Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laptop vs Komputer Stacjonarny do pracy 24/7

juliqs96 22 Jul 2021 03:13 525 5
    juliqs96
    Level 3  
    Witajcie, co bardziej nadaje sie na sprzet wlaczony 24/7 pod wzgledem wydajnosci?
    Wiem, ze w glownej mierze zalezy to od podzespolow, dlatego wrzucam tutaj screena:
    Laptop vs Komputer Stacjonarny do pracy 24/7parametry ... pc v2.jpg Download (264.26 kB)

Jezeli chodzi o zasilacz komputera jest to: liteon ps-6451-5ae
    Natomiast moj laptop to Samsung NP350E7C.

I teraz pytanie gdyby przy oczywiscie wylaczanych ekranach zostawic oba sprzety na 30dni przy tylu samych odpalonych procesach, ktory bedzie bardziej wydajny pod wzgledem zuzycia pradu? I jakie to beda mniej wiecej roznice w pln/miesiecznie?

Bede wdzieczna za pomoc,pozdrawiam :)
  • Helpful post
    dt1
    Admin of Computers group
    Witaj.
    Prawdopodobnie laptop będzie pobierał mniej prądu ze względu na to, że jego podzespoły są zoptymalizowane pod niższe zużycie energii jak to w urządzeniach mobilnych bywa.

Jakie to będą różnice to ciężko stwierdzić. Zaopatrz się w watomierz i zmierz pobór prądu obu jednostek w jakimś czasie (godzina czy doba na przykład). Pobór prądu będzie zależał od obciążenia (od wykonywanej pracy).
    Adverts.pl
    Level 12  
    zużycie prądu przez komputer jest współzależne od tego co będzie na nim odpalone, koparka krypto walut, stacja graficzna która będzie obrabiać filmy,
    a może tylko 1 program do odtworzenia muzyki przez cały dziań

W przypadku oglądania YouTuba
    mam bardzo mocny sprzęt i przy włączonym 27 calowym monitorze moje zużycie to ~ 157W
    laptop to 35 W

więc Twoje przy wyłączonych monitorach/matrycach to

liteon ps-6451-5ae

~ 100 W

Samsung NP350E7C.
    ~ 25 W
    VaM VampirE
    Level 21  
    Zależy co to właśnie ma być, czy ma pracować wyświetlając coś, czy bez monitora (zamknięty laptop).
    Ja od lat używam 24/7 Gigabyte Brix z i3-6100, działa na tym 10 wirtualnych maszyn, ot każda robi coś innego.
    Zużycie prądu poniżej 20W, praca 24/7, zakupiłem na alli zapasowe wentylatorki do nie, ale oryginalny jeszcze żyje.
    Dobry a tańszy jest też Lenovo M72e tiny.

W komputerach masz szereg opcji do redukcji zużycia prądu, wyłączenie dźwiękówki, wifi, turbo boosta, czy niepotrzebnych rdzeni procesora, można też zmniejszyć taktowanie CPU.

Paradoksalnie jak jest dużo pracy to czasami lepszy CPU wyjdzie ekonomiczniej, taki Ryzen 3600 potrafi zejść do ~40W jak nic nie robi, a jak ma dużo pracy to zrobi ją szybciej, gdzie takie i3 będzie się dusiło o wiele dłużej.
    juliqs96
    Level 3  
    Co do tematu, teraz dopiero zauwazylam, ze wrzucilam zlego screena z parametrami (wrzucilam ponownie do pierwszego posta.)

@Adverts.pl
    Tak jak pisalam wyzej, oczywiscie w obu sprzetach bylo, by wlaczone tyle samo procesow. Bo przeciez gdyby bylo inaczej to chyba nie bylo, by sensu tego mierzyc.

@VaM VampirE
    Nic nie ma wyswietlac, po prostu maja chodzic pewne procesy 24/7 przy wylaczonych wyswietlaczach.