Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Doświadczenia z CyanogenMod na Samsung GT-S6310 - kompatybilność z Androidem 4.4.4 i 5.0

Gelip 01 Aug 2021 12:02 936 24
    Gelip
    Level 34  
    Mam stary telefon Samsung GT-S6310 z Androidem 4.1.2
    Wiem, że jest (było) coś takiego jak alternatywne oprogramowanie CyanogenMod. Znalazłem kilka linków i tematów z wersjami cm11_android_4.4.4 lub cm12_android_5.0 ale jak czytam opisy na forum to wygląda na to iż tam nie działa połowa urządzeń albo działają źle :cry:
    Czy ktoś używał CM w jakiejkolwiek wersji na podobnym sprzęcie? Czy jest telefon na którym działają wszystkie urządzenia (dźwięk, kamera, karta SIM itd.) pod CM?

Myślałem iż jak wgram nowszego Androida 4.4.4 lub 5.0 to będzie można wgrać nowszą przeglądarkę internetową ale z tego co widzę to chyba szkoda czasu na to.
    madamsz1
    Level 39  
    Nie wiem czy ktoś jeszcze coś na to robi. Gdzieś też taki leży w szufladzie, ale nic już nie chce na nim chodzić - no poza telefonem i kilkoma drobnostkami :)
    Gelip
    Level 34  
    madamsz1 wrote:
    Nie wiem czy ktoś jeszcze coś na to robi. Gdzieś też taki leży w szufladzie, ale nic już nie chce na nim chodzić - no poza telefonem i kilkoma drobnostkami :)

Zapewne nikt już nie robi nic na to ale chodzi o to czy kiedyś, powiedzmy 2013-2017 ktoś zrobił i można było używać normalnie jako zamiennik oryginalnego firmware?
    madamsz1
    Level 39  
    Te mody miały sporo niedoróbek, ,jak trafiła się dobra wersja to nawet chodziło. Pamiętam, że kiedyś na któregoś tableta Samsunga coś takiego stawiałem (co oryginalnie nie było dostępne :) )to z wieloma urządzeniami był problem. Zawsze możesz z ciekawości poeksperymentować :) - tylko oryginalny soft sobie ściąg w razie problemów z nowym. Ale wiem, że Google już blokuje stare wersje Andka i nawet sklepu nie uruchomi.
    mp107
    Level 15  
    Gelip wrote:
    Mam stary telefon Samsung GT-S6310 z Androidem 4.1.2
    Wiem, że jest (było) coś takiego jak alternatywne oprogramowanie CyanogenMod. Znalazłem kilka linków i tematów z wersjami cm11_android_4.4.4 lub cm12_android_5.0 ale jak czytam opisy na forum to wygląda na to iż tam nie działa połowa urządzeń albo działają źle :cry:

Czy ktoś używał CM w jakiejkolwiek wersji na podobnym sprzęcie? Czy jest telefon na którym działają wszystkie urządzenia (dźwięk, kamera, karta SIM itd.) pod CM?

W przypadku oprogramowania na smartfony, tablety, routery, tunery satelitarne warto pamiętać, że nie występuje tu sytuacja znana z komputerów PC - że jeden obraz systemu zadziała na praktycznie wszystkich modelach urządzeń, a wymagać będzie "co najwyżej" doinstalowania sterowników pozwalających wykorzystać pełnię możliwości komponentów sprzętowych. W wypadku tego typu sprzętu obraz systemu ma dużo zmian względem ogólnej wersji, w przypadku Androida - wypuszczanej przez Google (AOSP). Zmiany te odnoszą się do "współpracy" z konkretnymi komponentami sprzętowymi (m.in. sterowniki), do wydajności sprzętu - ogólnie mówiąc taki obraz systemu jest mocno dostosowany do potrzeb konkretnego urządzenia. W konsekwencji obraz systemu stworzony dla jednego modelu urządzenia nie zadziała na innym (jest Project Treble, ale w praktyce nie wygląda na rozwiązanie problemu, a "tylko" na krok w dobrą stronę). Choć są też oczywiście elementy wspólne, które są obecne na wszystkich urządzeniach z zainstalowaną daną wersją custom ROM-a - m.in. dostępne dla użytkownika systemowe aplikacje pokroju Ustawień, Kontaktów, itp., w tym np. tłumaczenia tych aplikacji na różne języki.

Efektem ubocznym takiego ścisłego powiązania systemu ze sprzętem jest jednak to, że stabilność działania tego samego (z nazwy, np. LineageOS 16.0) custom ROM-a na dwóch różnych urządzeniach bywa diametralnie różna - bywa tak, że na jednym z nich takie nieoficjalne oprogramowanie działa praktycznie tak stabilnie, jak te fabryczne (w moim wypadku było np. na Motoroli Droid 4), a na drugich można powiedzieć tylko tyle, że się uruchamia, ale korzystanie z niego na co dzień jest praktycznie niemożliwe ze względu np. na spontaniczne restarty (tak miałem na np. na custom ROM-ach opartych o Sony AOSP na moim poprzednim Sony Xperia X Compact), problemy z oszczędzaniem energii lub z powodu problemów z działaniem łączności z siecią komórkową.

Sam korzystam z custom ROM-ów od około 6 lat i nie narzekam, ale stabilność działania to przede wszystkim kwestia jakości wsparcia konkretnego modelu urządzenia, którą (niestety) ciężko przewidzieć "z góry", bez wypróbowania, jak działa dany custom ROM na danym modelu urządzenia. A owa "jakość wsparcia" zależy od wielu czynników - od umiejętności i ilości czasu poświęconego przez osobę/-y portujące ROM na dane urządzenie, popularności urządzenia (te popularniejsze mają - przynajmniej statystycznie - większą szansę na zainteresowanie deweloperów), podejścia producenta urządzenia i jego komponentów sprzętowych do wolnego oprogramowania (stąd np. gorsze wsparcie nieoficjalne dla urządzeń opartych o SoC MediaTek) i innych czynników.

Gelip wrote:
    Myślałem iż jak wgram nowszego Androida 4.4.4 lub 5.0 to będzie można wgrać nowszą przeglądarkę internetową ale z tego co widzę to chyba szkoda czasu na to.
    Większość dostępnych na Androida przeglądarek jest "nakładką" na systemowy silnik przeglądarki. Analogicznie jest z innymi aplikacjami, potrzebującymi wyświetlić stronę internetową. Dzięki temu aplikacje zajmują znaczenie mniej miejsca (silnik przeglądarki to przynajmniej 60 MB miejsca, co w wypadku szczególnie starszych wersji Androida stanowiło duży rozmiar, gdyby prawie każda zainstalowana aplikacja "urosła" o tą wartość), ale efektem ubocznym jest powiązanie ich działania z wersją przeglądarki wbudowanej w system. Dopiero od wersji 5.0 Androida jest możliwość aktualizacji silnika przeglądarki niezależnie od samego systemu, stąd to minimalna wersja systemu, aby uzyskać działającą, w pełni kompatybilną ze współczesnymi stronami przeglądarką. Wcześniej dało się obejść to ograniczenie korzystając z nielicznych przeglądarek korzystających z własnego silnika - Firefoxa, Brave, Chrome lub Opery (nie Opery Mini), ale aktualnie nie wspierają one już Androida w wersji 4.4 lub starszych.
    Gelip
    Level 34  
    mp107 wrote:
    Dopiero od wersji 5.0 Androida jest możliwość aktualizacji silnika przeglądarki niezależnie od samego systemu, stąd to minimalna wersja systemu, aby uzyskać działającą, w pełni kompatybilną ze współczesnymi stronami przeglądarką. Wcześniej dało się obejść to ograniczenie korzystając z nielicznych przeglądarek korzystających z własnego silnika - Firefoxa, Brave, Chrome lub Opery (nie Opery Mini)

Wgrałem Androida 5.1.2 Lolipop. Procesor w tym telefonie to 32-bit ARMv7 (armeabi-v7a). Pobieram więc taką wersję ale często przy instalacji mam błąd Parse error - o co chodzi?
    mp107
    Level 15  
    Najprawdopodobniej plik APK nie obsługuje wersji Androida (numeru) zainstalowanej na urządzeniu - wymaga nowszej wersji Androida. Poszukałbym starszej wersji aplikacji obsługującej daną wersję Androida, która może (jeszcze) działać, a przynajmniej - innego pliku APK.

Niestety, 5-ka (Lollipop) też jest już wiekowa i trzeba być gotowym na tego typu problemy, bo coraz więcej aplikacji wspiera wersje od np. 7 lub 8 i części z nich nie uda się zainstalować lub w przypadku starszej wersji - uruchomić - jeśli część serwerowa, z którą "dogaduje się" aplikacja, już nie wspiera starszej wersji aplikacji.
    Gelip
    Level 34  
    mp107 wrote:
    Najprawdopodobniej plik APK nie obsługuje wersji Androida (numeru) zainstalowanej na urządzeniu - wymaga nowszej wersji Androida. Poszukałbym starszej wersji aplikacji obsługującej daną wersję Androida, która może (jeszcze) działać, a przynajmniej - innego pliku APK.

Ale pobieram z apkmirror.com i tam mam do wyboru jaką wersję więc wybieram architekturę armeabi-v7a oraz minimum version Android 4.4+ albo 5.0 - próbuję zainstalować Google Chrome 72.0.3626.76
    Udało mi się zainstalować Firefox 68.11.0 ale tam YT jakoś wolno działa i chciałbym spróbować nowszej wersji Firefox lub Chrome.

Nie rozumiem po co pisze w opisie aplikacji iż minimalna wersja Androida to 4.4 lub 5.0 a przy próbie instalacji Parse error?

Dodano po 8 [godziny] 4 [minuty]:

blahfff
    Level 40  
    Sprobuj zainstalowac za pomoca "adb install plik.apk" to moze zobaczysz wiecej informacji czemu sie nie instaluje. Rownie dobrze plik mogl sie zle pobrac.
    Gelip
    Level 34  
    blahfff wrote:
    Sprobuj zainstalowac za pomoca "adb install plik.apk" to moze zobaczysz wiecej informacji czemu sie nie instaluje.

Mam root'a, CWM, smartfon podłączony przez USB, odpalam na smartfonie debugowanie USB, program SSHDroid oraz USB tethering i teraz z Windows wchodzę na telefon przez Putty. Przechodzę na kartę microSD na której mam aplikację .apk i odpalam ale:
    root@android:/ # cd /mnt/extSdCard
    root@android:/mnt/extSdCard # adb install fenix-90.1.0-armeabi-v7a.apk
    error: device not found
    - waiting for device -

W menedżerze urządzeń mam urządzenie SAMSUNG Android ADB interface. Co jest nie tak?
    blahfff
    Level 40  
    Gelip wrote:

W menedżerze urządzeń mam urządzenie SAMSUNG Android ADB interface. Co jest nie tak?

Plik apk musisz miec na komputerze i instalowowac z poziomu komputera bez wchodzenia w "adb shell" wczesniej.

Po co w ogole korzystasz USB Tetheringu i SSH pojecia nie mam.
    Gelip
    Level 34  
    Jak dam polecenie pm zamiast adb to mam taki błąd:
    root@android:/mnt/extSdCard # pm install fenix-90.1.0-armeabi-v7a.apk
            pkg: fenix-90.1.0-armeabi-v7a.apk
    Failure [INSTALL_FAILED_OLDER_SDK]

Dodano po 36 [minuty]:

blahfff wrote:
    Plik apk musisz miec na komputerze i instalowowac z poziomu komputera bez wchodzenia w "adb shell" wczesniej.

adb się stosuje na hoście a pm lokalnie w Androidzie w linii poleceń. Nie jestem programistą więc nie mam zainstalowanego SDK i Java na Windows. W linii poleceń można wiele zdziałać - zwłaszcza jak mam roota np. zrobić kopię partycji poleceniem dd
    blahfff wrote:
    Po co w ogole korzystasz USB Tetheringu i SSH pojecia nie mam.

No jak to po co - bo przez USB Tethering mam połączenie sieciowe ze smartfonem i Internet w laptopie - dzięki temu mogę połączyć się przez Putty do uruchomionego wcześniej na smartfonie serwera SSH Droid. Poza tym przez Putty używam klawiatury laptopa co jest bardzo wygodne w przeciwieństwie do jakiejś aplikacji terminala odpalonej na smartfonie (np. Connect Bot) - mały ekran i wpisywanie poleceń za pomocą klawiatury ekranowej w smartfonie - bez sensu.

Dodano po 1 [minuty]:

Poza tym SSH to przyzwyczajenie z Linuxa i OpenWrt a skoro Android to prawie to samo co Linux więc dlatego używam SSH :-)

Dodano po 10 [minuty]:

Po wklepaniu w g....e ciągu Failure [INSTALL_FAILED_OLDER_SDK] wynika iż może pomóc edycja pliku AndroidManifest.xml w paczce .apk aplikacji, która sprawia problem. Trzeba chyba obniżyć wartość lub wartości:

android:minSdkVersion=
    android:targetSdkVersion=

INSTALL_FAILED_OLDER_SDK when installing apk
    blahfff
    Level 40  
    Gelip wrote:
    adb się stosuje na hoście a pm lokalnie w Androidzie w linii poleceń. Nie jestem programistą więc nie mam zainstalowanego SDK i Java na Windows

Tak, i dlatego masz zainstalowac z poziomu hosta, czyli komputera. SDK czy Javy nie trzeba do tego instalowac, wystarczy sam "klient" adb a to tylko MB, np to https://forum.xda-developers.com/t/tool-minimal-adb-and-fastboot-2-9-18.2317790/

Komunikat o bledzie jest dosc oczywisty, za stary soft w telefonie. Aplikacja wymaga minimum API Level 21. Na pewno masz zainstalowanego Androida 5 a nie cos co udaje 5-ke? Wspominasz o 5.1.2, a takiej wersji nie bylo. Ostatnia z serii 5.x to 5.1.1, a dla S6310 jedyny dostepny soft z serii 5.x jaki widze do CyanogenOS 12 oparty o 5.0.2 na ktorym nie dziala audio, modem, sa problemy z odtwarzaniem video itp.

Gelip wrote:
    No jak to po co - bo przez USB Tethering mam połączenie sieciowe ze smartfonem i Internet w laptopie - dzięki temu mogę połączyć się przez Putty do uruchomionego wcześniej na smartfonie serwera SSH Droid. Poza tym przez Putty używam klawiatury laptopa co jest bardzo wygodne w przeciwieństwie do jakiejś aplikacji terminala odpalonej na smartfonie (np. Connect Bot) - mały ekran i wpisywanie poleceń za pomocą klawiatury ekranowej w smartfonie - bez sensu.

Nie chodzilo mi ogolnie, tylko po co w takim przypadku. Tu wykorzystuje sie bezposrednio adb na komputerze i nie ma potrzeby takich kombinacji. Zadnych aplikacji terminala na telefonie tez nie potrzeba, az tak zycia sobie utrudniach nie trzeba.

Gelip wrote:
    Po wklepaniu w g....e ciągu Failure [INSTALL_FAILED_OLDER_SDK] wynika iż może pomóc edycja pliku AndroidManifest.xml w paczce .apk aplikacji, która sprawia problem. Trzeba chyba obniżyć wartość lub wartości:

android:minSdkVersion=
    android:targetSdkVersion=

Nawet jesli po takich zmianach aplikacja sie uruchomi to pewnie funkcje moga nie dzialac bo wymagaja nowszego API. Co wiecej, odnosze wrazenie ze oczekujesz cudow od telefonu z 2013 ktory juz w momencie premiery byl mocno przecietny i nadawal sie glownie do rozmow i SMSow. Zostaw go jako modem skoro sie tutaj jeszcze sprawdza, a na reszte naprawde szkoda czasu i nerwow.
    Gelip
    Level 34  
    blahfff wrote:
    Tak, i dlatego masz zainstalowac z poziomu hosta, czyli komputera. SDK czy Javy nie trzeba do tego instalowac, wystarczy sam "klient" adb a to tylko MB, np to https://forum.xda-developers.com/t/tool-minimal-adb-and-fastboot-2-9-18.2317790/

OK, sprawdziłem to ale dla WinXP pobrałem wersję Minimal_ADB_Fastboot_v1.0.zip -> tutaj https://androidmtk.com/download-minimal-adb-and-fastboot-tool i okazuje się iż robi dokładnie to samo co polecenie pm przez SSH i do tego działa wolniej. Zwraca ten sam błąd.
    blahfff wrote:
    Na pewno masz zainstalowanego Androida 5 a nie cos co udaje 5-ke? Wspominasz o 5.1.2, a takiej wersji nie bylo. Ostatnia z serii 5.x to 5.1.1, a dla S6310 jedyny dostepny soft z serii 5.x jaki widze do CyanogenOS 12 oparty o 5.0.2 na ktorym nie dziala audio, modem, sa problemy z odtwarzaniem video itp.

Nie mam pojęcia czy to co wgrałem udaje 5-ke czy faktycznie jest 5 a wgrałem to: LolliDNA_v1.0_RC1_12092015.zip - jak sprawdzić jakiego mam faktycznie Androida?
    blahfff wrote:
    Tu wykorzystuje sie bezposrednio adb na komputerze i nie ma potrzeby takich kombinacji. Zadnych aplikacji terminala na telefonie tez nie potrzeba, az tak zycia sobie utrudniach nie trzeba.

To nie są żadne kombinacje i wcale nie utrudniam sobie życia. Po prostu lubię używać linii poleceń zdalnie przez SSH np. w routerze z OpenWrt czy w zwykłym Linux'ie.
    blahfff wrote:
    Nawet jesli po takich zmianach aplikacja sie uruchomi to pewnie funkcje moga nie dzialac bo wymagaja nowszego API.

Tutaj w sumie to chyba masz rację. Zresztą modyfikacja nie jest taka prosta. Zainstalowałem Javę, ApkTool.jar, zdekompilowałem plik .apk ale nie widzę w pliku AndroidManifest.xml tych wartości. Polecenie:
    aapt d xmltree org.mozilla.firefox_68.11.0-2015711849_minAPI16(armeabi-v7a)(nodpi)_apkmirror.com.apk AndroidManifest.xml > firefox.log
    pokazuje te wartości w pliku firefox.log
        E: uses-sdk (line=2)
          A: android:minSdkVersion(0x0101020c)=(type 0x10)0x10
          A: android:targetSdkVersion(0x01010270)=(type 0x10)0x1c

Próbowałem je też zmienić programem ManifestEditor ale coś mi nie wychodzi:
    java -jar ManifestEditor-1.0.2.jar AndroidManifest.xml -ma android:minSdkVersion:16 -ma android:targetSdkVersion:28

blahfff wrote:
    Co wiecej, odnosze wrazenie ze oczekujesz cudow od telefonu z 2013 ktory juz w momencie premiery byl mocno przecietny i nadawal sie glownie do rozmow i SMSow. Zostaw go jako modem skoro sie tutaj jeszcze sprawdza, a na reszte naprawde szkoda czasu i nerwow.

Głównie chodzi mi o YT w przeglądarce bo w Firefox trochę wolno działa. Nieprawda, że w momencie premiery był przeciętny - dopóki nie zmienili na YT API polymer (jakoś w tamtym roku to było) to normalnie oglądałem YT w Chrome lub Firefox
    Gelip
    Level 34  
    Z tym niby Androidem 5.1.2 LolliDNA chyba faktycznie coś nie tak (nakładka) bo AIDA64 pokazuje obsługiwany API 16 a zgodnie z tą tabelą -> Wersje Android <- 5-tka miała API 21 lub 22

Wgrałem teraz Android 4.4.4 (KitKat): [ROM][PORT][MIUI 7 v6.1.7][GT-S6310][4.4.4][MULTILANG][2017-08-10]
    AIDA64 pokazuje poprawnie iż system obsługuje poziom API 19 (zgodnie z tabelką).

Firmware ładnie działa i wygląda o wiele ładniej niż LolliDNA ale YT niestety działa tak samo wolno jak na oryginalnym firmware 4.1.2

No ale jest to chyba nowszy Android bo polecenie:

cat /system/build.prop | grep release

pokazuje to:

ro.build.version.release=4.4.4
    ro.build.description=royssub-user 4.4.4 KTU84Q S6310LUBANH3 release-keys
    ro.build.fingerprint=samsung/royssub/royss:4.4.4/KTU84Q/S6310LUBANH3:user/release-keys
    ro.cm.releasetype=UNOFFICIAL
    blahfff
    Level 40  
    Gelip wrote:
    Nie mam pojęcia czy to co wgrałem udaje 5-ke czy faktycznie jest 5 a wgrałem to: LolliDNA_v1.0_RC1_12092015.zip - jak sprawdzić jakiego mam faktycznie Androida?

Ten soft to tak naprawde 4.1.2. Mozesz to sprawdzic weryfikujac plik build.prop w archiwum. Po prostu tylko wyswietla 5.1.2 nie wiadomo po co.

Gelip wrote:
    Głównie chodzi mi o YT w przeglądarce bo w Firefox trochę wolno działa. Nieprawda, że w momencie premiery był przeciętny - dopóki nie zmienili na YT API polymer (jakoś w tamtym roku to było) to normalnie oglądałem YT w Chrome lub Firefox

Masz oczywiscie prawo do wlasnej opinii, ale juz w momencie premiery tego tel na rynku byly modele z ponad 2x wieksza iloscia RAMu i wielordzeniowymi CPU. To nigdy nie byl wybitny model, ale tez i nie mial nim byc i nie kosztowal majatku.

Probowales z alternatywnymi klientami YouTube, np Youtube Vanced zamiast przegladarki? Powinno to dzialac na 4.4 ktore teraz wgrales.
    madamsz1
    Level 39  
    blahfff wrote:
    Po prostu tylko wyswietla 5.1.2 nie wiadomo po co.

Może tak "malowany" jak niektóre radia od majfrendów Android 9, z nakładką i zgłasza się jako Android 10. Po resecie koniec radia
    Gelip
    Level 34  
    blahfff wrote:
    Gelip wrote:
    ... wgrałem to: LolliDNA_v1.0_RC1_12092015.zip - jak sprawdzić jakiego mam faktycznie Androida?

Ten soft to tak naprawde 4.1.2. Mozesz to sprawdzic weryfikujac plik build.prop w archiwum. Po prostu tylko wyswietla 5.1.2 nie wiadomo po co.

No dobra, ale ten MIUI 4.4.4 to chyba prawdziwy KitKat 4.4.4. Dziś wgrałem jeszcze inny 4.4.4 - cm-11-20160724-UNOFFICIAL-royss.zip i też z pliku build.prop wynika iż to 4.4.4. Jest bardziej po polsku od tego MIUI7

Dodano po 2 [minuty]:

blahfff wrote:
    Probowales z alternatywnymi klientami YouTube, np Youtube Vanced zamiast przegladarki? Powinno to dzialac na 4.4 ktore teraz wgrales.

Nie bardzo mi to odpowiada bo do tego trzeba logować się na konto G....e.

Mam jeszcze wersję Android 5.0.2 do sprawdzenia - cm-12-20160627-UNOFFICIAL-royss.zip

Dodano po 11 [minuty]:

P.S. Androidy wgrywam tak:
    • wyjmuję kartę microSD ze smartfona i kopiuję na nią plik .zip z systemem pod Windows
    • restartuję smartfon do recovery (CWM)
    • czyszczę dane:
      - wipe data/factory reset
      - wipe cache partition
      - advanced -> wipe dalvik cache
    • dopiero teraz wkładam kartę i instaluję system z pliku .zip:
      - install zip -> choose zip from sdcard
    • restartuję smartfona za pomocą opcji - reboot system now
  • Helpful post
    mp107
    Level 15  
    Do oglądania lub słuchania filmów i muzyki z serwisu YouTube można też użyć aplikacji NewPipe. W przeciwieństwie do aplikacji pozwala ona m.in. na słuchanie w tle, pobieranie filmów, odtwarzanie w wybranym odtwarzaczu wideo (np. w MX Playerze, z którego sam korzystam). Nie ma też potrzeby logowania się na konto Google. Aplikacji rzecz jasna nie znajdzie się w Sklepie Play, bo umożliwia ona pobieranie plików z YouTube'a, a zarówno YouTube, i Sklep Play należą do Google'a. Ja używam NewPipe już kilka lat i mogę ją polecić.
    Gelip
    Level 34  
    mp107 wrote:
    Do oglądania lub słuchania filmów i muzyki z serwisu YouTube można też użyć aplikacji NewPipe.

Dzięki. Testuję na cm-11-20160724-UNOFFICIAL-royss.zip. Wygląda na to iż działa bez logowania do G....e. Instaluje się OK, wyświetla miniatury YT OK ale niestety następuje nieodwracalny błąd odtwarzacza :-(

Dodano po 11 [minuty]:

mp107 wrote:
    odtwarzanie w wybranym odtwarzaczu wideo (np. w MX Playerze, z którego sam korzystam).

Jakie dokładnie wersje programów NewPipe i MX Player ?

Dodano po 41 [minuty]:

He, he - jest dobrze :D

Samsung GT-S6310 + Android KitKat 4.4.4 (cm-11-20160724-UNOFFICIAL-royss.zip) + NewPipe 0.21.7 + MX Player 1.33.7 i daje radę z YT
    Najlepiej ustawić chyba jakość 360p MPEG-4/M4A i dekoder SW zamiast HW. Czasami nie ma dźwięku w zależności jaką rozdzielczość się wybierze - chyba trzeba trafić w Best gdzie zawsze jest video+audio (można sprawdzić w youtube-dl)
  • Helpful post
    mp107
    Level 15  
    Gelip wrote:
    mp107 wrote:
    odtwarzanie w wybranym odtwarzaczu wideo (np. w MX Playerze, z którego sam korzystam).

Jakie dokładnie wersje programów NewPipe i MX Player ?

NewPipe 0.21.7 (zawsze wybieram najnowszą dostępną)
    MX Player Pro 1.11.6 (tutaj mam akurat nienajnowszą)

Gelip wrote:
    Instaluje się OK, wyświetla miniatury YT OK ale niestety następuje nieodwracalny błąd odtwarzacza :-(
    Moim zdaniem komunikat ten może pojawiać się ze względu na to, że w custom ROM-ie pozostają niestety jeszcze jakieś błędy związane z odtwarzaniem wideo i jest szansa, że zmiana kodeka pomoże obejść.
    Ale warto byłoby spróbować wybrać inny kodek wideo (opcja Ustawienia -> Wideo i audio -> Domyślny format wideo)), sprawdzić, czy problem występuje dla każdej rozdzielczości, itp. (zacząłby od próby ustawienia kodeka MPEG-4 i rozdzielczości 360p). Jeśli to nie pomoże, to można by spróbować zmienić odtwarzacz z wbudowanego w aplikację NewPipe na zewnętrzny (warto jednak pamiętać, że w tym trybie będzie działać tylko część rozdzielczości obrazu - dla niektórych może pojawić się brak dźwięku). I w tym zewnętrznym odtwarzaczu - jeśli występować będą problemy z odtwarzaniem - polecałbym spróbować zmienić ustawienia dekodera, w przypadku MX Playera wypróbować wszystkie 3 dostępne tryby: HW (dekoder sprzętowy), SW (dekoder software'owy), HW+ (inny tryb dekodera sprzętowego). Być może któraś kombinacja opcji zadziała poprawnie.

Edycja: Widzę, że sam do tego dotarłeś. :) Ale treść mojego posta pozostawię, może jeszcze komuś kiedyś się przyda.
    Od siebie dodam, że tryb SW może zużywać więcej baterii w porównaniu z HW i HW+, ale grunt, że działa poprawnie.
    Pythona, youtube-dl i niektóre inne linuksowe pakiety można zainstalować pod Androidem w Termuxie, ale Termux niestety nie obsługuje już wersji Androida 4.4, 5.

Gelip wrote:
    Czasami nie ma dźwięku w zależności jaką rozdzielczość się wybierze
    Serwis YouTube w przypadku niektórych rozdzielczości serwuje oddzielne (w różnych plikach pod różnymi adresami URL) strumienie wideo i audio, a NewPipe najwyraźniej nie potrafi ich połączyć "w locie" i przekazać tak połączonego strumienia do odtwarzacza zewnętrznego. Dokładniej stąd takie ograniczenie. Pod Linuxem youtube-dl w przypadku wybrania którejś z tych rozdzielczości bez dźwięku po pobraniu obu strumieni łączy je i umieszcza w jednym, nowym pliku.
    Gelip
    Level 34  
    @mp107
    Dzięki za pomoc. Wygląda na to iż rozwiązałem problem przydatności customowego Androida. Jak na razie wszystkie filmy z YT odtwarza dobrze w formacie jak wyżej napisałem :D :D - od pół godziny nic innego nie robię tylko oglądam komfortowo wyrywkowe wideo - 360p spokojnie wystarcza na takim małym ekranie jak 480x320 8-)

Dodano po 9 [godziny] 34 [minuty]:

Testuję i testuję ten cm-11-20160724-UNOFFICIAL-royss.zip i działa całkiem stabilnie, wgrałem nowy motyw Foxor:

Działa:
    • YT w 360p dzięki NewPipe 0.21.7 + MX Player 1.33.7
    • przeglądanie Internetu w Firefox 68.11.0
    • USB tethering dla laptopa
    • dzwonienie, SMS'y, kody USSD

Doświadczenia z CyanogenMod na Samsung GT-S6310 - kompatybilność z Androidem 4.4.4 i 5.0 Doświadczenia z CyanogenMod na Samsung GT-S6310 - kompatybilność z Androidem 4.4.4 i 5.0 Doświadczenia z CyanogenMod na Samsung GT-S6310 - kompatybilność z Androidem 4.4.4 i 5.0
    Nie działa:
    • aparat
    • Rejestrator dźwięku nie nagrywa nic ale mikrofon działa podczas rozmowy

Doświadczenia z CyanogenMod na Samsung GT-S6310 - kompatybilność z Androidem 4.4.4 i 5.0

UWAGI:
    • nie widzi kontaktów na karcie SIM albo ja nie wiem jak to włączyć ale jest opcja importu kontaktów z SIM do telefonu co zrobiłem
    • jak dzwonię do kogoś to wyświetla się jako Numer prywatny - trzeba zmienić ustawienie z Domyślna wartość dla sieci na Pokaż numer w Telefon -> Ustawienia -> Ustawienia dodatkowe -> ID rozmówcy:

Chyba zostanę na dłużej :D

Dodano po 18 [minuty]:

Tutaj jest opis tego Androida 4.4.4 i wyraźnie pisze iż nie działa kamera a odtwarzanie wideo zostało naprawione:
    Quote:

Dodano po 3 [godziny] 11 [minuty]:

P.S. Ale jaja!

Wziąłem drugi taki sam telefon z oryginalnym starszym Androidem 4.1.2, zainstalowałem starsze wersje programów NewPipe Legacy 0.20.8 + MX Player 1.10.43 i YT w 360p działa tak samo dobrze jak w Android 4.4.4 :D

Ale nie żałuję tego iż tyle się męczyłem w tym temacie - przynajmniej nauczyłem się jak zmienić firmware, robić kopię zapasową/przywracać z poziomu recovery, jak używać ADB np. robić screenshoty, instalować/deinstalować pakiety .apk z poziomu linii poleceń 8-) :wink: :spoko:
    Gelip
    Level 34  
    Gelip wrote:
    Wziąłem drugi taki sam telefon z oryginalnym starszym Androidem 4.1.2, zainstalowałem starsze wersje programów NewPipe Legacy 0.20.8 + MX Player 1.10.43 i YT w 360p działa tak samo dobrze jak w Android 4.4.4

K...a, chyba jakiś h.j z G....e przeczytał ten wątek bo już przestało działać NewPipe na wszystkich Androidach 4.1.2, 4.4.4, 7
    mp107 wrote:
    Do oglądania lub słuchania filmów i muzyki z serwisu YouTube można też użyć aplikacji NewPipe.

Działa Ci nadal ??

Dodano po 6 [minuty]:

Na Anroid 4.1.2 przy próbie odtworzenia pojawia się błąd:
    Na Android 7 i nnych przy próbie odtworzenia przeważnie jest taki błąd:

Dziwne, ale na wszystkich Androidach działają nadal niektóre wideo np to: The Pink Panther in "Pink in the Drink"
    Wygląda na jakąś blokadę po zawartości.

Dodano po 4 [godziny] 20 [minuty]:

UPDATE
    =====

W niedzielę 08.08.2021 pojawiła się nowa wersja NewPipe 0.27.8 i na niej już to wideo działa czyli na Android 4.4.4 i nowszym. Niestety w wersji Legacy jest ten sam problem i nie ma aktualizacji jak na razie - może pojawi się za kilka dni.

Nie jestem pewny ale wideo chyba wolniej się ładuje i przycina na początku w nowej wersji NewPipe 0.27.8 na Android 4.4.4
    mp107
    Level 15  
    Niestety, YouTube aktywnie walczy z aplikacjami tego typu i efekty tej walki widać i w przypadku youtube-dl, i NewPipe'a. W sumie to zrozumiałe, bo tego typu aplikacje nie wyświetlają reklam, więc z tego typu "odtworzeń" nie ma zarobku i dla YouTube'a, i dla autorów wideo. Pozostaje więc godzić się z tym, że czasami takie problemy będą występować. Można próbować też je "łagodzić" - problemy mogą w danej chwili dotyczyć tylko wybranych rozdzielczości lub kodeków, więc w razie jak nie działa jedna kombinacja tych parametrów, można spróbować użyć innej.
    Gelip
    Level 34  
    @mp107
    Dzięki za odpowiedź ale uważam iż kombinacja kodeków czy zmiana rozdzielczości nic nie da bo tu jest problem z uzyskaniem listy dostępnych rozdzielczości. Stara wersja NewPipe wywala taki błąd:
    org.schabi.newpipe.extractor.stream.StreamInfo$StreamExtractException: Could not get any stream.

czyli iż nie może rozpakować strumienia więc nawet nie wiadomo w jakich rozdzielczościach jest dostępny dany filmik.

Ale w sumie masz rację. Ktoś ominie reklamy a zaraz YT to blokuje i tak w kółko - zabawa w kotka i myszkę więc nie zdziwi mnie fakt iż za kilka dni znowu YT przestanie działać w NewPipe. Podobnie było z XBMC (Kodi) i wtyczką YT.