Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Wyjście optyczne LG65UP80003LA - nie mogę sterować głośnością z poziomu pilota.

Szkrabong 09 Aug 2021 14:45 1128 7
    Szkrabong
    Level 4  
    Witam, moim problem jest to ze nie mogę sterować dźwiękiem z poziomu pilota telewizora (wiem ze z wyjścia optycznego sygnał jest zawsze taki sam), lecz moim pytaniem jest jakie urządzenie musiał bym zakupić by móc je zaprogramować tak żeby działało z pilotem LG MR21GA. Moja instalacja wygląda tak,. że od telewizora wychodzi kabel optyczny, wchodzi on do zewnętrznego dekodera z którego natomiast zwykłym jackiem 3,5mm dźwięk idzie prosto na głośniki.
    arigato
    Level 27  
    Jeżeli z jacka 3,5mm dźwięk (sygnał) jest dostarczany bezpośrednio do głośników to chyba coś jest nie tak. Z takiego wyjścia dźwięk z pewnością jest transportowany do słuchawek w jakości najlepszej z możliwych. Jeżeli dosłownie potraktujemy, weźmiemy stwierdzenie "dźwięk idzie prosto na głośniki" to czy te kabelki są podłączone do kolumn głośnikowych? Zanim przejdziemy do jakichkolwiek porad - należy ustalić tzw. pewniki. Z kolegi opisu wynika, że zrobiono coś, co w gruncie rzeczy nie powinno działać w opisanym układzie. Przy takim połączeniu głośniki (kolumny) powinny jedynie szeleścić. Mogę wytłumaczyć dlaczego, ale na tym etapie nie ma to większego znaczenia.
    Proszę jednak o bardziej szczegółowe informacje, połączone np. z ilustracjami.
    DjMapet
    Level 43  
    Ten "zewnętrzny dekoder" to zapewne konwerter sygnału cyfrowego na analogowy (DAC), więc przy takim połączeniu nie ma możliwości sterowania natężeniem dźwięku za pomocą pilota TV. Natężeniem dźwięku z "głośników", można jedynie sterować pilotem "głośników", lub ich potencjometrem VOLUME.

Pozdrawiam.
    Szkrabong
    Level 4  
    arigato wrote:
    Jeżeli z jacka 3,5mm dźwięk (sygnał) jest dostarczany bezpośrednio do głośników to chyba coś jest nie tak. Z takiego wyjścia dźwięk z pewnością jest transportowany do słuchawek w jakości najlepszej z możliwych. Jeżeli dosłownie potraktujemy, weźmiemy stwierdzenie "dźwięk idzie prosto na głośniki" to czy te kabelki są podłączone do kolumn głośnikowych? Zanim przejdziemy do jakichkolwiek porad - należy ustalić tzw. pewniki. Z kolegi opisu wynika, że zrobiono coś, co w gruncie rzeczy nie powinno działać w opisanym układzie. Przy takim połączeniu głośniki (kolumny) powinny jedynie szeleścić. Mogę wytłumaczyć dlaczego, ale na tym etapie nie ma to większego znaczenia.
    Proszę jednak o bardziej szczegółowe informacje, połączone np. z ilustracjami.

Skrót myślowy oczywiście jack idzie do wzmacniacza w głośniku ale to jest tu mało istotne bardziej chodzi mi o to czy jest jakieś urządzenie na rynku które mógłbym zaprogramować by działało z pilotem od telewizora.

Dodano po 2 [minuty]:

DjMapet wrote:
    Ten "zewnętrzny dekoder" to zapewne konwerter sygnału cyfrowego na analogowy (DAC), więc przy takim połączeniu nie ma możliwości sterowania natężeniem dźwięku za pomocą pilota TV. Natężeniem dźwięku z "głośników", można jedynie sterować pilotem "głośników", lub ich potencjometrem VOLUME.

Pozdrawiam.

Chodzi o to ze głośniki maja tylko pokrętło, i po prostu jest to nie wygodne gdy podczas oglądania telewizji trzeba wstać i podejść do głośników żeby ściszyć lub zrobić głośniej. I tak jak pisałem wyżej czy może orientuje się ktoś czy jest na rynku takie urządzenie które mógłbym zaprogramować by było sterowane pilotem od telewizora.
    DjMapet
    Level 43  
    Z tego co wyczytałem w specyfikacji, to ten TV nie ma wyjścia słuchawkowego z którego by można bezpośrednio z TV podać sygnał na głośniki, co pozwoliło by sterować głośnością z poziomu pilota TV.
    Są dwa wyjścia, albo kupić konwerter DAC z pilotem, albo kupić jakieś audio z pilotem.
    https://www.joom.com/pl/products/5d5bdcdb1436d40101f05964

Pozdrawiam.
    Szkrabong
    Level 4  
    Okej dziękuje za próbę pomocy lecz nie takie rozwiązanie mnie interesuje. Zamykam temat.

Pozdrawiam.
    arigato
    Level 27  
    Kolega jednak tematu nie zamkną z czego ja bardzo skrupulatnie korzystam :D
    Zatem mamy do czynienia z tzw. zestawem aktywnym, czyli kolumny z dołączonym wzmacniaczem. Trochę to zmienia postać rzeczy. I rzecz postaci.
    Proszę o rzetelny opis urządzeń. Nie ukrywam, że są jakieś sztuczki, które umożliwiają sterowanie pilotem… Proszę jednak o bardzo szczegółowy opis. Bez tego nie będę nawet gruszek na wierzbie obiecywać.