arigato wrote: Jeżeli z jacka 3,5mm dźwięk (sygnał) jest dostarczany bezpośrednio do głośników to chyba coś jest nie tak. Z takiego wyjścia dźwięk z pewnością jest transportowany do słuchawek w jakości najlepszej z możliwych. Jeżeli dosłownie potraktujemy, weźmiemy stwierdzenie "dźwięk idzie prosto na głośniki" to czy te kabelki są podłączone do kolumn głośnikowych? Zanim przejdziemy do jakichkolwiek porad - należy ustalić tzw. pewniki. Z kolegi opisu wynika, że zrobiono coś, co w gruncie rzeczy nie powinno działać w opisanym układzie. Przy takim połączeniu głośniki (kolumny) powinny jedynie szeleścić. Mogę wytłumaczyć dlaczego, ale na tym etapie nie ma to większego znaczenia.
Proszę jednak o bardziej szczegółowe informacje, połączone np. z ilustracjami.
Skrót myślowy oczywiście jack idzie do wzmacniacza w głośniku ale to jest tu mało istotne bardziej chodzi mi o to czy jest jakieś urządzenie na rynku które mógłbym zaprogramować by działało z pilotem od telewizora.
Dodano po 2 [minuty]: DjMapet wrote: Ten "zewnętrzny dekoder" to zapewne konwerter sygnału cyfrowego na analogowy (DAC), więc przy takim połączeniu nie ma możliwości sterowania natężeniem dźwięku za pomocą pilota TV. Natężeniem dźwięku z "głośników", można jedynie sterować pilotem "głośników", lub ich potencjometrem VOLUME.
Pozdrawiam.
Chodzi o to ze głośniki maja tylko pokrętło, i po prostu jest to nie wygodne gdy podczas oglądania telewizji trzeba wstać i podejść do głośników żeby ściszyć lub zrobić głośniej. I tak jak pisałem wyżej czy może orientuje się ktoś czy jest na rynku takie urządzenie które mógłbym zaprogramować by było sterowane pilotem od telewizora.