Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Mała instalacja solarna - pytanie o uziemienie i zabezpieczenia

Piotrek552 25 Jul 2021 19:38 969 24
Automation24
    Piotrek552
    Level 4  
    Dzień dobry,
    jestem posiadaczem bardzo niewielkiej instalacji solarnej. Od razu zaznaczam że jest to instalacja autonomiczna, niepołączona z siecą elektroenergetyczną. W jej skład wchodzą 2 panele monokrystaliczne serii Maxx od 4SUN o mocy 90W każdy, dwa identyczne akumulatory AGM 12V o pojemności 40Ah, chiński regulator solarny PWM, nie wiem konkretnie jak się nazywa, ale wiem że jego maksymalny prąd wynosi 60A (oczywiście zakładając że chiński producent podaje prawdziwe parametry). Są to popularne regulatory "te niebieskie chińskie". Do tego posiadam przetwornicę SINUS PLUS 3000 firmy VOLT o mocy maksymalnej chwilowej 3000W, a ciągłej 1500W. Przetwornica ta wytwarza na swoim wyjściu czysty przebieg sinusoidalny. Po rozmowie z miłym panem technikiem z VOLT POLSKA podłączyłem wszystko zgodnie z jego zaleceniami i wszystko działa bez zarzutu. Udało mi się nawet uruchomić elektryczną piłę łańcuchową o mocy 1400W i przepiłować za jej pomocą drewno, więc moc jest chyba taka jak podaje producent. Bardzo spodobała mi się koncepcja wytwarzania swojego prądu i temat mnie "zajarał". Jednak tutaj zacząłem się zastanawiać nad kilkoma rzeczami - i tu mam właśnie pytania do Was.

Po pierwsze instalacja ta nie ma żadnych zabezpieczeń. W zasadzie jedyne zabezpieczenia jakie ma to zabezpieczenia wewnętrzne przetwornicy oraz zabezpieczenia regulatora solarnego. Nie mam żadnych wyłączników nadprądowych, różnicowoprądowych, bezpieczników i tym podobnych. Instalacja ta jest w tej chwili rozłączona, właśnie z powodu moich obaw o bezpieczeństwo. Pytanie do Was: czy wymagane są w moim przypadku tego typu zabezpieczenia? A może jakieś zabezpieczenia po stronie DC?

Po drugie mam wątpliwość co do uziemienia. Rzecz jasna moja eksperymentalna instalacja nie jest w żadnym punkcie uziemiona. Dla przykładu, gdy próbowałem zasilić z niej piec gazowy, to iskiernik zacinał się i piec nie był w stanie uruchomić się prawidłowo. Pan technik z VOLT POLSKA powiedział, że przyczyną tego najprawdopodobniej jest właśnie brak podłączonego uziemienia. Przetwornica ma swoje dedykowane podłączenie uziemienia zaraz obok plusa i minusa. Jednak gdzie mam to uziemienie podłączyć? Do kaloryfera? Czy może podłączyć wspólnie do instalacji elektroenergetycznej w moim domu tak jak radził pan technik z VOLT? Niestety w domu najprawdopodobniej mam instalację typu TN-C, czyli przewód PE i N to to samo, więc nawet nie wiem czy tak można. Czy może kupować uziom albo bednarkę i tak sobie radzić?

I tutaj pojawia się moja kolejna wątpliwość, a mianowicie kiedyś "dla jaj" wziąłem sobie miernik i mierzyłem opór między metalową obudową przetwornicy a właśnie wyprowadzeniem uziemienia i faktycznie były elektrycznie połączone. Jednak między "bolcem" wychodzącym z gniazda 230V przetwornicy a tym wyprowadzonym uziemieniem już ciągłości obwodu nie było. Nie wiem za bardzo jak mam się do tego ustosunkować.

Jak pewnie zdążyliście się już zorientować jestem dość początkujący w te klocki, dlatego wolę się upewnić. Niedawno ukończyłem technikum elektroniczne i posiadam uprawnienia SEP, no ale niestety doświadczenia zawodowego zero. Jeżeli będzie trzeba podać jakieś szczegółowe parametry techniczne albo wysłać zdjęcia chętnie to zrobię. Jeśli temat umieszczony jest w złym miejscu to przepraszam. Z góry dzięki za pomoc! :D

Piotrek
  • Automation24
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    Piotrek552
    Level 4  
    wesolyyyy wrote:
    rozłączniki na DC bo i prąd i napięcia małe więc kup dowolny rozłącznik AC

miałeś na myśli chyba rozłącznik DC?
    wesolyyyy wrote:
    Taka przetwornica jest od sieci izolowana dzięki czemu zapewnia napięcie galwanicznie odizolowane od ziemii przez co rośnie bezpieczeństwo. Możesz dotknąć "fazy" a mimo to nic Ci się nie stanie. W przypadku połączenia napięcia wyjściowego z ziemią niektóre przetwornice się wyłączają i sygnalizują błąd - również kwestie bezpieczeństwa. Natomiast piec gazowy wymaga połączenia uziemienia by iskiernik mógł poprawnie działać. Przetwornica nie jest więc z takim piecem kompatybilna i nie radzę tego zmieniać.

Czyli temat uziemienia olać całkowicie i pogodzić się z tym, że część urządzeń nie będzie działać, ok. Czyli wyprowadzenie na uziemienie olać całkowicie i niech se wisi w powietrzu. Skupić się za to na zabezpieczeniu akumulatorów i ewentualnie ten rozłącznik na panele. Dobrze zrozumiałem?
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Level 1  
    Maverick73
    Level 32  
    wesolyyyy wrote:
    Jak takie urządzenie działa?

Zapytaj producenta a nie mnie ale widocznie działa skoro jest drogie i nadal w sprzedaży od 19 roku. Sam w moim inwentarze nie mam stałej fazy ze jak na razie wszystkie urządzenia pracują ale teraz będę zakładał nowy piec i jak będzie problem sam pomyśle nad nim. Jak nie będzie działał zawsze możesz zwrócić.
    Piotrek552
    Level 4  
    Maverick73 wrote:
    Tutaj Ci daję rozwiązanie Twojego problemu

O kurde, nigdy czegoś takiego nie widziałem. Nie wiem czemu ale takie urządzenie śmierdzi mi ściemą, chyba że się mylę
  • Automation24
    Anonymous
    Level 1  
    Maverick73
    Level 32  
    Piotrek552 wrote:
    Nie wiem czemu ale takie urządzenie śmierdzi mi ściemą

Jak widać z opisu, to od maja 2021 unowocześnili przetwornice ze mają stałą fazę. Całkiem możliwe ze to co jest na tym przewodzie teraz znajduje się w środku samej przetwornicy. Firmy te są zapewne z sobą powiązane jak to w Polsce.

Najlepiej się przekonać kupując to czy się zgadza, zawsze masz 14 dni do zwrotu bez przyczyny, jeśli się okaże ze stałą fazę zamiast tego urządzenia Ty masz :D ;)

Dodano po 6 [minuty]:

wesolyyyy wrote:
    To że coś jest drogie to nie znaczy że działa, tylko że znajdą się na to głupcy.

Toć piszę ze jeśli w 14 dni zmądrzejesz, to masz okazję na szybką akcję i reakcję ... Hmm daj szansą krajowym konstruktorom to ponoć dobre mózgi w różne klocki.
    Anonymous
    Level 1  
    Piotrek552
    Level 4  
    Wogóle co oznacza pojęcie "stała faza"? Bo chyba jestem niedoedukowany. Że co że jak nie ma stałej fazy to raz faza jest z lewej strony a masa z prawej a za sekundę odwrotnie?
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Level 1  
    Piotrek552
    Level 4  
    Maverick73 wrote:
    Masz probówkę ? To włóż do dziurek w przetwornicy i co widzisz?

Raczej trudno żebym cokolwiek zobaczył, bo przetwornica nie jest uziemiona. Przez co niby miałby się domknąć obwód w probówce?
    Anonymous
    Level 1  
    Piotrek552
    Level 4  
    No bo jak przykładasz próbnik do fazy to prąd płynie przez neonówkę w próbniku, przez specjalny rezystor ograniczający prąd, następnie przez nasze ciało do gruntu i domyka się przez uziemienie naszej sieci, co nie? Tylko że przetwornica nie jest nigdzie uziemiona i jak powiedział kolega wesolyyyy nie powinna być, bo to samochodówka, to próbnik nie zaświeci raczej logiczne
    Maverick73
    Level 32  
    Po prostu jak masz coś takiego:
    https://allegro.pl/oferta/probnik-napiecia-probowka-220v-5481189869

To włóż do dziurek w gniazdku (dociskając palcem,tak to działa) w załączonej przetwornicy i zobacz gdzie masz fazę?
    Prościej nie umiem ...

Dodano po 5 [minuty]:

Mój Volt 1000S PRO bez uziemienia świeci (nawet teraz sprawdziłem) po przełączeniu na aku faza zmienia dziurkę.
    Powinno zatem u Ciebie tak samo to działać.
    Piotrek552
    Level 4  
    Szok i niedowierzanie - faktycznie, przyłożyłem i fazę mam na obu dziurkach w przetwornicy - świeci się. Ale jak? Totalnie tego nie rozumiem, okazuje się że nie wiem jak działa próbnik :lol: No i jakim cudem faza jest na obu dziurkach, przecież żeby było napięcie musi być faza i masa
    Maverick73
    Level 32  
    Piotrek552 wrote:
    Szok i niedowierzanie - faktycznie, przyłożyłem i fazę mam na obu dziurkach w przetwornicy - świeci się.

No widzisz i po co się spierałeś ... dlatego jakieś mądre głowy wymyśliły ten adapter aby piece etc nie głupiały.
    Przejrzałem jeszcze inne wynalazki (nawet podobny adapter) tej firmy na allegro i kupujący bardzo zachwalają.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    Maverick73
    Level 32  
    wesolyyyy wrote:
    Zachwalają bo im piec działa. Ale żeby o bezpieczeństwie pomyśleć to trzeba mieć i w głowie i w papierach, czego kupujący nie mają.

Myślę ze jak towar bodajże sprzedają od co najmniej dwóch lat i nikt nie zginął,nikt nie spłonął i do firmy nie doszły takie wiadomości od kupujących to należy uznać ze są bezpieczne. W przeciwnym razie zapewne już by nie było śladu po tych urządzeniach na sieci. I aby było jasne, nie jestem powiązany w żaden sposób z firmą produkującą ten adapter tylko opieram swe zdanie na wypowiedziach innych. Jak będę zmuszony sam wypróbować go, to wtem napiszę jak się sprawuje. Hmm chyba ze ktoś tutaj z czytających posiada taki adapter i się wypowie na jego temat.
    Piotrek552
    Level 4  
    wesolyyyy wrote:
    Chociaż liczyłem na to że pojemność będzie na tyle mała że próbówka nie zaświeci.
    Też myślałem że tak będzie, no ale się świeci.
    Dodano po 5 [minuty]:

Tak czy siak zamierzam zabezpieczyć akumulatory bezpiecznikami, o rozłączniku też pomyślę. A za ten adapter to chyba podziękuję. Wolę zasilać piec normalnie z gniazdka niż stwarzać zagrożenie porażeniem. Być może w przyszłości kiedy będe kupował może lepsze przetwornice/falowniki dedykowane pod fotowoltaikę to się pomyśli nad uziemieniem i tymi sprawami i wtedy piec będzie śmigał. W każdym razie dziękuję za pomoc. Temat zamykam.