jaspi85 wrote:Mogę dopisać o problem silnika suzuki gsx400E gk53c moduł zapłonu spalony jak to obejść zbudować na tranzystory?
Można spróbować dobrać jakiś inny, chyba nie będzie wielkiego problemu, a jak się nie da to można spróbować ten uszkodzony naprawić lub wymodzić coś samemu. W tym spalonym będzie najprawdopodobniej uszkodzony tyrystor. Tak było u mnie. Ponieważ u mnie nie umiałem znaleźć, oryginału, ani nic zastępczego, bo moduł miał tylko 4 piny a nie 5, wymodziłem swój układ i silnik ruszył, ale czasem przy uruchamianiu (szarpakiem) kopał.
Zabrałem się za rozbebeszenie uszkodzonego modułu - usunięcie żywicy którą był zalany. Udało mi się to i nawet nic nie uszkodziłem. Tak jak przypuszczałem, uszkodzony był tyrystor, więc go wymieniłem i na nim obecnie silnik pracuje. Przy okazji odtworzyłem oryginalny schemat modułu. Schemat tego co wymodziłem i schemat oryginału zamieszczony jest w linku w poście #12. Żywicę początkowo usuwałem wiertłem fi 2 mm, a później wpadłem na pomysł, żeby wykorzystać wiertła dentystyczne jako frezy i udało sie.
elektronikq wrote:Czyli w takich kosiarkach spalinowych jak nie ma takiego modułu to jest zalany w cewce?
Pomysłowość ludzka nie zna granic. Może nie zalana w samej cewce, ale może z cewką stanowić monolit.
A jeszcze tytułem uzupełnienia tego co wcześniej napisałem. Przerwę, to że element CU nie przewodzi wywołuje najprawdopodobniej wywołuje początek opadającego napięcia, po minięciu przez magnes widełek rdzenia cewki zapłonowej - zasada działania podobna jak u mnie.