Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] VW Polo 9n 1.4 TDI 2002r - Migająca kontrolka immo, samochód gaśnie.

sebaele22 12 Aug 2021 00:34 1209 18
    sebaele22
    Level 30  
    Witam, problem nie zawsze występuję.
    Po przekręceniu kluczyka pojawia się kontrolka samochodu z kluczykiem która miga a przy próbie odpalenia samochód gaśnie.
    Wyjąłem i rozebrałem licznik w celu przelutowania pinów z wtyczki czarnej jak i z wtyczki zielonej, zimnych lutów było trochę ale problem nadal się pojawia.
    Gdzie szukać przyczyny?
    spinacz
    Level 41  
    Najlepiej diagnostyka by było wiadomo co jest nie tak, może antena przy stacyjce a może kluczyk albo jeszcze coś innego.
    sebaele22
    Level 30  
    Podłączone pod VCDS, błąd w silniku:

VW Polo 9n 1.4 TDI 2002r - Migająca kontrolka immo, samochód gaśnie.
  • Helpful post
    spinacz
    Level 41  
    A w immo jakie błędy ? w liczniku ?
    sebaele22
    Level 30  
    Brak błędów :-)
    sigwa18
    Level 41  
    Sterownik nie dostał kodu odblokowania z licznika/immbiliasera. Powodów może być kilka:
    1.Uszkodzony transponder IMMO
    2.Uszkodzona pętla IMMO
    3. Za duża odległość Pestka immo -pętla.

Usterka wystąpiła nagle sama czy był coś grzebane w okolicach stacyjki, w kluczyku? Czasem nieoryginalne obudowy kluczyka dają takie efekty. Czasem pętla immo ma po latach zmniejszony zasięg i łapie tylko w jednej pozycji. Najprostszym budżetowym rozwiązaniem jest wydłubanie pestki immo i przyklejenie jej taśmą do pętli immo. Rozwiązanie kontrowersyjne ale w pełni odwracalne ,najprostsze i najtańsze.
    sebaele22
    Level 30  
    Pojawia się sama od czasu do czasu.
    Podmieniłem kluczyk i właśnie rozbieram okolice stacyjki aby poprawić piny przy pętli (cewce).
    Anonymous
    Level 1  
    sebaele22
    Level 30  
    Zrobione teraz tylko przetestować :-)

VW Polo 9n 1.4 TDI 2002r - Migająca kontrolka immo, samochód gaśnie.

A jeśli by to nie pomogło to czy może być również słaby styk w kostce stacyjki?
    Czy mogą być jeszcze przerwy w liczniku, sterowniku silnika?
    Anonymous
    Level 1  
    sebaele22
    Level 30  
    Czyli jak coś ponownie się pojawi to gdzie szukać przyczyny?
    sigwa18
    Level 41  
    Problemem jest sama pętla immo lub pestka (dokładnie słaba komunikacja między nimi lub wadliwe działanie jednego z tych elementów ).
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    sigwa18
    Level 41  
    Słaba może być komunikacja. Przez za duża odległość czy uszkodzony któryś element (cewka np zimne luty to też uszkodzenie, co do pestki immo w VAG są szklane rurki i zdarza się że pęknie właśnie ta szklana obudowa szczególnie przy przekładkach obudowy).
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    g107r
    Level 41  
    sebaele22 wrote:
    A jeśli by to nie pomogło to czy może być również słaby styk w kostce stacyjki?

A nie wiem, kostkę stacyjki masz tam jeszcze normalną?
    W innym aucie musiała być jakaś sekwencja włączania zasilań.
    Działało tylko ze startem od zera, wkładamy kluczyk, widzą się transponder z cewką/puszką immo, przekręcamy kluczyk na zapłon - immo odblokowane, ale podłączenie puszki immo przy włączonej już stacyjce nie odblokowywało immo.
    I tak parę razy trafiłem z tą stacyjką, coś w nich nie kontaktowało, były wadliwe, bo standardowe czyszczenie złącz nie pomagało, no ale było to inne auto.
    sebaele22
    Level 30  
    No nic Panowie na razie jest wszystko ok po podmianie kluczyka, przelutowaniu pinów w liczniku na kostce czarnej i zielonej oraz poprawiona zaizolowana złączka przy cewce immo.
    A tak z ciekawości zapytam, 2 przewody z cewki biegną gdzie? Przewody w kolorze zielony-czarny.
    sebaele22
    Level 30  
    Myślę że problem został rozwiązany.
    Od poprawienia lutów w liczniku jak i złącza od cewki problem się nie pojawił :-).

Dzięki za pomoc.