Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Renault Espace 2.0 T, pęknięty wąż od chłodzenia, nie działa gaz.

keseszel 26 Jul 2021 01:00 987 5
Wago
    keseszel
    Level 26  
    Witam.
    Auto jak w temacie. Zszedł płyn z chłodnicy w trakcie jazdy. Zaczęło się od szarpania na LPG. Przeszedłem na PB. Trochę pojechałem i nagle overheatnig. Zatrzymałem się. Brak płynu i oleju. Uzupelnilem olej, wodę. Dojechałem 5 km do mechanika, na PB. Dolewalem wodę co 1 km, bo płyn uciekał, robiłem postoje.Temperatura max 8 kresek, postój do 6 kresek, woda i powolne człapanie. Mechanik naprawił wąż, olej był już ok.
    Teraz auto na PB jedzie, temperatura 5 kresek. Na LPG po dodaniu gazu gaśnie. Podobno auto mogło przejść w tryb awaryjny i stąd zonk z LPG. Rano sprawdzam wtryski, możliwe, że uruchomie kompa. Aha, aku odpiete na 15 minut, liczyłem na reset kompa, ale nic chyba nie dało. Sorki za chaos, dopiero wróciłem i post poprawie rano.
    Co mogło pójść nie tak, gdzie szukać. Po 12 h w trasie jakoś tak wolniej myślę. Podejrzewam, że bez kompa nic nie wskóram .
  • Wago
    Moebius_ar
    Level 8  
    Witam!
    Czy sprawdziłeś wszystkie bezpieczniki?
    Jeśli został on zmodyfikowany na sprężony gaz ziemny, możliwe, że masz przepalony bezpiecznik powietrza.
    Na zdrowie!
  • Wago
    keseszel
    Level 26  
    Kolego, mam LPG.
    sebek3
    Level 30  
    Zacząłbym od sprawdzenia reduktora.
    keseszel
    Level 26  
    Odpaliłem auto i przejechałem się 10 km. Cały czas 5 kresek temperatury. Na LPG nie można jechać. Po otwarciu komory silnika okazało się, że w zbiorniczku brak płynu. Uzupełnię na max i sprawdzę czy coś się zmieni, bo możliwe, że zapowietrzony reduktor. Jak nie pomoże sprawdzę odpowietrzenie reduktora. Ilość płynu chłodzącego powinno być 9,3 l.
    Renault Espace 2.0 T, pęknięty wąż od chłodzenia, nie działa gaz.

Załącznik tak na wszelki wypadek, pewnie sam skorzystam.
    keseszel
    Level 26  
    Pojechałem do serwisu LPG. Instalacja podpięta pod komputer. Okazało się, że uszkodzony jest map sensor przy wtryskach. Wartość pokazywana 3,6. Po wymianie na nowy auto pracuje na gazie, aczkolwiek wydaje mi się, że ma słabszego kopa w porównaniu do benzyny. Trzeba mocniej wdusić pedał gazu, słabiej się zbiera na starcie. Koszt naprawy 240 PLN, gwarancja 2 lata na nowy map sensor. Niestety Espace słabo się sprawuje pod gazem, jest mułem.
    Informacja podana, by znów nie wisiał temat niezakończony, a rozwiązany.