Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jumper 3.0 HDI, 2007 r - Opadła wskazówka paliwa i mruga kontrolka rezerwy

Freezyair 27 Jul 2021 11:56 1554 4
    Freezyair
    Level 4  
    Witam koledzy, jak w tytule, dzisiaj podczas parkowania opadła mi wskazówka paliwa i mruga kontrolka rezerwy.Do tego auto pracuje jak by nie chodził któryś tłok, ale podczas jazdy samochód zaczyna na chwilę normalnie jeździć. Wskazówka wraca do normalnego stanu paliwa, a kontrolka gaśnie i po kilku sekundach znów silnik wariuje i nie ma mocy a wskazówka spada na sam dół i zaczyna mrugać rezerwa. Czy ktoś z was trafił na taki problem? :) Z góry dziękuję za pomoc. :)
    trojan 12
    Level 38  
    Masz dziadostwo na smoku do paliwa.
    Wykręć i przeczyść. Zwykle razem z tym do wyczyszczenia pompka paliwa na filtrze- nie tylko przedmuchać ale rozebrać i przeczyścić.
    U siebie możesz mieć inne rozwiązanie.
    Freezyair
    Level 4  
    Dziękuję serdecznie za informację, ale przyczyna była całkiem inna. A mianowicie jak zdjąłem obudowę przewodów do kostek od wtrysków i zacząłem iść po przewodach w stronę ECU to znalazłem przetarte dwa przewody, które były zwarte ze sobą i odpowiedzialne za kostkę od czwartego wtrysku. Przeciąłem, polutowałem, dobrze zaizolowałem i wszystko chodzi jak przedtem, a najlepsze jest to że byłem dzisiaj w czterech warsztatach i w każdym usłyszałem sumę z robocizną ok 10 000 zł (Warszawa). Szczerze to niezła przebitka za dwa kabelki, jak by co panowie zacznijcie od przewodów i kostek jak wam się trafi taka usterka. :)
    trojan 12
    Level 38  
    Mnie się to co opisywałem przytrafiło w Iveco 35.
    Poszukiwania moje też chwilę potrwały. Zaproponowali za naprawę może nie taką sumę ale też drogo jak za wyczyszczenie smoka i pompki paliwowej.
    Freezyair
    Level 4  
    W moim przypadku każdy mówił od razu o wymianie wszystkich wtrysków i pompy wtryskowej ,normalnie jak by to była jakaś standardowa powiastka mechaników bo w każdym warsztacie usłyszałem podobną diagnozę za ok 10 000 zł