Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

lodówka siemens - Pojawia się lód na tylnej ścianie

peżot307 22 Jul 2021 20:57 981 3
    peżot307
    Level 3  
    Witam
    Mam już dosyć starą chłodziarko-zamrażarkę siemens w której od pewnego czasu mam problem z pojawiającym się na tylnej ściance lodem w chłodziarce.
    Co ciekawe lód pojawia się jeżeli lodówka jest normalnie użytkowana czyli otwierana i zamykana kilka - kilkanaście razy dziennie.
    Jeżeli lodówki nie otwieram przez kilka dni to lód nawet sporej ilości potrafi sam zniknąć.
    Uszczelkę sprawdziłem i jest cała niepopękana ale skoro po kilku dniach od nie używania lodówki lód się sam potrafi rozpuścić więc zakładam że uszczelka jest dobra.
    Pokrętło chłodzenia mam zawsze ustawione na 2.(jeżeli ustawie na więcej to lód szybciej rośnie)
    Zauważyłem że obok pokrętła chłodzenia mam taki okrągły przycisk który z jednej strony ma taki czerwony kolor. Do czego on służy?
    (zdjęcie z sieci poglądowe)
    U mnie jest tak ustawione że ten czerwony kolor jest wciśnięty i go nie widać.
    lodówka siemens - Pojawia się lód na tylnej ścianie
    Niestety nie mam możliwości odczytać modelu lodówki ponieważ napisy na tabliczne znamionowej znajdującej się wewnątrz lodówki się starły.
    Marek39
    Level 22  
    peżot307 wrote:
    Co ciekawe lód pojawia się jeżeli lodówka jest normalnie użytkowana czyli otwierana i zamykana kilka - kilkanaście razy dziennie.
    Jeżeli lodówki nie otwieram przez kilka dni to lód nawet sporej ilości potrafi sam zniknąć....
    To jest odpowiedź zakładam że nie uciekałeś z fizyki ani chemii
    peżot307 wrote:
    Zauważyłem że obok pokrętła chłodzenia mam taki okrągły przycisk który z jednej strony ma taki czerwony kolor. Do czego on służy?
    Jak miałem 15 lat to wcisnąłem taki czerwony guzik potem mi babcia kazała wycierać podłogę bo to było aut rozmrażanie ale też modelu nie znam :P
    peżot307
    Level 3  
    Quote:
    Zauważyłem że obok pokrętła chłodzenia mam taki okrągły przycisk, który z jednej strony ma taki czerwony kolor. Do czego on służy?
    Quote:
    Jak miałem 15 lat to wcisnąłem taki czerwony guzik potem mi babcia kazała wycierać podłogę bo to było aut rozmrażanie, ale też modelu nie znam :P
    Już wiem ten okrągły przełącznik jest do pracy chłodziarki w temperaturze otoczenie poniżej lub powyżej 18 stopni. U mnie on jest wciśnięty tak, że nie widać tego czerwonego pola czyli jest ustawiony dobrze. Czyli do pracy chłodziarki w temp. otoczenia powyżej 18°C.
    Marek39 wrote:
    To jest odpowiedź zakładam, że nie uciekałeś z fizyki ani chemii.
    Rozumiem że według Ciebie mam otwierać lodówkę max 1raz dziennie :DDDDDD
    Marek39
    Level 22  
    peżot307 wrote:
    Rozumiem że według Ciebie mam otwierać lodówkę max 1raz dziennie :DDDDDD
    Skąd taka skrajność poprostu zastanów się co chcesz wyjąć zanim ją otworzysz- jest taka pogoda jaka jest i trzeba to przetrzymać