Stary telefon jak w temacie, zrootowany z wgranym ClockworkMod Recovery v6.0.3.6. Chciałem sprawdzić tylko czy program ODIN 3.07 wykrywa telefon więc zrobiłem to (sterowniki SAMSUNG wgrane w Windows):
Znalazłem ten temat: Telefon po odpaleniu od razu włącza recovery menu Samsung Galaxy Mini 2
Włożyłem pojemną kartę microSD i w CWM w menu backup and restore -> backup zrobiłem kopię całego telefonu 1.89GB - skopiowało mi na kartę pliki:
Rozumiem iż w tym backupie zrobiłem kopię całego telefonu włącznie ze zdjęciami, SMS'ami, kontaktami itd.
ale zastanawia mnie czy:
1. Muszę zrobić twardy reset lub wgrać od nowa firmware ODIN'em?
2. Czy po tej operacji będę musiał od nowa wgrywać CWM i robić roota'a?
3. Czy jak użyję opcji CWM restore to przywróci mi również stan telefonu w którym uruchamia się zawsze do CWM - no bo kopię zrobiłem w momencie gdy telefon uruchamia się tylko do CWM?
4. Może wystarczy przywrócić tylko cache.ext4 albo tylko data.ext4 albo tylko system.ext4 ?
Dodano po 14 [minuty]:
Klawisze Volume UP/DOWN nie są zwarte (chyba) bo w menu recovery jak wciskam klawisze UP/DOWN to ładnie działają jak trzeba.
Dodano po 1 [godziny] 44 [minuty]:
No i znowu sam musiałem sprawdzić co i jak
Odpowiadam na swoje pytania:
1. Twardy reset nie pomógł, pomogło dopiero wgranie od nowa firmware ODIN'em
2. Trzeba wgrać CWM aby później przywrócić dane z wcześniej zrobionej kopi na karcie microSD ale nie trzeba robić root'a (nie trzeba instalować SuperSU z .zip)
3. Przywrócenie danych za pomocą opcji restore w CWM powoduje iż telefon działa jak wcześniej i jest zrootowany
P.S. Android system recovery <3e> korzysta z innego urządzenia ADB i sterownika niż ClockworkMod Recovery v6.0.3.6. Sterowniki ADB do oryginalnego recovery są w paczce sterowników SAMSUNG, natomiast sterownik do ADB CWM można pobrać ten No ADB mode, driver issue? (Universal Naked Driver 0.72) (daję też w załączniku)
USB\VID_04E8&PID_6860 - Android system recovery <3e>
USB\VID_18D1&PID_D001 - ClockworkMod Recovery v6.0.3.6

- wyłączyłem telefon
- uruchomiłem ODIN na laptopie
- włączyłem telefon w trybie Volume DOWN + HOME + Power
- wcisnąłem Volume Up aby kontynuować
- w tym momencie podłączyłem telefon kablem USB i program ODIN wykrył ładnie telefon
- nic nie wgrywałem, nie klikałem Start tylko po prostu zamknąłem program
- od tej pory telefon włącza się zawsze w trybie ClockworkMod recovery
- wyjmowałem baterię ale to nie pomaga
Znalazłem ten temat: Telefon po odpaleniu od razu włącza recovery menu Samsung Galaxy Mini 2
Włożyłem pojemną kartę microSD i w CWM w menu backup and restore -> backup zrobiłem kopię całego telefonu 1.89GB - skopiowało mi na kartę pliki:
- boot.img
- cache.ext4.tar
- cache.ext4.tar.a
- data.ext4.tar
- data.ext4.tar.a
- data.ext4.tar.b
- nandroid.md5
- recovery.img
- recovery.log
- system.ext4.tar
- system.ext4.tar.a
Rozumiem iż w tym backupie zrobiłem kopię całego telefonu włącznie ze zdjęciami, SMS'ami, kontaktami itd.
ale zastanawia mnie czy:
1. Muszę zrobić twardy reset lub wgrać od nowa firmware ODIN'em?
2. Czy po tej operacji będę musiał od nowa wgrywać CWM i robić roota'a?
3. Czy jak użyję opcji CWM restore to przywróci mi również stan telefonu w którym uruchamia się zawsze do CWM - no bo kopię zrobiłem w momencie gdy telefon uruchamia się tylko do CWM?
4. Może wystarczy przywrócić tylko cache.ext4 albo tylko data.ext4 albo tylko system.ext4 ?
Dodano po 14 [minuty]:
Klawisze Volume UP/DOWN nie są zwarte (chyba) bo w menu recovery jak wciskam klawisze UP/DOWN to ładnie działają jak trzeba.
Dodano po 1 [godziny] 44 [minuty]:
No i znowu sam musiałem sprawdzić co i jak

Odpowiadam na swoje pytania:
1. Twardy reset nie pomógł, pomogło dopiero wgranie od nowa firmware ODIN'em
2. Trzeba wgrać CWM aby później przywrócić dane z wcześniej zrobionej kopi na karcie microSD ale nie trzeba robić root'a (nie trzeba instalować SuperSU z .zip)
3. Przywrócenie danych za pomocą opcji restore w CWM powoduje iż telefon działa jak wcześniej i jest zrootowany
P.S. Android system recovery <3e> korzysta z innego urządzenia ADB i sterownika niż ClockworkMod Recovery v6.0.3.6. Sterowniki ADB do oryginalnego recovery są w paczce sterowników SAMSUNG, natomiast sterownik do ADB CWM można pobrać ten No ADB mode, driver issue? (Universal Naked Driver 0.72) (daję też w załączniku)
USB\VID_04E8&PID_6860 - Android system recovery <3e>
USB\VID_18D1&PID_D001 - ClockworkMod Recovery v6.0.3.6