Od jakiegoś czasu szukałem miernika/licznika energii z montażem na szynę DIN, "zwykłe" tanie liczniki zapewniają jedynie odczyt zużytej energii. Ja szukałem takiego który umożliwi podgląd "na żywo" aktualnych parametrów tj. aktualnego poboru mocy, prądu i napięcia sieciowego. Nie musi być super dokładny a jedynie pozwalać na szybkie bieżące "podejrzenie" parametrów i zużycia energii na warsztacie. Wpadł mi w oko licznik z jednej z aukcji na znanym krajowym portalu, przystępna cena i wszystko czego potrzebuję
. Po krótkim namyśle kupiłem dwie sztuki. Jeden już dwa tygodnie liczy energię z eksperymentalnej instalacji PV nad jeziorem a drugi czeka na ukończenie mojego warsztatowego PV.
Licznik jest fabrycznie zapakowany w niewielkie kartonowe pudełko zawierające oprócz samego licznika również zaślepki złącz przyłączeniowych oraz krótką instrukcję w formie kilkustronicowej harmonijki;
Licznik ma szerokość dwóch modułów (zależnie od wersji) i występuje w kilku odmianach.
Najważniejsze parametry to;
• Napięcie pracy 220VAC (±10%)
• Częstotliwość 50/60 Hz
• Prąd nominalny 5(80)A
• Zakres temperatur pracy -25 ~ +55°C
• Kontrolka LED sygnalizująca pobór mocy (1000 imp/kWh)
• Zgodność z normą IEC62053-21
Wskazania są prezentowane na wyświetlaczu LCD w sposób sekwencyjny ( P->I->U->kWh);
Ponieważ sam licznik ma być częścią większego systemu pomiarowego wymagał drobnej ingerencji aby wyprowadzić sygnał impulsowy na zewnątrz. Wymaga to demontażu zatrzasku blokującego na szynie DIN gdyż zasłania on dostęp do jednego z wkrętów obudowy;
Przy okazji sprawdzę jak jest skonstruowany
• Budowa wewnętrzna
Pierwsze zdziwienie po otwarciu obudowy to płaskownik miedziany "robiący" za bocznik prądowy;
Zasilacz typowo jako bez transformatorowy;
Tu kolejne zaskoczenie, wyjście impulsowe już jest! Wystarczy wlutować gniazdo a optoizolację zapewnia wlutowany na płytce transoptor PC817D
Stabilizację napięcia zasilania zapewnia 78L05. Następny szok to miejsce na wlutowanie mikroswitcha reset na płytce LCD;
Ostatnie zaskoczenie (dość miłe
) to układ pomiarowy, spodziewałem się jakiegoś popularnego MCU czy nawet "kropki" zalanej żywicą a tu;
V9821S to specjalizowany układ do pomiaru energii elektrycznej dla liczników jednofazowych!
Kilka danych z DS układu V9821S (a raczej całej rodziny V98XXS/D);
Ogólnie cała rodzina V98XX jest bardzo ciekawa;
Nota katalogowa jest bardzo obszerna i pokazuje przykłady pomiaru z użyciem przekładnika prądowego (CT-Current Transformer) jak i bocznika prądowego (Shunt Resistor);
Reasumując, zastosowanie specjalizowanego mikrokontrolera bazującego na rdzeniu '52 rozbudowanego o DSP oraz driver LCD daje bardzo duże możliwości. Osoby znające się na programowaniu mogą wykorzystać samą płytkę z LCD i kontrolerem jako bazę do własnej konstrukcji miernika energii elektrycznej, tym bardziej że wyprowadzono złącze programowania ISP. Jestem bardzo zadowolony z trafnego i podatnego na modyfikacje zakupu i polecam ten licznik każdemu.
W załączniku nota katalogowa rodziny V98XX.

Licznik jest fabrycznie zapakowany w niewielkie kartonowe pudełko zawierające oprócz samego licznika również zaślepki złącz przyłączeniowych oraz krótką instrukcję w formie kilkustronicowej harmonijki;

Licznik ma szerokość dwóch modułów (zależnie od wersji) i występuje w kilku odmianach.
Najważniejsze parametry to;
• Napięcie pracy 220VAC (±10%)
• Częstotliwość 50/60 Hz
• Prąd nominalny 5(80)A
• Zakres temperatur pracy -25 ~ +55°C
• Kontrolka LED sygnalizująca pobór mocy (1000 imp/kWh)
• Zgodność z normą IEC62053-21
Wskazania są prezentowane na wyświetlaczu LCD w sposób sekwencyjny ( P->I->U->kWh);

Ponieważ sam licznik ma być częścią większego systemu pomiarowego wymagał drobnej ingerencji aby wyprowadzić sygnał impulsowy na zewnątrz. Wymaga to demontażu zatrzasku blokującego na szynie DIN gdyż zasłania on dostęp do jednego z wkrętów obudowy;

Przy okazji sprawdzę jak jest skonstruowany

• Budowa wewnętrzna
Pierwsze zdziwienie po otwarciu obudowy to płaskownik miedziany "robiący" za bocznik prądowy;

Zasilacz typowo jako bez transformatorowy;

Tu kolejne zaskoczenie, wyjście impulsowe już jest! Wystarczy wlutować gniazdo a optoizolację zapewnia wlutowany na płytce transoptor PC817D

Ostatnie zaskoczenie (dość miłe

V9821S to specjalizowany układ do pomiaru energii elektrycznej dla liczników jednofazowych!

Kilka danych z DS układu V9821S (a raczej całej rodziny V98XXS/D);

Ogólnie cała rodzina V98XX jest bardzo ciekawa;

Nota katalogowa jest bardzo obszerna i pokazuje przykłady pomiaru z użyciem przekładnika prądowego (CT-Current Transformer) jak i bocznika prądowego (Shunt Resistor);

Reasumując, zastosowanie specjalizowanego mikrokontrolera bazującego na rdzeniu '52 rozbudowanego o DSP oraz driver LCD daje bardzo duże możliwości. Osoby znające się na programowaniu mogą wykorzystać samą płytkę z LCD i kontrolerem jako bazę do własnej konstrukcji miernika energii elektrycznej, tym bardziej że wyprowadzono złącze programowania ISP. Jestem bardzo zadowolony z trafnego i podatnego na modyfikacje zakupu i polecam ten licznik każdemu.
W załączniku nota katalogowa rodziny V98XX.
Cool? Ranking DIY