Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

MF 255 - Brak świateł awaryjnych i kierunkowskazów

UZURPATOL 28 Jul 2021 13:21 1023 4
    UZURPATOL
    Level 5  
    Witam, rok temu została wymieniona cala instalacja w MF 255 na nową bo stara się spaliła, osoba która to przekładała już miała problemy z kierunkami ale końcu się udało zrobić i działały do czasu i znów nie ma (awaryjne nie działały wcale, na starej instalacji działało wszystko)

Wymieniłem na nowe :
    - wyłącznik awaryjnych
    - przełącznik kierunkowskazów
    - przerywacz
    - skrzynkę z bezpiecznikami i bezpieczniki

Do przerywacza jak i wyłącznika awaryjnych dochodzi prąd
    W skrzynce bezpieczników na 1 bezpieczniku nie ma prądu a na pozostałych jest
    Do przełącznika kierunków nie dochodzi wcale prąd (nie wiem czy powinien)
    Wszystkie styki które mogłem to poczyściłem i wszystkie kostki wypsikałem kontaktem

Co działa?
    - pozycja, światła drogowe i długie, klakson, podświetlanie zegarów, stop, kontrolki od ładowania i ciśnienia, kontrolka długich świateł

Proszę Was o pomoc bo już siedzę 2 dzień i nie mam pojęcia do tego :D Chciałem to komuś oddać do sprawdzenia to "nie ma czasu na takie rzeczy"

Pozdrawiam Marcin
    Pawcio15
    Level 4  
    Zobacz wtyki oraz sprawdź kable czy nie są gdzieś uszkodzone
    UZURPATOL
    Level 5  
    Pawcio15 wrote:
    Zobacz wtyki oraz sprawdź kable czy nie są gdzieś uszkodzone

Wszystkie wtyki wyglądają na bardzo dobre, zero przerwanych czy wiszących kabli, wszystkie masy odkręciłem poczyściłem końcówki i poskręcałem ponownie, mimo ze brak kierunków to czy przerywacz powinien cykać?
    Pawcio15
    Level 4  
    Ja mam c330 i jak włączam kierunkowskaz to raz cykanie a potem to już sam kierunkowskaz miga
    UZURPATOL
    Level 5  
    Dziś po dłubaniu w wiązce przez wiele godzin doprowadziłem oddzielnie masę do przerywacza i wszystko odżyło, czyli winowajca to masa.. teraz szukać po kablach gdzie jest przykręcona bo nie mogę jej namierzyć, może ktoś wie mniej więcej gdzie ona wychodzi główna masa od deski rozdzielczej?