Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mio Spirit 6900 LM - Po wystąpieniu błędu nawigacja zawiesza się przy wyborze ję

28 Jul 2021 19:27 1635 17
    Anonymous
    Level 1  
    vaczak
    Level 22  
    Witam!
    Sprawdź następujące: Program Files\Navman\SmartST_CE\TTSData\languages\ - jeśli folder języków jest pusty, musi być wypełniony treścią.
    Sprawdź następujące: Navman\Sound\ - jeśli folder narratora jest pusty, musi być wypełniony treścią.
    Anonymous
    Level 1  
    elktrod
    Level 34  
    Czy formatowanie jest lekarstwem na wszystko według Ciebie skoro nie masz wykazu plików ani nawet plików na podmianę po sformatowaniu, ani zdrowego software? I bardzo dobrze według mnie, że nie możesz sformatować, przynajmniej nie uwalisz do końca tej nawigacji...
    Poszukaj pomocy i wykazu i backupu tutaj może:
    https://www.google.com/search?q=Mio+Spirit+6900+LM+software+chomikuj&rlz=1C1SQJL_plPL945PL945&oq=Mio+Spirit+6900+LM+software+chomikuj&aqs=chrome..69i57j0i22i30.10629j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
    vaczak
    Level 22  
    Lambury234, formatowanie nie jest w żaden sposób zalecane, ponieważ może doprowadzić do zniszczenia urządzenia. Jeśli nie podoba ci się interfejs Mio Spirit, możesz dodać niezawodny interfejs WinCe ROM, a problem zostanie rozwiązany.
    A Mio Desktop można go użyć do wymiany lub aktualizacji oprogramowania Mio. W większości przypadków jest to sukces.
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Level 1  
    vaczak
    Level 22  
    Lubię majstrować, ale niestety na tym poziomie nie mam wiedzy na temat rozwiązania... Sorry!
    elktrod
    Level 34  
    Napiszę inaczej: czy Twoja wiedza pozwala na zastosowanie i zrealizowanie porady
    zwartej w linku jaki wcześniej podałem, a dokładnie teraz np. z postu 11:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16518359#16518359
    A czy to niżej potrafisz uskutecznić, przecież jest to chyba możliwe skoro ktoś pisze że możliwe?

[url=]https://chomikuj.pl/Programy-Nawigacje/Odblokowanie+Nawigacji+A-Z/Nawigacja+Mio/Odblokowanie+*2b+Menu+Mio+Spirit+6900 [/url]

Pozdrawiam i życzę sukcesów...
    Anonymous
    Level 1  
    elktrod
    Level 34  
    Jeżeli chodzi Ci o zawieszanie się nawigacji bez udziału karty SD to w celu naprawy należy odróżnić i wydedukować co się zawiesza, system nawigacji z powodu plików systemowych czy system nawigacji z powodu plików mapy w pamięci wewnętrznej? Skoro system śmiga z SD u Ciebie to przypuszczam, że powodem są pliki mapy w pamięci wewnętrznej. Jeżeli system leży to należy się zapoznać dokładnie z tematami tworzenia kopii zapasowych pamięci wewnętrznej nawigacji, łącznie z ukrytymi katalogami o ile takie są, metodami synchronizacji nawigacji z komputerem, potem uzyskać zdrową kopię np. z forum chomika, kiedyś było fajne forum MY NAVIA,
    http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=354178
    - nie wiem czy jeszcze funkcjonuje, tam backupy i wiedzę także znajdziesz...
    Lub poczytaj tu podobne tematy:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1983047-0.html
    Przydałyby się także dane identyfikacyjne Twojej NAVI takie jak tu np.:
    Mio Spirit 6900 LM - Po wystąpieniu błędu nawigacja zawiesza się przy wyborze ję
    Po znalezieniu właściwej kopii odpowiadającej Twojemu numerowi nawigacji i wersji programowej oryginalnej, co czasem graniczy z cudem aby znaleźć, można pokusić się dopiero wtedy o porównanie wykazu plików i ich wnętrza i podmianę plików systemowych... Wcześniej jednak o ile nawigacja działa Ci z karty SD to wykonałbym kopię swojej nawigacji aby wrócić do tej wersji z chwilą gdyby znaleziona wersja na podmianę okazała się wadliwa co na chomiku i w sieci bywa standardem, że ludzie specjalnie wrzucają cuda uszkodzone aby robić transferowe punkty kosztem naiwniaków...
    Dobrze jest zrobić kopię wszelkich pamięci jak tu zrobił gościu:
    https://chomikuj.pl/cepilek/Programy/LARK433
    A przez to w każdym momencie można wrócić do postaci pierwotnej. Kopie takie wykonuje się zawsze zaraz po zakupie nawigacji i potem jest jak znalazł materiał naprawczy i do porównań, może ktoś Ci udostępni taki materiał?
    W sieci znajdziesz wiele rzeczy, może Ci się uda...
    To dlatego w pierwszym moim poście wyżej dałem Ci ogólnego linka do wielu rzeczy a między innymi do backupu:
    https://chomikuj.pl/Iroshi/Nawigacje/Mio/Mio+Spirit+6900/Spirit+6900LM+backup,5553387440.rar(archive)
    Jednak nie gwarantuję jakości ani uczciwości zamieszczającego powyższe, ani tego czy ta wersja backupu jest akuratna do Twojej wersji nawigacji.
    Jednak gdy posiadam starą nawigację z małą pamięcią wewnętrzną to nie bawię się w jej uzdrawianie bo dzisiejsze mapy zajmują już czasem o wiele więcej pamięci i nie zainstalują się już na takiej małej pamięci wewnętrznej stąd zapewne były Twoje problemy, że próbowałeś wgrać na nawigację całą Europę i proces z braku pamięci uległ przerwaniu i teraz uruchamianie mapy kończy się na ostatnio skopiowanych plikach a reszty nawigacja nie może znaleźć...
    lambury234 wrote:
    5. Mapy Mio przez aplikację PC wgrywają się bez problemu.
    6. Czy jest możliwość, żeby jakoś może odpalić Windows CE i w nim dokonań jakiś zmian, żeby ładowała się Automapa?

Tak, jest możliwość - patrz link i piękna grafika menu poniżej...
    Tu Ci podpowiem, że mapa MIO dedykowana do Twojego MIO ma małą pojemność i mieści się bez problemu w pamięci wewnętrznej a automapa Europy nie mieści się w tak małej pamięci - nawet nie znamy wielkości tych pamięci w Twoim MIO, więc to są tylko dywagacje...
    Spróbowałbym od zainstalowania na niej automapy z samą Polską.... Przypuszczam, że nawigację masz sprawną, a tylko szwankuje uruchamianie automapy? Więc w takich przypadkach już nie bawię się uzdrawianiem nawigacji gdy chodzi z kartą SD. Jak chodzi z kartą SD to nawigacja jest sprawna. Nie ma więc sensu grzebać w niej i pogarszać sytuacji a tym bardziej usuwać coś i formatować gdy nie posiada się oryginalnych i odpowiednich wersji systemu do danego typu nawigacji, jak i odpowiednich wersji programu obsługującego dany model czy typ nawigacji... Nie napisałeś w ogóle wyżej takich danych, więc kto Ci pomoże? Pozostaje Ci samemu szukać bo Ty dysponujesz taką wiedzą. Takie problemy jak Ty posiada każdy, kto grzebie w pamięci wewnętrznej nawigacji lub próbuje instalować na niej większą mapę ponad objętość nawigacji... Larka Freebird 43.3 posiadam już z 10 lat ale nigdy się nie zepsuł bo automapę zainstalowałem na karcie SD i mam ją włożoną cały czas i nie grzebię w nawigacji w ogóle bo nie ma takiej potrzeby. Czyli metoda cepilka z
    http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=354178
    w/w linka działa wiele lat i o dziwo akumulator jeszcze się nie zbiesił w celu podtrzymywania pamięci ustawień chociażby.. W menu przestawiłem tylko ścieżkę dostępu do uruchomienia menu a ja nawet nie wiem, czy Ty masz taką możliwość bo nie sposób znać wszystkie nawigacje a instrukcja jaką czytałem przed chwilą do Twojej nawigacji wydaje mi się mocno okrojona i nic nie mówi na te tematy... Stąd wniosek, że może Ci dokładniej pomóc ktoś kto ma dokładnie taką jak Ty nawigację... Zauważ wyżej, że Lark posiada pamięć wewnętrzną ponad 475 Mb / ponad 1000 Mb - a jaką pamięć ma Twoja MIO? Na tych ponad 475 Mb jest zapewne system - jaką wersję masz systemu na MIO? A na tej części ponad 1 GB znajduje się mapa - napisz nam jak bardzo zajęte masz te oba miejsca? Mógłbym zdiagnozować Ci problem ale musiałbym posiadać fizycznie nawigację... Czasem przypuszczam też, że tutaj nikt Ci otwarcie nie podpowie, bo zabrałby sobie chleb gdy żyje z napraw nawigacji i to chyba przesądza w kapitalizmie, że nie znajdziesz tak szybko bezinteresownej pomocy... Życzę powodzenia... Powiem tak: nawet zabawa w poszukiwanie rozwiązania jest fascynująca... Bo gdybyś nie chciał się bawić to za dychę masz dowolne menu i zapewne mapę jak tu...:
    https://allegro.pl/oferta/gps-mio-spirit-6900-lm-s6900-odblokowanie-5123585952
    Ale z w/w linka wynika, że wszystko jest możliwe o ile to dotyczy Twojej wersji MIO... I tu masz odpowiedź na pytanie zawarte przez Ciebie w pierwszym poście:
    lambury234 wrote:
    Ewentualnie czy da się tak zrobić, że na tym urządzeniu wczytywało od razu AutoMapę z karty SD bez jej ciągłego wkładania?

- Jest możliwe wielokrotne uruchamianie mapy bez potrzeby wyjmowania karty SD. Nawet rok nie wyjmuję karty i na tym polega właśnie właściwe "odblokowanie" nawigacji do uruchamiania swojej wersji mapy, a jak zrobiłeś to źle to masz tego teraz efekty.
    W innym temacie spróbuj zwrócić się do Pontikosa, on wielu ludziom pomógł...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9448342#9448342
    A tak z ciekawości zapytam: ile pamięci wewnętrznej posiada Twoja nawigacja bo jakoś w sieci jest to tajemnica:
    https://productz.com/pl/mio-spirit-6900-lm/p/ro6La/edit
    W ogóle to powinienem zacząć od pytania czy mapę masz na pamięci wewnętrznej i na karcie SD a autostart na którą mapę ustawiony?
    Niby napisałeś:
    lambury234 wrote:
    Automapa z karty SD działa idealnie, łącznie z GPS itd. ale bez wkładania i wyciągania karty sama nie wystartuje.

Ale nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "sama nie wystartuje" - przecież u mnie też nie wystartuje sama o ile nie kliknę na ikonkę a ikonka nie będzie zorientowana na plik .exe prowadzący do mapy na karcie SD lub do pamięci wewnętrznej. A jak ty to masz zorientowane? Gdy chcę uruchomić mapę z karty SD to wkładam kartę SD i już jej nie wyjmuję nawet rok aż do aktualizacji.. Ale jednocześnie muszę zmienić ścieżkę prowadzącą do karty SD do pliku .exe znajdującego się na karcie SD. To logiczne, a Ty jak to robisz i czy masz możliwość zmiany ścieżki dostępu? Opisz to dokładniej. Bo czuję, że u Ciebie nie gra właśnie ta sprawa i system miota się pomiędzy pamięcią wewnętrzną a kartą SD niepotrzebnie i niepotrzebnie wachlujesz tą kartą...
    Czy masz coś podobnego w menu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=10109369#10109369
    Proszę chociaż o udzielenie mi rozszerzonej odpowiedzi na wyżej wytłuszczone kwestie...
    Reasumując wyjmij kartę SD i skoro menu Ci się uruchamia a zawiesza się dopiero na wczytywaniu mapy to znaczy, że nawigację systemowo masz dobrą a tylko masz źle zainstalowaną mapę, odinstaluj ją i zainstaluj ponownie, ale tylko Polskę, ścieżkę dostępu ustaw na start z pamięci wewnętrznej i napisz co to dało. Nie ruszaj systemu ani nie rób żadnego formatu...
    Napisałeś:
    lambury234 wrote:
    Nie oczekuje, że ktoś nagle w jakiś cudowny sposób odblokuje autostart z każdej karty.

Właśnie z tym chyba masz problem. Właściwie "odblokowana" nawigacja, nie karta, nie powinna sprawiać kłopotów z żadną szybką i o odpowiedniej pojemności kartą SD. Co znaczy, że karta o ile ma odpowiednią pojemność i odpowiednią szybkość (Class 10) to także nie powinna sprawiać kłopotów, a ty jaką masz i o jakiej pojemności? Też nie napisałeś...
    Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić aby nawigacja posiadająca port na kartę pamięci zewnętrznej nie posiadała jakiejkolwiek możliwości modyfikacji ścieżki dostępu? Jak to jest u Ciebie - opisz dokładnie... Powoli zaczynam wnioskować, że już podmieniałeś jakieś pliki z nieoryginalnej wersji lub nieodpowiednio, napisz gdzie masz plik hello.exe - ścieżkę dostępu?
    A poradę niżej zastosowałeś:
    vaczak wrote:
    A Mio Desktop można go użyć do wymiany lub aktualizacji oprogramowania Mio. W większości przypadków jest to sukces.

Bo zaczynam przypuszczać, że my piszemy sobie a Ty nie próbujesz niczego. Oczywiście przed próbami skopiuj sobie to co masz!!!!!
    lambury234 wrote:
    Zmiana ustawień w jej plikach nic nie daje bo po odłączeniu jakby zmiany się nie zachowywały,
    Bo zmian dokonujesz w pamięci ulotnej (RAM) - cepilek w w/w linkach także miał problem ze zrozumieniem typów pamięci występujących w nawigacji... Myślę, że wynika to z innego nazewnictwa gdy operujesz programem do plików spod samej nawigacji a inaczej trochę wygląda gdy robisz to z poziomu PC-ta... Są drobne różnice w nazewnictwie typu pamięci, dysków, kart itd itp... Dlatego trzeba uważać aby nie skasować sobie plików systemowych z pamięci wewnętrznej ogólnodostępnej lub z pamięci wewnętrznej ukrytej niekiedy nazywanej jak w Larku: NANDFLASH o nazwie MESADA na której jest cały system (UWAGA!)
    Pamiętać też należy o tym, że kopie robi się również z plikami ukrytymi, a nie tylko z tym widocznymi, więc narzędzia do robienia kopii muszą być zorientowane na kopiowanie także plików ukrytych i systemowych... :)
    lambury234 wrote:
    przy czym przy punktach 2,3,4,6,7 jak sprawdziłem ścieżki to nie mam tych plików w pamięci urządzenia.

A którą pamięć sprawdzałeś w urządzeniu w poszukiwaniu brakujących plików? Tam gdzie system sprawdzałeś i tam gdzie ew. jest mesada? Czy u Ciebie jest mesada? Czy podczas sprawdzania miałeś włączoną opcje pokazywania ukrytych plików i systemowych?
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    elktrod
    Level 34  
    lambury234 wrote:
    8. Po wejściu do zakładki z mapami w aplikacji Mio na PC, pokazują się zainstalowane mapy w urządzeniu. Po ich usunięciu zwalnia się pamięć urządzenia, Windows pokazuje wolne 2,2GB z całkowitej pamięci 3,45GB, więc pamięć reaguje.
    9. Pytanie czy z poziomu Windowsa CE nie można jakoś zresetować urządzenia, systemu itp?

Po punkcie 8 zainstalowałbym tylko Automapę z samą Polską - czekam jaki efekt uzyskasz, to znaczy ile wolnej pamięci Ci powstanie i jak się będzie zachowywała twoja nawigacja, bo 285 Mb wolnego miejsca o czym napisałeś w punkcie 1 przemawia za przepełnieniem pamięci o czym pisałem w poprzednim poście. Jeżeli system używa tej samej pamięci na "plik wymiany danych" to tej pamięci jest za mało na współczesne i coraz obszerniejsze Automapy... Dam Ci przykład, każdy Windows używa podobnego pliku wymiany danych jak np. pagefile.sys i hiberfile.sys, które wielkością w Windows 10 osiągają odpowiednio 2 i 5 GB a wiesz jaką wielkość osiągają podobne pliki w Windows CE 5.0 czy 6.0 a nawet nie wiemy jaki masz system Windows CE 5.0 czy 6.0 czy inny w nawigacji? Obawiam się, że 285 MB wolnego miejsca na pliki wymiany i na stosy pamięci do obliczeń to za mało.... Chcę Ci tylko uświadomić jak wiele czynników odgrywa rolę dla poprawnego działania nawigacji i stąd moje drążenie tematu wolnej pamięci bo to czasem podstawa i nie tylko, aby wiedzieć czym się dysponuje i czym się można rządzić...
    Co do punktu 9 to masz w nawigacji otworek na RESET?
    Gdy nie masz RESETU to podobne działanie oferuje porada vaczaka, czyli wymiana lub aktualizacja oprogramowania Mio. W większości przypadków jest to sukces. Ale tu musisz znać dokładnie swoje wszelkie numery wersji nawigacji jak i oprogramowania o czym wyżej pisałem aby w czasie aktualizacji i podmiany nie popełnić gafy, a w ogóle przed takimi operacjami warto zrobić sobie wszelkie kopie swojej nawigacji jak na razie działającej jako tako... Albo i nie trzeba znać tego co wyżej gdy robisz to ze strony fabrycznej MIO... Ale ja zawsze wolę wiedzieć co i jak się aktualizuje i do czego, numery, wersje itp...
    Ustosunkuję się jeszcze do punktu 5 - opisz dokładnie jak się odbywa proces włączania Automapy z karty SD krok po kroku.... No i raczej działania mechanicznego nie radzę - co młotek proponujesz? Wiem, że 70 złotych to dla niektórych niewiele, ale nauka i doświadczenie jest warte czasem więcej niż rezygnacja i potraktowanie młotkiem....
    I na koniec powtarzam jak mantrę: brak odpowiedzi na wszystkie moje pytania i wątpliwości nie przybliża mnie do diagnozy ani o ociupinkę, czekam na odpowiedzi na pozostałe moje zadane pytania i wyrażone wątpliwości zaznaczone tłustym drukiem, bo bez tych odpowiedzi robi się monolog i wzajemne niezrozumienie i niepotrzebna dyskusja... Co z tą ścieżką dostępu u Ciebie:
    elktrod wrote:
    Czy miałeś kiedykolwiek coś podobnego? - moja poprawka pytania po przeczytaniu pkt 2:
    lambury234 wrote:
    więc jakakolwiek zmiana ścieżki (o ile w ogóle się da) itp. nie wchodzi w grę.
    Czy kiedykolwiek miałeś możliwość zmiany ścieżki dostępu podobnej do pokazanej przeze mnie wyżej? Co o tym mówi być może Twoja szczegółowa instrukcja obsługi?
    O pliku hello.exe nie wspomnę...
    A to:?
    elktrod wrote:
    W ogóle to powinienem zacząć od pytania czy mapę masz na pamięci wewnętrznej i na karcie SD a autostart na którą mapę ustawiony?

Co do punktu 4 - czy Twoje kłopoty zaczęły się po kupnie odblokowania?
    Punkty 2 i 3 są nieistotne (oprócz dokładnego opisu Twoich ingerencji) dopóki nie otrzymam szczegółowych odpowiedzi na wszystkie moje pytania i wątpliwości..
    Co do punktu 6 to jednak zainwestowałbym 70 złotych, zrobił kopię i wykazy plików z działającej nawigacji i miałbym potem dwie działające nawigacje, chociaż podczas inwestowania w ponad 5-letnie nawigacje należy zawsze mieć na uwadze żywotność akumulatorów podtrzymujących pamięć...
    Pkt 7 - Dziwią mnie takie komunikaty i proponowałbym zainstalowanie od nowa programów do obsługi MIO lub proponowałbym zainstalowanie od nowa systemu na PC i od nowa programów do obsługi MIO albowiem jak to możliwe, że podajesz ilość wolnego miejsca a tu takie komunikaty? Czy ilość wolnego miejsca podajesz z programów spod nawigacji a nie spod PC-ta? To tym bardziej instalowałbym Twój system na PC od nowa... Jeżeli ilość wolnego miejsca podajesz spod programów z PC-ta a ten sam PC wywala takie komunikaty jak podałeś w punkcie 7? = obydwie opcje prowadzą do wątpliwości poprawnego działania twojego sytemu na PC.... Tym bardziej, że piszesz, że spod PC instalujesz mapy MIO bez problemu, a nie możesz zrobić kopii spod PC? - to wielka i niezrozumiała dla mnie sprzeczność przemawiająca za koniecznością instalacji systemu na PC od nowa...
    A już propozycja skontaktowanie się z pomocą techniczną gdy nawigacja śmiga z SD, całkowicie kłóci się ze zdrowym rozsądkiem... Tym bardziej, że piszesz, że instalujesz mapy MIO i jest OK ale z instalacją Automapy masz kłopoty...
    lambury234 wrote:
    5. Mapy Mio przez aplikację PC wgrywają się bez problemu.

Stąd moje wypociny są niepotrzebne - diagnoza: nawigację masz sprawną, tylko nie potrafisz uruchomić w swojej nawigacji Automapy zainstalowanej na karcie SD bez wachlowania kartą SD. Czyli rozwiązania szukaj nadal, być może jest ono proste ale trzeba wiele rzeczy zrozumieć po drodze...
    Myślę, że odniosłem się do wszystkich Twoich punktów, a Ty do moich nadal nie... Czekam...
    Anonymous
    Level 1  
    elktrod
    Level 34  
    Napisałeś ile mapa zajmuje pamięci ale po zainstalowaniu okrojonej wersji mapy czyli samej Polski ile wolnej pamięci masz na urządzeniu?
    Po przejrzeniu tego linka:
    http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=455464#455464
    i tego co wyżej napisałeś wielokrotnie:
    lambury234 wrote:
    po raz kolejny podkreślam, że urządzenie cały czas, za każdy włączeniem wraca do stanu pierwotnego, jakby była pierwszy raz włączana.

przychodzi mi do głowy jeszcze takie coś: bawię się także w fotografowanie i prawie wszystkie aparaty fotograficzne posiadają podtrzymanie pamięci wewnętrznej za pomocą baterii a dokładnie za pomocą akumulatora a czasem zamiast akumulatora zastosowano gold capacitor... Może właśnie u Ciebie wysiadło wewnętrzne źródło zasilania skoro urządzenie nie zapamiętuje żadnych wprowadzonych zmian jak piszesz już to wielokrotnie? Aby zdiagnozować stan wewnętrznej baterii u mnie w Larku Freebird wystarczy podłączyć go do ładowarki z zapalniczki, uruchomić urządzenie aby się wyświetlało cokolwiek i po jakimś czasie gdy powinien się cokolwiek akumulator naładować na przykład 15 minut, przy aktywnym ekranie odciąć ładowanie, jeżeli w tym momencie zniknie ekran, czyli urządzenie się wyłączy, to oznaka, że wewnętrzny akumulator nie działa w ogóle - do wymiany.... Miałem tak w aparacie fotograficznym FUJI 6500S - udało mi się samodzielnie wymienić akumulator podtrzymujący w pamięci moje indywidulane nastawy inne niż fabryczne.... Właśnie dzięki Twojemu powtarzaniu skojarzyłem wreszcie, że może i tu być taka sytuacja, jak więc widzisz jest wiele różnych czasami drobnych być może przyczyn zachowania się Twojego urządzenia na które zwykle nie zwraca się uwagi. Właśnie w FUJI miałem tak, że aparat wracał za każdym razem do ustawień fabrycznych czyli tak jakby był pierwszy raz uruchamiany...

Z tą ścieżką dostępu do czego znowu wracam, to proszę Cię przejrzyj dokładnie ustawienia i jeszcze raz mi odpisz czy znajdujesz coś takiego czy nie w menu ustawień, a także czy w menu ustawień znajdujesz informacje o wersji swojego urządzenia i wersji oprogramowania Windows CE 6.0? A także czy znajdujesz numer seryjny urządzenia? Dane te mogą być pomocne dla kogoś, kto posiada podobne urządzenie i kto mógłby Ci podesłać kopię systemu Windowsa CE 6.0 w przypadku gdy faktycznie jest coś w systemie zepsute. Ale co może być zepsute skoro z karty SD chodzi? System jest dobry tylko uruchamianie mapy z pamięci wewnętrznej szwankuje czyż nie? A więc z karty przeniósłbym układ plików na pamięć wewnętrzną? Ale musi być dograny element uruchomienia tego najważniejszego pierwszego pliku.exe teraz z pamięci wewnętrznej... Specjalnie nie piszę nazwy bo nie sposób znać wszystkie nawigacje i nazwy głównych plików uruchomieniowych... Może w końcu ktoś się odezwie kto ma podobną nawigację i Ci podszepnie...

Odniosę się jeszcze do tego co niżej:
    lambury234 wrote:
    6. Czy jest możliwość, żeby jakoś może odpalić Windows CE i w nim dokonań jakiś zmian, żeby ładowała się Automapa?

lambury234 wrote:
    Albo ja piszę jakoś niezrozumiale albo nie wiem... AUTOMAPA mnie nie interesuje,

Raz Cię interesuje a drugi raz nie?
    A na spokojnie: niezrozumienie przeze mnie lub Twoje wątpliwości wynikają chyba z tego, że ogólnie mapy nazywają się w skrócie: IGO, TOM TOM, MIO od nazw urządzeń lub nie ale jest i mapa a w zasadzie automapa pod nazwą AUTOMAPA z której ja właśnie korzystam na Larku Freebird z karty SD bez wachlowania i już nawet zapomniałem jaką mapę mam na urządzeniu w pamięci wewnętrznej (IGO?) bo po tylu latach na pewno jest ona przestarzała i nie nadaje się do użytku albowiem aktualizuję sobie tylko mapę (automapę) pod nazwą AUTOMAPA... To stąd właśnie czasem wynikają niedomówienia myślowe, niezrozumienia i szczegółowe wątpliwości o czym piszemy... Czyli mapa MIO z pamięci wewnętrznej Twojej nawigacji nie chodzi ale mapa MIO z karty SD śmiga z wachlowaniem a jaką kartę SD dokładnie posiadasz? Ale na bazie naszych wywodów i tego, że Twoja nawigacja wraca do ustawień fabrycznych niejako jak piszesz, a ile lat ona posiada? Ponadto znowu powracam do tematu wielkości map, Lark Freebird posiada tylko 1000 MB pamięci wewnętrznej więc nowe - aktualne jakiekolwiek mapy nie zmieszczą się nigdy już na tym przestarzałym urządzeniu stąd karta SD przedłużyła mi żywotność tego urządzenia do granic niemożliwości czyli 10 lat (będę starał się używać tu słowa mapy w sensie ogólnym zamiast automapy).
    Staram się uzmysłowić Ci, że na Twoje wyżej wymienione pytanie nr 6 jest odpowiedź twierdząca, jest możliwość uruchomienia mapy z karty SD na Twoim urządzeniu bez wachlowania kartą SD co znalazłem w w/w linku a w nim kolejny link:
    gdzie ktoś zwraca uwagę jeszcze na to, że karta SD musi być szybka o czym pisałem wcześniej Class 10 SanDisk 4GB SDHC...
    I tu muszę wrócić do "ścieżki dostępu" - gdy w menu ustawień w żadnej opcji nie znajduje się możliwości zmiany tej ścieżki do pierwszego uruchamianego pliku .exe na urządzeniu, to właśnie wtedy zachodzi konieczność ingerencji w jakiś plik uruchomieniowy (konfiguracyjny w pamięci wewnętrznej) aby tę ścieżkę prowadzącą zwykle do pliku w pamięci wewnętrznej przekierować na kartę SD i na tym właśnie polega w wielkim skrócie szumne "odblokowanie" urządzenia... Sposób ze zmianą wyżej jest ingerencją w strukturę wewnętrzną pliku w pamięci wewnętrznej, ale gdy nawigacja posiada w menu możliwość tego przekierowania to także jest jakaś zmiana, ale nie wymaga ona grzebania i jakiejś specjalnej wiedzy o plikach i programowaniu itp.. A ponadto jest to łatwe i w łatwy sposób można cofnąć zmianę a gwarant nie ciska się o takie zmiany w menu tej ścieżki przy uwaleniu się nawigacji w czasie gwarancji co przy sposobie z ingerencjami w pliki wewnętrzne bez tej opcji zmiany ścieżki już u gwaranta nie przechodzi bez bólu...
    lambury234 wrote:
    Staram się po prostu żeby nawigacja działała na oryginalnym oprogramowaniu MIO i ich mapami na które mam licencję, tylko i aż tyle.

Głośno myślę, ale to oryginalne oprogramowanie mapy z licencją zainstaluj na karcie SD i doprowadź aby nie wachlować - myślę, że jest to do uzyskania skoro karaseq z tego linku niżej to osiągnął:
    a jego linki do "githuba" jeszcze działają - pośpiesz się i ściągnij lekarstwa skoro czujesz się na siłach i chcesz się pobawić i osiągnąć cel... Bo może tak być, że forum MY NAVIA umrze jak CYBERFOTO... :) Czego nie życzę ELEKTRODZIE :) Przed wszelkimi zabawami porób sobie kopie tego co masz...
    Szkoda, że nie zrobiłeś gdy nawigacja była sprawna... Bawię się czasami nośnikami pamięci i uwierz mi - warto czasem skopiować zawartość nowego urządzenia (nośnika) chociażby w HEX edytorze w celach odzysku i zabawy w te klocki...
    Anonymous
    Level 1