Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Toyota Celica 7 2000r. problem z siłownikiem klimatyzacji.

Marceloski 25 Jul 2021 14:32 435 2
    Marceloski
    Level 3  
    Witam.
    Od pewnego czasu mam problem z silniczkiem klapy od nawiewu pod kierownicą. Po włączeniu zapłonu i podczas jazdy słychać i widać jak silniczek próbuje domknąć/otworzyć klapkę mimo tego, że jest już na samym końcu cięgna. Dzieje się to na włączonym i wyłączonym nawiewie i w każdej pozycji (na nogi, na szybę, itp.). Jaka może być tego przyczyna? Klimatyzację mam automatyczną.
    1. Czy można to jakoś wyregulować ręcznie lub z panelu klimy?
    2. Czy można zrobić jakoś diagnostykę takiej klimatyzacji bez komputera z samego panelu klimy?
    3. Czy jest gdzieś jakaś instrukcja od takiej klimy? Może być w j. angielskim.
    Dorzucam zdj. panelu i siłowniczka.
    Toyota Celica 7 2000r. problem z siłownikiem klimatyzacji.PANEL-NAWI...-99-05.jpg Download (22.46 kB) Toyota Celica 7 2000r. problem z siłownikiem klimatyzacji.pobran..jpg Download (8.74 kB)
  • Helpful post
    pszczyna
    Level 22  
    Na podstawie corolli verso rozebrałem ten sterownik i wyczyściłem ścieżki potencjometra preparatem kontakt do potencjometrów (zaburzone smarem)
    Uwaga by nie złamać białej płetwy występuje wraz ze sterownikiem (ASO 890zł)
    Marceloski
    Level 3  
    Naprawiłem to ale działa to tylko na jakiś czas. Na wyłączonym zapłonie trzymam obieg zamknięty i AUTO następnie włączam zapłon z wciśniętymi tymi przyciskami. Komputer 4 razy miga i pokazuje czy nie ma błędów. Następnie klikam obieg zamknięty, wtedy wszystkie klapki się otwierają i zamykają. To mi pomaga na jakiś czas. Jeszcze odkręcę i oczyszcze styki/potencjometr i zobacze co będzie.