Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ładowanie baterii A70 - Bateria przyjmuje tylko 0.5 ampera od zasilacza laborat

NietypowyInformatyk 31 Jul 2021 15:53 525 2
    NietypowyInformatyk
    Level 1  
    Dzień dobry,

To mój pierwszy post, dlatego proszę o wyrozumiałość :D Jeśli wybrałem złą kategorie to bardzo proszę o przeniesienie.

Jakiś czas temu Samsung A70 przestał się ładować... Próbowałem wymienić port ładowania, płytę główną, baterie... Niestety telefon wciąż się nie ładował.

Dlatego postanowiłem, że przy użyciu zasilacza laboratoryjnego naładuje baterie, zgram dane na komputer, a dodatkowo przywrócę Samsunga do ustawień fabrycznych.

Ustawiłem na zasilaczu maksymalny prąd na 1.5A, natomiast napięcie na 3.8V (bateria ma napięcie 3.85V).

Tutaj pojawia się problem, ponieważ po około pół godziny ładowania bateria ma 4%... Zasilacz wskazuje, że w obwodzie jest tylko pół ampera, a z tego co czytałem to ładowanie takich baterii może być wykonane większym prądem.

Z góry dziękuję za pomoc i życzę wszystkim czytającym miłego dnia :D
    LEDówki
    Level 39  
    1. Chodzi o telefon Samsung Galaxy A70 czy coś innego z oznaczeniem A70?
    2. Pi..k w nazewnictwie - nie bateria, tylko akumulator.
    3. Jak już wiem, że mam telefon, że w nim nie chce się ładować akumulator i jeszcze da się ten akumulator gdzieś przełożyć, to próbuję ładować akumulator w drugim takim telefonie.
    4. Nie mam drugiego telefonu, przyjaciela z takim samym sprawnym telefonem ani innego koła ratunkowego - co robić, jak żyć? Biorę zasilacz stabilizowany, ustawiam ograniczenie prądu i napięcia ładowania i ładuję. Jeśli akumulator jest sprawny, odpięty choć jednym biegunem od telefonu, to ładowanie powinno przebiegać normalnie - z początku z ograniczeniem prądu, później z ograniczeniem napięcia. Akumulatory mogą być litowo jonowe lub litowo coś tam.. Sprawdzam z czym mam do czynienia: obrazki z internetu sugerują, że to akumulator litowo jonowy. Akumulator taki ładowany jest do napięcia 4,2 lub 4,25V.
    kolega podniesie napięcie w zasilaczu do 4V i sprawdzi czy wzrósł prąd ładowania. Ostatecznie można ustawić 4,2V i zakończyć ładowanie po czasie jaki przewidział producent akumulatora.
    5. Włożenie naładowanego akumulatora pozwoli tylko wydobyć dane z telefonu. Ładowarka w telefonie jest uszkodzona i nie będzie ładować. Ciekawe, czy zasilacz będzie widziany przez telefon - pozwoli to wolniej rozładować akumulator.
    blahfff
    Level 39  
    NietypowyInformatyk wrote:
    Jakiś czas temu Samsung A70 przestał się ładować... Próbowałem wymienić port ładowania, płytę główną, baterie... Niestety telefon wciąż się nie ładował.

Popraw lutowanie zlacza tasmy na plycie glownej, konretnie jego lewa strone to pewnie zacznie ladowac. Jesli tylko na potrzebe odzysku danych to moze wystarczycz mocniej docisnac wtyczke.

Co do ladowania baterii z takiego zasilacza, uzystaw wyzsze napiecie. Baterii nic sie nie stanie a prad ladowania bedzie spadal wraz z naladowanie baterii.