Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Optymalne ustawienie anteny sat. na Hot Birda Sat link ws- 6933

Kaczor64 10 Aug 2021 18:51 1113 11
    Kaczor64
    Level 11  
    Zakupiłem w/w miernik sygnału i chciałbym optymalnie ustawić antenę aby odbierała wszystkie programy w miarę poprawnie.Mój sprzęt to dekoder Cyfry+ turboBOX+ (ADB ITI-5720SX),antena 90cm Corab,konwerter Inverto Single Black Premium.Wiele wątków przeczytałem na temat ustawienia na konkretny transponder ale gdy jeden z forumowiczów poda swoje namiary to zaraz drugi dodaje swoje.No i do tego wątki są dosyć leciwe wiekowo.A technologia idzie do przodu.Podobno trzeba ustawiać na najsłabszy.Inni znowu piszą że na najmocniejszy.Co wybrać? Może jakiś instalator podpowie na jaki konkretny transponder ustawiać aby było ok.Mieszkam w zachodniopomorskim okolice Świnoujścia.Pozdrawiam!!!
    tomaszlonski
    Level 30  
    Ustaw po swojemu, nie sugeruj się dokładnie radami. Wystarczy że ustawisz na zalecanych a potem zrobisz na tych co Ci pasuje.
    Zwykle wystarczy jak ustawisz na minimum 4 transponderach w całym paśmie i dla polaryzacji V/H, według mnie powinno się ustawiać na kanałach najsłabiej odbieranych.
    Anonymous
    Level 1  
    Kaczor64
    Level 11  
    No tak,wszystko wiadomo.Tylko że jak ustawię na np.paczkę TVN-u to inne podczas opadów np.deszczu znikają.Poprzednie anteny ustawiałem z telewizorem 19 cali na dachu i słuchawką w uchu a żona mówiła o jakości sygnału na pasku.Dobry patent ale nie bardzo precyzyjny.Czyli jakiegoś konkretnego transpondera do ustawienia anteny nie ma.
    Anonymous
    Level 1  
    palmus
    Level 33  
    Weź pod uwagę teżto, że nawet dokręcając śruby całość lekko potrafi się rozjeżdżać.Konwerter też powinien być zamocowany idealnie w ognisku anteny ( czyli niewielkie ruchy przód- tył)
    andpol 33
    Level 38  
    Niestety coraz więcej nowych anten jest krzywych (złe magazynowanie i transport). Dlatego trzeba kontrolować kilka tp. Często jest tak, że najpierw ustawiam antenę, skręcam, potem naginam/prostuję, potem ponownie ustawiam i czasami tak kilka razy. O antenach pogniecionych przez wiatr nawet nie wspominam...

Dodano po 4 [minuty]:

Koderr wrote:

Nie ma. Przecież wszystkie są nadawane z tego samego miejsca :-)

Bzdura. Widać, ze kolega jeszcze mało anten widział. Jak antena dobrej firmy i idealnie prosta. Weź taką polsatowską 70-tkę. Można ją tak ustawić, że będzie wszystko oprócz TVN-ów. A i konwertery potrafią dawać maksymalny sygnał przy innym skosie w zależności od tp.

Dodano po 1 [minuty]:

palmus wrote:
    Weź pod uwagę teżto, że nawet dokręcając śruby całość lekko potrafi się rozjeżdżać.Konwerter też powinien być zamocowany idealnie w ognisku anteny ( czyli niewielkie ruchy przód- tył)

I to się zgadza. Każde pól obrotu na gwincie należy kontrolować na mierniku.
    klm787
    Level 31  
    Ostatnimi czasy zmieniłem konwerter, z pojedynczego na podwójny.
    Chodziło po prostu o zamontowanie drugiego tunera, innej firmy niż prezentowany na obrazku poziomu sygnału.

Piszę to tylko dla tego bo:
    Z tego co mi było wiadomo, przy najmniej do tej pory to konwerter powinien być ustawiony zawsze pionowo, jego góra powinna wskazywać godzinę dwunastą.
    (co w moim wypadku okazało się g...o prawdą)

Po wymianie na nowy (podwójny) okazało się, że sygnał jest taki sam jak na pojedynczym, czyli jakość i moc były w okolicy 80 do 85% coś w tych okolicach.
    I za chiny nie mogłem polepszyć siły i jakości sygnału poprzez manewrowanie samą anteną.

Pewnie mam coś źle ustawione, ale nie będę w to wnikał bo wszystko działa poprawnie

Jakież było moje zdziwienie gdy przekręciłem konwerter o kilka stopni w lewo, ustawiłem go na 11:30
    Sygnał podskoczył do góry, i tak już zostawiłem nie chcąc już nic więcej kombinować.
    Optymalne ustawienie anteny sat. na Hot Birda Sat link ws- 6933 Optymalne ustawienie anteny sat. na Hot Birda Sat link ws- 6933 Optymalne ustawienie anteny sat. na Hot Birda Sat link ws- 6933
    Na pierwszej fotce widać wyraźnie, że konwerter ustawiony jest na około 11:30
    Ale wszystko to skutkuje lepszym sygnałem, co widać na ostatnim zdjęciu.

Na koniec taka mała uwaga jeśli chodzi o ustawienia takiego sygnału.
    Bo po dokonaniu jakich kokwiek manewrów, czy to anteną, czy konwerterem należy momencik odczekać (około dwie, trzy sekundy) aby zauważyć zmianę sygnału na tv
    Nie wiem jak wygląda sprawa z miernikiem, ale na tv tak jest.
    Anonymous
    Level 1  
    andpol 33
    Level 38  
    Wskaźnik w dekoderach orange to pomyłka. Pokaże 100% jakości a nie będzie połowy kanałów.

Dodano po 1 [minuty]:

Koderr wrote:
    andpol 33 wrote:
    Bzdura. Widać, ze kolega jeszcze mało anten widział. Jak antena dobrej firmy i idealnie prosta. A i konwertery potrafią dawać maksymalny sygnał przy innym skosie w zależności od tp.

Widziałem i widuję dużo anten, wystarczy spacer po osiedlu ;-)
    A tak na serio, mówimy tu o ustawianiu anteny, nie o jakości konwerterów.
    Więc w wątpliwych przypadkach o których kolega wspomniał... co należałoby robić?
    Zainstalować obrotnicę konwertera (są takowe?) do zmiany jego skosu przy zmianie odbieranego tp.?
    To jest właśnie bzdura :-)

Wtedy niestety trzeba skos konwertera wypośrodkować. Dlatego zakładam tylko markowe konwertery a anteny Corab i Triax
    Anonymous
    Level 1  
    LeDy
    Level 43  
    Ja ustawiam na transponderach 11158, 11393, 11449, 11488, 11508,12284.
    Jak czasza i skos są właściwe to nie może poprawiać jednego a pogarszać drugiego. Liczy się jakość a nie siła.