Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Falownik DEYE SUN-5K-G03 ? Montaż paneli PV na blasze na rąbek

mpepe 26 Jul 2021 18:01 7527 11
Eltrox Hurton
    mpepe
    Level 11  
    Witam proszę o poradę mam zamiar założyć panele pv z programu gminnego z dotacja 60% 5.8KW
    Dzisiaj podwykonawca przyjechał do mnie przywiózł falownik DEYE SUN-5K-G03 w przetargu miał być Growatt. Jutro będę to wyjaśniać w gminie

Pierwsze pytanie czy ktoś ma jakieś opinie o tym falowniku ?

Drugie pytanie dotyczy montażu mam dach kopertowy dom kostka 12mx12m z dobudowanym salonem. Z dachem płaskim( 6 stopni ) wykonawca zaproponował montaż na płaskiej części paneli z ekierkami pionowo przykręcane do blachy na rąbek ściskami. Wg mojej oceny stawianie pionowo paneli 20szt w tym systemie na ściskach jest bardzo mało stabilne/chwiejne . Blacha/Panele na rąbek przykręcone są do łat wkrętami 40mm i nie dochodzą do krokwi. Montaż tyłu paneli wg. mojej oceny jest niedopuszczalny bez dokręcenia do krokwi.
    Pytanie czy stawianie na ekierkach paneli pv przykręcanych do blachy na rąbek jest dopuszczalne ?
    Ja zaproponowałem montaż 11 paneli na części kopertowej na południe oraz ewentualnie kolejne 9 szt na części płaskiej ale w pozycji poziomej a nie pionowej ewentualnie kręcone do krokwi? Lub druga opcja na części kopertowej montaż 9 paneli z wystawą wschód lub zachód zamiast na części płaskiej ?

• Eltrox Hurton
    trojan 12
    Level 39  
    Według mnie wykonawca jedzie po bandzie.
    Jaki masz kąt od dobudówki (rynny) do kopertowego dachu na którym będzie góra paneli.
    Wtedy panele wyjdą w jednej płaszczyźnie.
    Dość często jest montaż na skróty- konstrukcja ma być montowana do krokwi a nie do łat.
    rokbok
    Level 33  
    mpepe wrote:
    Drugie pytanie dotyczy montażu mam dach kopertowy dom kostka 12mx12m...

Jeżeli wszystkie panele zmieszczą się na dobudówce to jest dobra opcja, jak rozumiem kierunek to południe.
    Montaż pod kątem 30 do 40 stopni na ekierkach obowiązkowo montowanych do krokwi.

Druga opcja to podzielić na dachu kopertowym od południa i w zależności, jeżeli zużycie prądu jest większe do południa to na stronę wschodnią, jeżeli po południu to na stronę zachodnią, warunek to inwerter musi mieć dwa wejścia MPPT, montaż jak poprzednio do krokwi.

Może też być część na dachu, część na przybudówce, nawet jak będą pod różnymi kątami to dwa wejścia MPPT w falowniku załatwią sprawę.
  • Eltrox Hurton
    mpepe
    Level 11  
    trojan 12 wrote:
    Według mnie wykonawca jedzie po bandzie.
    Jaki masz kąt od dobudówki (rynny) do kopertowego dachu na którym będzie góra paneli.
    Wtedy panele wyjdą w jednej płaszczyźnie.
    Dość często jest montaż na skróty- konstrukcja ma być montowana do krokwi a nie do łat.

Określenie wykonawca jedzie po bandzie jest w sam punkt.

Kąt dobudówki od rynny do koperty to 6 stopni zaproponowali ekierkę 15stopni wyjdzie 21 stopni . Koperta ma około 18 stopni - wystawa południe.

Dodano po 11 [minuty]:

rokbok wrote:
    mpepe wrote:
    Drugie pytanie dotyczy montażu mam dach kopertowy dom kostka 12mx12m...

Jeżeli wszystkie panele zmieszczą się na dobudówce to jest dobra opcja, jak rozumiem kierunek to południe.
    Montaż pod kątem 30 do 40 stopni na ekierkach obowiązkowo montowanych do krokwi.

# Wszystkie panele (20szt) się nie zmieszczą wg ich wyliczeń wejdzie 18 sztuk ( pionowo na ekierce 15stopni) dwa panele wtedy na kopercie. Kąt dobudówki to 6 stopni koperta 18 stopni instalatorzy chcą założyć ekierki 15stopni na dobudówce da im to 21 stopni. Więc nie uzyskają 30-40stopni o których piszesz.
    Do krokwi nie chce im się wiercić ale na pewno im lipy nie pozwolę zrobić .

Jak wygląda sytuacja z uszczelnieniem połączeń po śrubach dwugwintowych jest to pewne ?.
    Pod dobudówką mam salon i 30cm wełny mineralnej w razie nieszczelności będzie to wszystko pleśnieć. #

Druga opcja to podzielić na dachu kopertowym od południa i w zależności, jeżeli zużycie prądu jest większe do południa to na stronę wschodnią, jeżeli po południu to na stronę zachodnią, warunek to inwerter musi mieć dwa wejścia MPPT, montaż jak poprzednio do krokwi.

#Jeśli chodzi o zużycie na pewno większe jest po południu ale na zachodniej części mam właz i kominki wentylacyjne które trochę przeszkadzają . Co do falownika nie sprawdzałem czy ma wejścia na dwa stringi .#

Może też być część na dachu, część na przybudówce, nawet jak będą pod różnymi kątami to dwa wejścia MPPT w falowniku załatwią sprawę.

A na dobudówce można założyć pionowo na ekierce 15stopni montując klamrami do rąbka od blachy ??
    rokbok
    Level 33  
    mpepe wrote:
    A na dobudówce można założyć pionowo na ekierce 15stopni montując klamrami do rąbka od blachy ??

To nie będzie pionowo tylko ekierka + spadek dachu przybudówki, nie wiem co masz na myśli pisząc klamrami, panele będą działać jak żagiel, co by nie zerwało ich razem z dachem, są krokwie więc mocowanie na dwu gwintach do krokwi i odpowiednie uchwyty do montażu profili pod panele.

mpepe wrote:
    Do krokwi nie chce im się wiercić ale na pewno im lipy nie pozwolę zrobić .

A zbierać panele i poszycie dachu z podwórka będzie Tobie, albo im się chciało.

mpepe wrote:
    Więc nie uzyskają 30-40stopni o których piszesz.

Podałem kąty optymalne, ale mogą być inne.

mpepe wrote:
    6 stopni koperta 18 stopni instalatorzy chcą założyć ekierki 15stopni na dobudówce da im to 21 stopni.

Będzie to błąd w sztuce, straty na produkcji.

Jak już chcesz dzielić to 10 na kopercie jako jeden string + 10 na przybudówce jako 2 string i podłączone do inwertera każdy string do osobnego MPPT.
    Jak 10 szt. nie zmieści się na kopercie możesz podzielić 8 + 12, ale żeby definitywnie wiedzieć jaka minimalna ilość paneli może być podłączona pod MPPT należy znać parametry paneli, Voc i inwertera np. napięcie startowe i takie tam dyrdymały, instalacji PV nie robi się w/g własnego uznania, tylko w/g ściśle określonych zasad, jeżeli wykonawca tego nie wie nie dopuszczaj ich do montażu, narobią szkód z którymi Ty zostaniesz, a oni skasują kasę i znikną.
    mpepe
    Level 11  
    rokbok wrote:
    mpepe wrote:

To nie będzie pionowo tylko ekierka + spadek dachu przybudówki, nie wiem co masz na myśli pisząc klamrami,

Jasne że nie będą pionowo do powierzchni dachu bo będą na ekierce leżeć ale oni chcą je zamontować pionowo czyli krótszą częścią panela góra dół.

Chodzi o uchwyty montażowe do paneli PV przystosowane do rąbka blachy zasickane.

A zbierać panele i poszycie dachu z podwórka będzie Tobie, albo im się chciało.

Zbierać ani mi ani im nie będzie się chciało dlatego tu jestem na forum 😀

Muszę podzielić na dwa stringi myślałem o takim podziale 11 szt koperta a 9 płaska cześć.

Dane falownika

Model: DEYE SUN-5K-G03
    Moc: 5kW
    Fazy czynne: 3
    Maksymalna wydajność: 98,3%
    Szeroki zakres parametrów wejściowych
    Przejrzysty wyświetlacz LCD
    Dostępny monitoring przez aplikację na telefon (SOLARMAN w języku polskim, wersja SMART i BUSINESS)
    Podwójny MPPT z dokładnym algorytmem kontroli
    Kompaktowy i lekki, łatwy w montażu
    Niskie napięcie startu
    Wysoka klasa ochrony IP65, umożliwiająca użytkowanie na zewnątrz
    Funkcja zewnętrznego ogranicznika
    Interfejsy RS485/RS232, WiFi
    Topologia beztransformatorowa GT
    Inteligentne chłodzenie pasywne
    Liczne funkcje zabezpieczające
    Przeznaczony do paneli dowolnej marki i każdego typu (pracujących w systemie on-grid)

Zabezpieczenia:
    Zabezpieczenie przed odwrotną polaryzacją DC
    Zabezpieczenie przeciwzwarciowe AC
    Zabezpieczenie nadprądowe prądu wyjściowego AC
    Zabezpieczenie nadnapięciowe wyjścia
    Zabezpieczenie rezystancji izolacji
    Monitorowanie zwarcia doziemnego
    Zabezpieczenie przeciwprzepięciowe
    Zabezpieczenie wyspowe
    Zabezpieczenie temperaturowe
    Zintegrowany wyłącznik prądu stałego (opcjonalnie)

Klasa ochrony IP65 (EN60529)

System IP oznacza stopień ochrony zapewnianej przez obudowy przed dostępem do części niebezpiecznych, wnikaniem obcych ciał stałych, wnikaniem wody oraz system podawania dodatkowych informacji związanych z taką ochroną.

ochrona przed dostępem do części niebezpiecznych drutem
    ochrona pyłoszczelna
    ochrona przed strugą wody (12,5 l/min) laną na obudowę z dowolnej strony

Specyfikacja techniczna:

Wejście:
    Max. DC Moc (kW): 6,5
    Max. DC Napięcie wejściowe (V): 1000
    Napięcie rozruchowe DC (V): 200
    MPPT Zakres roboczy (V): 200~800
    Max.DC Natężenie wejściowe (A): 12,5+12,5
    Liczba MPPT/ Stringi na MPPT: 2/1

Wyjście:
    Znamionowa moc wyjściowa (kW): 5
    Max.moc czynna (kW): 5,5
    Napięcie znamionowe sieci AC (V): 380 / 400
    Zakres napięcia sieci AC (V): 277-460
    Znamionowa częstotliwość (Hz): 50/60 (Opcjonalnie)
    Fazy czynne: 3
    Znamionowy prąd wyjściowy (A): 7,2
    Max. prąd wyjściowy AC (A): 8
    Współczynnik wyjściowy mocy: > 0.99
    THD: < 3%
    Prąd wstrzykiwany DC (mA): < 0.5 %
    Zakres częstotliwości sieci: 47~52 lub 57~62 (Opcjonalnie)

Wydajność:
    Max. wydajność: 98,3 %
    Euro wydajność: 97,5 %
    MPPT wydajność: >99 %

Dane ogólne:

Wymiary: 330 x 430 x 177 mm
    Waga: 15 kg
    Topologia: Beztransformatorowa
    Zużycie własne: <1W (Noc)
    Temperatura robocza: -25 ~ 60°C
    Ochrona przed wilgocią: IP65
    Emisja hałasu (Typowa): <30 dB
    Technologia chłodzenia: inteligentne, pasywne
    Max.wysokość pracy bez obniżenia parametru: 2000m
    Projektowana żywotność: >20 lat
    Standard podłączenia do sieci: EN50438, IEC61727
    Wilgotność środowiska pracy: 0-100%
    Bezpieczeństwo / Norma: IEC62109-1/-2, EN61000-6-1, EN61000-6-3

Cechy
    Połączenie DC: Możliwość podłączenia MC4
    Połączenie AC: Wtyk w klasie ochrony IP65
    Wyświetlacz: LCD1602
    Interfejs: RS485 / RS232
    rokbok
    Level 33  
    Zamontujesz jak będziesz chciał, ja wyraziłem swoje zdanie, wiem co może zrobić wiatr.

mpepe wrote:
    Muszę podzielić na dwa stringi myślałem o takim podziale 11 szt koperta a 9 płaska cześć.

Może być, tylko nie wiem dlaczego nie 10 na 10, jakieś ograniczenia miejsca, zacienienie czy inna niedogodność ?
    mpepe
    Level 11  
    [quote="rokbok"
    Może być, tylko nie wiem dlaczego nie 10 na 10, jakieś ograniczenia miejsca, zacienienie czy inna niedogodność ?[/quote]

Tak chodzi o miejsce, na kopertę wejdzie 11 szt a na płaskiej części jeśli panele położę na ekierce poziomo ( dłuższym bokiem do dachu) wejdzie 3 rzędy a w każdym rzędzie 3 panele z racji że dach jest 6.5 m szeroki na 7 m.dl. Cztery panele w rzędzie nie wejdą bo panel ma 170cm wysokości.

A co myślicie o opcji sama koperta 10 szt na południe i 10 na wschód ? Na wschodniej części nie mam ani komina ani włazu
    rokbok
    Level 33  
    Pisałem o tym wcześniej.

rokbok wrote:
    mpepe
    Level 11  
    Nikt nie wypowiedział się odnośnie falownika DEYE.
    Właśnie w instrukcji obsługi przeczytałem że sprzęt grzeje się do 80stopni !!!! Jakaś masakra jak dla mnie. Ostrzegają że zanim się zabierze za prace konserwacyjne należy wyłączyć od sieci i odczekać aż ostygnie bo grozi poparzeniem!! . Jaka jest zatem opcja że to się wszystko nie zjara się po paru latach, może miesiącach ? Dobrze myślę że Żadna ?

Może jakieś opinie o panelech polikrystalicznych Ulica Solar 290w?
    rokbok
    Level 33  
    mpepe wrote:
    Może jakieś opinie o panelech polikrystalicznych Ulica Solar 290w?

Mam tej marki i spisują się jak należy, ale coś więcej będzie można powiedzieć pewnie za kilkanaście lat ;).
    kosmos99
    Level 38  
    Teraz polikrystalicznych to się już raczej nie montuje. Lepiej zamontować jakieś mono o większej mocy, wtedy mniej sztuk, tańszy montaż i mniej dziur w dachu.