Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zmywarka Electrolux ESL65070R (PNC 911435003/08, S.N. 30920219) - brak poboru wody po programie

dymekraf 11 Aug 2021 12:18 5184 6
    dymekraf
    Level 9  
    Witam.
    Proszę wybaczyć gdyż błądzę przy tworzeniu tego postu

Mianowicie potrzebuję fachowej porady dotyczącej:
    Zmywarka Electrolux / Model (MOD.) ESL65070R / Numer produktu (PNC) 911435003/08 / Numer seryjny (S.N.) 30920219 / TYP: 911D2163A2
    Przestudiowałem wszystkie wątki zamieszczone na forum w tym temacie, poradźcie proszę. Niby taki sam objaw, nie pobiera wody!
    Może ktoś poradzi i naprowadzi mnie na właściwy kierunek, tak by ją usprawnić. Posiadamy tę zmywarkę już kilka lat, pracowała bez zastrzeżeń. Pogniewała się na domowników którzy wyjechali na wakacje i po powrocie po tygodniu czasu owa pacjentka wyprała naczynia ze dwa razy i zbuntowała się. Zanim zawiozę ją do serwisu lub w ostateczności kupię nową, chciałbym spróbować ją usprawnić.
    Po załączeniu zmywarki na jakikolwiek z programów np.: 30" / AUTO rozpoczyna wypompowywanie wody (gdy wleję do środka extra wodę) wypompowuje ją. Następnie cisza (powinien nastąpić pobór wody?), a tu nic… po pewnym czasie pompa wypompowuje ponownie wodę - uruchamia się na moment, następnie załącza się sygnał dźwiękowy i zapala lampka z czerwoną diodą w dolnej części zmywarki, po otwarciu zmywarki miga dioda przycisku funkcyjnego (równomiernie) FOTO -1, w wewnętrznej części zmywarki – komorze brak śladów wody.

Dokonałem oględzin urządzenia, mianowicie eliminując po kolei przyczyny:
    • po tylu latach urządzenie po rozebraniu jest czyste i suche nie ma się praktycznie do czego doczepić, czujnik zalania ze styropianem (nie ma nigdzie wycieku, suche dno);
    • sitko na wężu doprowadzającym wodę przeczyściłem;
    • sprawdzałem styki, ale wszystkie jak nowe, udało mi się usprawnić diody na dole świecące na kolor czerwony i zielony - przewód zasilający był przerwany, tak miała od nowości, serwis na gwarancji usprawnił i po jakimś czasie ponownie się popsuło;
    • przy okazji wyczyściłem zbiornik soli FOTO -2 , filtry;
    • przeanalizowałem czynności zalecone w instrukcji urządzenia FOTO -3.

I dalej urządzenie nie daje się uruchomić prawidłowo, przestaje działać podczas pracy.
    Zastanawia mnie wąż doprowadzający wodę FOTO -4, widać na nim ząb czasu?

Proszę poradźcie co czynić :(
    Zmywarka Electrolux ESL65070R (PNC 911435003/08, S.N. 30920219) - brak poboru wody po programiefot. 1.jpg Download (5.57 MB) Zmywarka Electrolux ESL65070R (PNC 911435003/08, S.N. 30920219) - brak poboru wody po programiefot. ..jpg Download (434 kB) Zmywarka Electrolux ESL65070R (PNC 911435003/08, S.N. 30920219) - brak poboru wody po programiefot. ..jpg Download (17.91 MB) Zmywarka Electrolux ESL65070R (PNC 911435003/08, S.N. 30920219) - brak poboru wody po programiefot 4.jpg Download (760.64 kB)
    mrice
    Moderator of Home appliances
    dymekraf wrote:
    po otwarciu zmywarki miga dioda przycisku funkcyjnego (równomiernie) FOTO -1

Owa dioda powinna mrugać określoną liczbę razy i robić chwilę przerwy, ewentualnie określoną liczbę razy rozlegnie się alarm dźwiękowy, policz, podaj, inaczej będziesz brnął w gęstą mgłę.
    dymekraf
    Level 9  
    A cewka elektrozaworu napełniającego ma przejście napełniającego????
    aż tak to nie jestem zorientowany i proszę jaśniej, chodzi o elektrozawór którego konkretnie elementu?
    bo szukam w częściach w sklepi internetowym (zadają pytania typu o który chodzi) i po fotografiach zmywarki i się zastanawiam który i gdzie on jest?
    dzięki :-) Zmywarka Electrolux ESL65070R (PNC 911435003/08, S.N. 30920219) - brak poboru wody po programie Zmywarka Electrolux ESL65070R (PNC 911435003/08, S.N. 30920219) - brak poboru wody po programie
    dymekraf
    Level 9  
    nie jestem przekonany czy odpowiedz którą dałem wcześniej prawidłowo zamieściłem.

"A cewka elektrozaworu napełniającego ma przejście napełniającego????
    aż tak to nie jestem zorientowany i proszę jaśniej, chodzi o elektrozawór którego konkretnie elementu?
    bo szukam w częściach w sklepi internetowym (zadają pytania typu o który chodzi) i po fotografiach zmywarki i się zastanawiam który i gdzie on jest?
    dzięki :-) Zmywarka Electrolux ESL65070R - nie pobiera wody Zmywarka Electrolux ESL65070R - nie pobiera wody"

witam
    czy to cudo o którym mowa to jest to z załączonych fotografii?

dziękuję :-)
    dymekraf
    Level 9  
    witam
    nagrałem filmik od momentu startu (długość ok 12 min.)
    - załączyłem zmywarkę, wybrałem program 30 min. - szybki,
    zamknąłem ją i wystartowała wypompowując wodę (którą wcześniej zalałem do zmywarki) po 54 sek. nastała cisza.
    ponownie wzbudziła się po 2 min. i 30 sek. - wypompowując wodę, po 3 min. 17 s. uruchomił się sygnał dźwiękowy i świetlny (równomiernie świeci i daje dźwięk).
    Naliczyłem 120 tzw piknięć, gdzie nastała cisza i dioda zapaliła się na stałe.

Dodano po 1 [godziny] 57 [minuty]:

dymekraf wrote:
    nie jestem przekonany czy odpowiedz którą dałem wcześniej prawidłowo zamieściłem.

"A cewka elektrozaworu napełniającego ma przejście napełniającego????
    dzięki :-) Zmywarka Electrolux ESL65070R - nie pobiera wody Zmywarka Electrolux ESL65070R - nie pobiera wody"

witam
    czy to cudo o którym mowa to jest to z załączonych fotografii?

już wiem jest to: Czujnik zmętnienia wody z termostatem do zmywarki

dziękuję :-)
    dymekraf
    Level 9  
    Zmywarkę rozkręciłem, wyczyściłem - przejrzałem co tylko można było. Wszystko sprawdziłem i jak na początku twierdziłem, czepiłem się węża dopływowego AquaStop zmywarki, do przewodów zasilających (czarnego i niebieskiego) podpiełem się bezpośrednio z zasilaniem (fot) – AquaStop nie pracował brak słyszalności – kliknięcia, pracy urządzenia). Zamówiłem część i wymieniłem. Zmywarka zaczęła współpracować, od razu lżej 