV. Może trzeba ustawić jakaś najwyższą rozdzielczość na sztywno lub odwrotnie przełączyć na auto.
    kamiledi15
    Level 10  
    Na telewizorze nie mam wyboru rozdzielczości. Mam różne tryby o nazwach, które nic mi nie mówią - ARC, XD, ACM, PSM, CSM - ale nic nie pomaga.
    Tak jak pisałem w pierwszym poście, port hdmi w telewizorze jest sprawny - domyślnie mam do niego podłączony dekoder Vectry, który śmiga bez zarzutu. Bez problemu podłączam tam też komputer stacjonarny i działa. W tej chwili więc jedyną możliwością dla mnie na obejrzenie filmu z internetu jest podłączenie całego komputera, co niepotrzebnie wzmaga pobór prądu. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to że ten Chromecast i kabel do telefonu działają w jakiejś nietypowej rozdzielczości, której mój telewizor nie obsługuje. Ale komputer ustawiony na rozdzielczość 1920x1080 - bez problemu wyświetla obraz na telewizorze przez ten sam port hdmi, więc raczej radzi sobie z wysokimi rozdzielczościami.

Dodano po 34 [minuty]:

A gdyby spróbować ustawić Chromecasta na monitorze od komputera i potem przełączyć go do telewizora? Ma to sens? Tak jak pisałem, na monitorze działa.
    WojtekRav
    Level 17  
    kamiledi15 wrote:

A gdyby spróbować ustawić Chromecasta na monitorze od komputera i potem przełączyć go do telewizora? Ma to sens? Tak jak pisałem, na monitorze działa.

Można spróbować tak zrobić. Chromecast zapamiętuje wprowadzone ustawienia WiFi, więc po przełączeniu go do innego sprzętu będzie nadal je miał zapisane. Jedyny problem to taki, że po podłączeniu do innego urządzenia lub odłączeniu zasilania Chromecast przestawia się automatycznie na tryb IOS, więc musisz go z powrotem przełączyć na Android.
    A czy to zadziała trudno powiedzieć. Musiało by to oznaczać, że ten ekran startowy Chromecast wyświetla w jakiejś dziwnej rozdzielczości lub formacie nieczytanym przez twój telewizor.
    Możesz jeszcze rozważyć update oprogramowania telewizora ale nie wiem czy znajdziesz odpowiedni firmware dostępny w internecie.

Dobrze byłoby również sprawdzić na innych ładowarkach zasilających tego Chromcasta. To że na komputerze działa z tą ładowarką nie musi oznaczać, że na tv też będzie.
    kamiledi15
    Level 10  
    Nie pomogło. N monitorze wszystko się ustawiło i śmiga, na telewizorze nie ma szans. Mam 3 ładowarki, z każdą to samo. Chyba muszę to odesłać i dalej podłączać komputer.
    sigwa18
    Level 42  
    Widocznie twój telewizor nie obsługuje rozdzielczości 1080p.
    kamiledi15
    Level 10  
    A czy 1080p to nie jest 1920x1080? Gdy podłączam komputer ustawiony na tą rozdzielczość przez ten sam port hdmi to działa bez problemu.
    Dziwne też, że w telefonie mam wybór rozdzielczości, więc to powinno pomóc przy podłączaniu go przez kabel, ale nie pomaga... Chyba się poddaję.
    kamiledi15
    Level 10  
    Niestety, nie pomogło.
    sigwa18
    Level 42  
    Tak ale jest 1080i oraz 1080p plus dochodzą jeszcze wartości odświeżania
    kamiledi15
    Level 10  
    Wybaczcie odświeżanie starego tematu, ale wciąż noszę się z pytaniem, jak to zrobić, żeby działało.
    W chwili obecnej jeśli chcę obejrzeć film z Netflixa, CDA itp. na telewizorze, muszę odłączać kabel z monitora komputera i podłączać komputer do telewizora, uprzednio odłączając od niego dekoder Vectry. Po obejrzeniu filmu operacja odwrotna i podłączam komputer do monitora, a dekoder do telewizora. Jest to oczywiście mało wygodne, ciągłe przepinanie kabli w tą i z powrotem. Jak widać powyżej, próbowałem podłączyć do telewizora telefon - bezskutecznie. Pytanie więc, czy znacie jakieś urządzenie, oczywiście bez przesadnych kosztów, które pozwoli mi podłączyć ten model telefonu do tego telewizora? Najlepiej bezprzewodowo, ale nie jest to obowiązkowe. A jakby jeszcze dało się podłączyć bezprzewodowo jednocześnie telefon i komputer do telewizora, to już w ogóle bajka.
    Alternatywą jest wciąż podłączanie komputera do telewizora, ale zrobienie połączenia na stałe - żeby komputer był jednocześnie podłączony do monitora i komputera. W komputerze mam jedno wyjście hdmi i kilka wyjść displayport, w tej chwili używam tylko hdmi. W telewizorze jest tylko jedno wejście hdmi, stąd konieczność przełączania, tym bardziej że wejście hdmi jest docelowo zajęte przez dekoder Vectry. Tak więc problemy są następujące:
    1. Jak podłączyć telefon do telewizora, najlepiej bezprzewodowo?
    2. Jeśli nie da się tego zrobić, muszę kupić kabel displayport-hdmi plus dodatkowo rozdzielacz hdmi, żeby komputer był na stałe podłączony do telewizora - tutaj pytanie do was, jaki rozdzielacz hdmi (potrzebny, żeby podłączyć do jednego hdmi w telewizorze jednocześnie dekoder Vectry plus telefon lub komputer) polecacie? Na Allegro w opiniach naczytałem się, że często nie działają z wyższymi rozdzielczościami, a nie chcę też inwestować w to nie wiadomo jak dużych pieniędzy.
    Oczywiście w przypadku podłączenia telefonu do telewizora rozdzielacz hdmi też będzie konieczny.