Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Miernik/licznik energii DDM15S, co to za zwierzę?

ArturAVS 25 Jul 2021 11:00 5103 12
  • Miernik/licznik energii DDM15S, co to za zwierzę?
    Od jakiegoś czasu szukałem miernika/licznika energii z montażem na szynę DIN, "zwykłe" tanie liczniki zapewniają jedynie odczyt zużytej energii. Ja szukałem takiego który umożliwi podgląd "na żywo" aktualnych parametrów tj. aktualnego poboru mocy, prądu i napięcia sieciowego. Nie musi być super dokładny a jedynie pozwalać na szybkie bieżące "podejrzenie" parametrów i zużycia energii na warsztacie. Wpadł mi w oko licznik z jednej z aukcji na znanym krajowym portalu, przystępna cena i wszystko czego potrzebuję :D. Po krótkim namyśle kupiłem dwie sztuki. Jeden już dwa tygodnie liczy energię z eksperymentalnej instalacji PV nad jeziorem a drugi czeka na ukończenie mojego warsztatowego PV.

Licznik jest fabrycznie zapakowany w niewielkie kartonowe pudełko zawierające oprócz samego licznika również zaślepki złącz przyłączeniowych oraz krótką instrukcję w formie kilkustronicowej harmonijki;

Licznik ma szerokość dwóch modułów (zależnie od wersji) i występuje w kilku odmianach.

Najważniejsze parametry to;

• Napięcie pracy 220VAC (±10%)
    • Częstotliwość 50/60 Hz
    • Prąd nominalny 5(80)A
    • Zakres temperatur pracy -25 ~ +55°C
    • Kontrolka LED sygnalizująca pobór mocy (1000 imp/kWh)
    • Zgodność z normą IEC62053-21

Wskazania są prezentowane na wyświetlaczu LCD w sposób sekwencyjny ( P->I->U->kWh);

Ponieważ sam licznik ma być częścią większego systemu pomiarowego wymagał drobnej ingerencji aby wyprowadzić sygnał impulsowy na zewnątrz. Wymaga to demontażu zatrzasku blokującego na szynie DIN gdyż zasłania on dostęp do jednego z wkrętów obudowy;

Przy okazji sprawdzę jak jest skonstruowany :lol:

• Budowa wewnętrzna

Pierwsze zdziwienie po otwarciu obudowy to płaskownik miedziany "robiący" za bocznik prądowy;

Zasilacz typowo jako bez transformatorowy;

Tu kolejne zaskoczenie, wyjście impulsowe już jest! Wystarczy wlutować gniazdo a optoizolację zapewnia wlutowany na płytce transoptor PC817D :crazyeyes: Stabilizację napięcia zasilania zapewnia 78L05. Następny szok to miejsce na wlutowanie mikroswitcha reset na płytce LCD;

Ostatnie zaskoczenie (dość miłe :D) to układ pomiarowy, spodziewałem się jakiegoś popularnego MCU czy nawet "kropki" zalanej żywicą a tu;

V9821S to specjalizowany układ do pomiaru energii elektrycznej dla liczników jednofazowych!

Kilka danych z DS układu V9821S (a raczej całej rodziny V98XXS/D);

Ogólnie cała rodzina V98XX jest bardzo ciekawa;

Nota katalogowa jest bardzo obszerna i pokazuje przykłady pomiaru z użyciem przekładnika prądowego (CT-Current Transformer) jak i bocznika prądowego (Shunt Resistor);

Reasumując, zastosowanie specjalizowanego mikrokontrolera bazującego na rdzeniu '52 rozbudowanego o DSP oraz driver LCD daje bardzo duże możliwości. Osoby znające się na programowaniu mogą wykorzystać samą płytkę z LCD i kontrolerem jako bazę do własnej konstrukcji miernika energii elektrycznej, tym bardziej że wyprowadzono złącze programowania ISP. Jestem bardzo zadowolony z trafnego i podatnego na modyfikacje zakupu i polecam ten licznik każdemu.

W załączniku nota katalogowa rodziny V98XX.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Z wykształcenia technik RTV, z zamiłowania elektronik/elektrotechnik konstruktor.
    Has specialization in: kf, audio, elektronika truck, nietypowe urządzenia
    ArturAVS wrote 18678 posts with rating 4725, helped 1739 times. Live in city Grajewo. Been with us since 2005 year.
    adversus
    Level 32  
    ArturAVS wrote:
    Tu kolejne zaskoczenie, wyjście impulsowe już jest! Wystarczy wlutować gniazdo a optoizolację zapewnia wlutowany na płytce transoptor PC817D Stabilizację napięcia zasilania zapewnia 78L05. Następny szok to miejsce na wlutowanie mikroswitcha reset na płytce LCD;

A sprawdził kolega czy wyjście impulsowe działa oraz czy wspomniany reset też działa, czy resetuje zawieszony procesor czy resetuje (zeruje) dane pomiarowe tzn zliczone kWh ???

Skoro jest wyprowadzone wewnątrz tyle portów to być może dało by się pobierać dane po jakimś RS'sie lub modbus'ie :)

Cena wydaje się być niewygórowana.
    krisRaba
    Level 31  
    Bardzo ciekawy klocek.

Z ciekawości - czy ta obudowa ma miejsca, które wyglądają na przygotowane pod wyprowadzenie tych impulsów?
    Ciekawi mnie po co montują ten transoptor, skoro przy masowej produkcji każdy zgolony cent, to spora oszczędność. Może jakoś wykorzystują przy finalnym testowaniu?

Czy sprawdzałeś może, czy na tych dostępnych wyprowadzeniach układ "gada" po uarcie? Bo rzeźbić od podstaw FW do tego, to dłuższy temat, natomiast gdyby już na tym etapie dało się to odczytać przez interfejs, to sukces rynkowy murowany, jeśli takie info się rozejdzie ;)
    ArturAVS
    adversus wrote:
    A sprawdził kolega czy wyjście impulsowe działa oraz czy wspomniany reset też działa, czy resetuje zawieszony procesor czy resetuje (zeruje) dane pomiarowe tzn zliczone kWh ???

Wyjście impulsowe musi działać gdyż LED transoptora jest połączona równolegle do LED na płytce wyświetlacza (sprawdzałem omomierzem). Przycisk w innej wersji kasuje licznik kWh, w tej niestety nie działa pewnie ze względu na inny soft. Kasowanie samego procesora przyciskiem nie miałoby żadnego sensu.

krisRaba wrote:
    Ciekawi mnie po co montują ten transoptor, skoro przy masowej produkcji każdy zgolony cent, to spora oszczędność. Może jakoś wykorzystują przy finalnym testowaniu?

Tego chyba się nie dowiemy :D
    krisRaba wrote:
    Czy sprawdzałeś może, czy na tych dostępnych wyprowadzeniach układ "gada" po uarcie?

Kusi mnie taka perspektywa ale będę musiał zrobić zewnętrzne zasilanie ze względów bezpieczeństwa. Obok złącza J1 opisanego PROG są cztery nieopisane piny gdzie dwa skrajne z nich mają rezystory PullUp, może to UART lub IrDA;

Przez kilka najbliższych tygodni montowany nie będzie więc może głębiej podrążę temat.
    William Bonawentura
    Level 33  
    ArturAVS wrote:
    krisRaba wrote:

Tego chyba się nie dowiemy :D

Pewnie licznik jest dostępny w tańszej oraz droższej wersji. Cztery pady na płytce nie zmienią jej kosztu.
    krisRaba
    Level 31  
    William Bonawentura wrote:
    Cztery pady na płytce nie zmienią jej kosztu.

ArturAVS wrote:
    Wystarczy wlutować gniazdo a optoizolację zapewnia wlutowany na płytce transoptor PC817D

Transoptor jest tam fabrycznie, czyli koszt się zwiększa.
    Dodatkowo lutowany jest ręcznie, więc ciężko nie zauważyć, że się go montuje..
    No chyba że inzynier zapomniał wyrzucić go z BOMu, a potem produktu już nie widzi, bo wszystko leci na montaż kontraktowy ;)

Dodano po 2 [minuty]:

Ee, a jednak nie. Wydawało mi się, że to w THT, ale po powiększeniu widzę, że to ten śmieszny rodzaj obudowy, czyli jakby THT powyginane na SMT ;)
    William Bonawentura
    Level 33  
    Nadal myślę, że tak jest taniej. W wersji "pro" dolutowuje się tylko złącze.
    romulus73
    Level 27  
    Nie wie czy to ma sens za pare zeta drożej kupuje się Eastron SDM 120 z Modbusem dwukierunkowy pokazuje Hz oraz Reactive Power, ostatnio kupiłem 3Phase XZM1250 też z Modbusem, trzeci jest Orno, mam już 3 różne chinole jeden zlicza wiatrak drugi PV a trzeci zużycie Pompy Ciepła.
    Zastanawia mnie czy to jest warte prezentacji, są to tanie i powszechne urządzenia równie dobrze można opisać malucha jako ciekawostkę.
    Może jak miał by Modbus i kolega napisał by jak czytać Input Register Floating Point 2x16 bitów zmieniając na Real było by to ciekawostka, odczytanie i zmiana adresu z CRC w Hexach
    Jogesh
    Level 28  
    Mnie jako projektanta zawsze ciekawią różne konstrukcje i poznawanie nowych układów scalonych. Dlatego dla mnie taki artykuł jest wartościowy. Jak będziemy mieli zapytanie od klienta na 10 tys sztuk taniego miernika, to może wrócę do tego artykułu i zagłębię się w ten scalak i jak będzie spełniał wymagania klienta, to czemu nie?
    ArturAVS
    romulus73 wrote:
    za pare zeta drożej kupuje się Eastron SDM 120 z Modbusem dwukierunkowy pokazuje Hz oraz Reactive Power, ostatnio kupiłem 3Phase XZM1250 też z Modbusem

Gdybym potrzebował z Mod Busem to taki bym kupił, poza tym ten SDM 120 ma w niefizjologiczny sposób rozwiązane wyświetlanie.
    Jogesh wrote:
    Mnie jako projektanta zawsze ciekawią różne konstrukcje i poznawanie nowych układów scalonych.

Mnie też :D
    romulus73 wrote:
    Może jak miał by Modbus i kolega napisał by jak czytać Input Register Floating Point 2x16 bitów zmieniając na Real było by to ciekawostka, odczytanie i zmiana adresu z CRC w Hexach

Przecież pisałem;

ArturAVS wrote:
    szukałem takiego który umożliwi podgląd "na żywo" aktualnych parametrów tj. aktualnego poboru mocy, prądu i napięcia sieciowego. Nie musi być super dokładny a jedynie pozwalać na szybkie bieżące "podejrzenie" parametrów i zużycia energii na warsztacie.

Spełnia moje wymagania aż nadto w oryginalnej postaci.
    Slawek K.
    Level 35  
    1-fazowy licznik na szynę DIN ma mały sens, a w zasadzie prawie żadnego. Dla urządzenia 1-fazowego wygodniejszy jest licznik "gniazdkowy".
    Dla odmiany licznik 3-fazowy bez Modbusa też nie ma większego sensu. Zgadzam się z tym co napisął @romulus73 w przypadku liczników DIN, licznik SDM jest najrozsądniejszym rozwiązaniem.

Pozdr
    ArturAVS
    Slawek K. wrote:
    1-fazowy licznik na szynę DIN ma mały sens, a w zasadzie prawie żadnego.

Zależy kto do czego go potrzebuje. U mnie został zamontowany w rozdzielnicy warsztatu aby obserwować ile moje "hobby" (czasem również działania zawodowe) pochłania energii. Od kilku dni zauważam naliczanie energii nawet jak przepływ jest wsteczny (eksperymentalnie podłączony mikroinwerter PV ongrid) co w/g dokumentacji powinno sygnalizować błąd. Będę musiał poszukać podobnego licznika tylko dwukierunkowego.