Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Samsung GT-S6310: Uruchamianie w trybie ClockworkMod Recovery po użyciu ODIN 3.07

Gelip 31 Jul 2021 22:13 558 2
    Gelip
    Level 34  
    Stary telefon jak w temacie, zrootowany z wgranym ClockworkMod Recovery v6.0.3.6. Chciałem sprawdzić tylko czy program ODIN 3.07 wykrywa telefon więc zrobiłem to (sterowniki SAMSUNG wgrane w Windows):
    • wyłączyłem telefon
    • uruchomiłem ODIN na laptopie
    • włączyłem telefon w trybie Volume DOWN + HOME + Power
    • wcisnąłem Volume Up aby kontynuować
    • w tym momencie podłączyłem telefon kablem USB i program ODIN wykrył ładnie telefon
    • nic nie wgrywałem, nie klikałem Start tylko po prostu zamknąłem program
    • od tej pory telefon włącza się zawsze w trybie ClockworkMod recovery
    • wyjmowałem baterię ale to nie pomaga

Znalazłem ten temat: Telefon po odpaleniu od razu włącza recovery menu Samsung Galaxy Mini 2

Włożyłem pojemną kartę microSD i w CWM w menu backup and restore -> backup zrobiłem kopię całego telefonu 1.89GB - skopiowało mi na kartę pliki:
    • boot.img
    • cache.ext4.tar
    • cache.ext4.tar.a
    • data.ext4.tar
    • data.ext4.tar.a
    • data.ext4.tar.b
    • nandroid.md5
    • recovery.img
    • recovery.log
    • system.ext4.tar
    • system.ext4.tar.a

Rozumiem iż w tym backupie zrobiłem kopię całego telefonu włącznie ze zdjęciami, SMS'ami, kontaktami itd.

ale zastanawia mnie czy:

1. Muszę zrobić twardy reset lub wgrać od nowa firmware ODIN'em?
    2. Czy po tej operacji będę musiał od nowa wgrywać CWM i robić roota'a?
    3. Czy jak użyję opcji CWM restore to przywróci mi również stan telefonu w którym uruchamia się zawsze do CWM - no bo kopię zrobiłem w momencie gdy telefon uruchamia się tylko do CWM?
    4. Może wystarczy przywrócić tylko cache.ext4 albo tylko data.ext4 albo tylko system.ext4 ?

Dodano po 14 [minuty]:

Klawisze Volume UP/DOWN nie są zwarte (chyba) bo w menu recovery jak wciskam klawisze UP/DOWN to ładnie działają jak trzeba.

Dodano po 1 [godziny] 44 [minuty]:

No i znowu sam musiałem sprawdzić co i jak :|

Odpowiadam na swoje pytania:

1. Twardy reset nie pomógł, pomogło dopiero wgranie od nowa firmware ODIN'em
    2. Trzeba wgrać CWM aby później przywrócić dane z wcześniej zrobionej kopi na karcie microSD ale nie trzeba robić root'a (nie trzeba instalować SuperSU z .zip)
    3. Przywrócenie danych za pomocą opcji restore w CWM powoduje iż telefon działa jak wcześniej i jest zrootowany

P.S. Android system recovery <3e> korzysta z innego urządzenia ADB i sterownika niż ClockworkMod Recovery v6.0.3.6. Sterowniki ADB do oryginalnego recovery są w paczce sterowników SAMSUNG, natomiast sterownik do ADB CWM można pobrać ten No ADB mode, driver issue? (Universal Naked Driver 0.72) (daję też w załączniku)

USB\VID_04E8&PID_6860 - Android system recovery <3e>
    USB\VID_18D1&PID_D001 - ClockworkMod Recovery v6.0.3.6
    Samsung GT-S6310: Uruchamianie w trybie ClockworkMod Recovery po użyciu ODIN 3.07 Samsung GT-S6310: Uruchamianie w trybie ClockworkMod Recovery po użyciu ODIN 3.07
    Gelip
    Level 34  
    Problem pojawił się znowu i mam tylko tryb recovery ClockworkMod - tym razem miałem smartfon w trybie recovery i podłączony do laptopa przez USB w trybie ADB (uruchomiony serwer ADB). I w tym momencie zrobiłem chyba reboot za pomocą menu CWM bez odłączania kabla USB i od tej pory jest tylko recovery.

Problem zauważyłem też gdy zrobiłem restart do trybu recovery za pomocą aplikacji Reboot 2.0.6 (kabel USB nie podłączony do laptopa) - od tej pory nie da się uruchomić normalnego systemu - nie pomaga nawet wyjmowanie baterii:
    Samsung GT-S6310: Uruchamianie w trybie ClockworkMod Recovery po użyciu ODIN 3.07

Znalazłem na forum xda-developers.com w dziale Forums > Samsung > Samsung Galaxy Young S6310 ten temat:
    Tutorial on how to fix the cwm reboot loop
    Autor postu wyjaśnia co i jak i załącza poprawiony ClockworkMod w dwóch wersjach:
    • recovery.zip - do wgrania za pomocą CWM z menu install from .zip
    • decompress.zip - do wgrania ODIN'em po wcześniejszym wypakowaniu

Wgrałem ODIN'em i po restarcie mam działający normalny system. Sprawdzałem też ponowny restart do recovery za pomocą apki Reboot i z poziomu recovery opcja reboot system now i jest dobrze odpala teraz normalny system :-)

P.S. Nie wiem czy to jednorazowy przypadek ale ODIN nie wykrywa smartfona gdy wejdziemy w tryb download za pomocą opcji CWM reboot to bootloader (gdy CWM wgrane oryginalne a nie te poprawione). Trzeba np. wyjąć baterię, włożyć i odpalić tryb download ręcznie czyli Home+Volume Down+Power, potwierdzić Volume Up, uruchomić na laptopie ODIN i dopiero w tym momencie podłączyć smartfon przez USB.
    Gelip
    Level 34  
    Rozwiązanie w #2