Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

MINOLTA C224E - kolejność działań po wymianie PWB-SSD

serwis.urz.biurowych 22 Jul 2021 11:13 618 5
    serwis.urz.biurowych
    Level 14  
    witam
    jak w temacie, potrzebuję wymienić PWB-SSD w maszynie c224e, (włącza się i wyłącza w pętli)
    Proszę o instrukcję co robić po wymianie płytki?
    Wgrać firmware ale którą wersję, czy włączyć maszynę od razu z pendrajwem. Czy później jeszcze wgrywać kolejny firmware, nowszy?
    mib3
    Level 23  
    Wymieniasz płytkę SSD. Wkładasz Pendrivaz firmwerem chociażby najnowszym.
    Maszyna uruchomi Ci się od razu z oknem do wgrania softu, ustawiasz co trzeba i start.
    Jak skończy to wyciągasz Pena i to wszystko. Miałem przypadki że coś było n.g. wiec wyłączałem maszynę i włączałem ponownie.
    Pozdrawiam
    M.
    serwis.urz.biurowych
    Level 14  
    MINOLTA C224E - kolejność działań po wymianie PWB-SSD Dzięki, u mnie było inaczej.
    Po wymianie dysku ssd i włożeniu pena, włączyłem maszynę, długo nic się nie działo, nie było żadnego okna do wgrania softu.
    Na koniec wyświetliło napis że firmware jest już nagrany, wyłącz i włącz urządzenie.
    wszystko działa
    dziękuję
    mib3
    Level 23  
    Płyta SSD ma już wgrany soft, te najnowsze mają 6.06.
    Ja wgrywam firmware do "maszyny" tzn ten z językiem PL i o takim myślałem, w SM jest odnośnik do takiego firmware.
    Ważne że działa.
    Pozdrawiam
    M.
    andrzejmamica
    Level 3  
    a czy możecie podpowiedzieć bo mam drugą sprawną maszynę, czy podmiana SSD na moment z innej pozwoli zdiagnozować problem ?
    tzn. jak ją przełożę (+ ew. wgram firmware) to ona ruszy na innej maszynie ? czy raczej jak jest już w innej to bez szans , trzeba mieć nową ?
    _DeZ_
    Level 14  
    Podmieniałem z 224e do innej 224e i działało bez problemu. I to koniec dobrych wiadomości bo już w 308 i pochodnych tak lekko nie jest.
    Jeszcze jedna dość istotna uwaga do wypowiedzi mib3 - po skończeniu wgrywania fw koniecznie trzeba maszynę wyłączyć. Wyjęcie pena z gniazda serwisowego w działającej maszynie może uwalić płytę główną.
    Znam magików którzy sprawdzili to empirycznie ;)