Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lenovo TAB2 A10-70L - Problem z zasilaniem z USB

Darioo19 27 Jul 2021 16:43 738 6
    Darioo19
    Level 11  
    Tablet Lenovo TAB2 A10-70L po wymianie gniazda USB. Z tego co wiem początkowo zostało zastosowane gniazdo o nieprawidłowej orientacji co poskutkowało odwrotną polaryzacją napięcia. Gniazdo zostało poprawione, zostało wlutowane prawidłowe. Z powodu odwróconej polaryzacji zasilania tablet nie ładuje się oraz nie uruchamia z podłączoną ładowarką. Tablet działa na baterii, jednak zaraz po podłączeniu ładowarki wyłącza się. Proszę o rady, staram się pomóc ratując sytuację. Pozdrawiam

Darioo19
    Level 11  
    Dzięki za wskazówki. Rezystancję sprawdzę i podam ale nie mam doświadczenia z chargerami, w jaki sposób mogę go zdiagnozować? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Rezystancja pomiędzy V+ złącza USB a masą wynosi około 12kΩ. Dodatkowo na zaznaczonym elemencie jest zwarcie:
    Darioo19
    Level 11  
    Zwarty rezystor wylutowałem, niestety problem nadal występuje. Diody wydają się sprawne, dioda z opisem "rx" na lini zasilania (na zdjęciu ta najwyżej) w jedną stronę pokazuje wartość około 917 a w drugą nie przewodzi. Włączony tablet po podpięciu zasilania natychmiast się wyłącza. Aby ponownie go włączyć muszę odłączyć baterię na około 15-20 sekund. Bez odpięcia baterii tablet nie włącza się.
    Przy wyłączonym tablecie i podpiętej ładowarce tablet nie pobiera prądu. Po podłączeniu tabletu do powerbanka ten natychmiast się wyłącza, odcina prąd, tak jakby wykrył jakieś zwarcie. Tyle informacji na chwile obecną :)
    Darioo19
    Level 11  
    Dobiorę się do chargera, napisze co za układ tam siedzi i wtedy się odezwę. Pozdrawiam.