Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Wyjście alarmowe kamery Hikvision

sas1906 12 Aug 2021 09:29 597 5
Optex
    sas1906
    Level 6  
    Witam,

Są to moje początki z kamerami CCTV i dlatego zwracam się z prośbą o pomoc.
    Posiadam kamerę HIKVISION DS-2CD2625FHWD-IZS z wyjściem/wejściem alarmowym. Kamera zasilana przez Switch PoE oraz podłączona do routera i komputera- konfigurowana przez przeglądarkę.
    Chciałem się pobawić jej wyjściem przekaźnikowym (jak mniemam, mogę się mylić) i zasymulować możliwość sterowania innymi urządzeniami po np. wykryciu zmiany położenia kamery.
    Po włączeniu funkcji "inteligentne zdarzenia" na zakładce "ustawienia metadanych" oraz włączeniu wykrywania zmiany scenerii (wraz z zaznaczeniem wyzwoleniem wyjścia alarmu) nie ma reakcji na wyjściu alarmowym.
    Na wejście podałem napięcie 5V DC oraz obserwowałem brak reakcji na wyjściu(sprawdzone multimetrem).
    Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc bardziej doświadczonych kolegów. Jestem świadomy, że detekcja ruchu w kamerze nie jest najlepszą opcją przy systemie monitoringu, lecz są to moje początki i chciałbym poznać różne możliwości.
    Z góry dziękuję!
  • Optex
    stachu_l
    Level 34  
    Może jednak użyć instrukcji obsługi np tej:
    https://www.hikvision.com/content/dam/hikvisi...work-Camera_User-Manual_V5.5.111_20210717.PDF
    Rozdział 8.2.1 jak konfigurować alarm output
    Generalnie to nie jest przekaźnik łączący alarm input z output - to oddzielne wejścia i wyjścia.
    Jak skonfigurujesz wejścia to sygnał na nich wywołuje zdarzenie alarmowe podobnie jak przekroczenie strefy, ruch czy inne zdarzenia które programujesz i może wysłać np wiadomość o zdarzeniu.
    Wyjścia są programowane jako reakcje na zdarzenia - musisz je tam przypisać - wtedy pojawi się tam napięcie 12V. Można to sobie wyzwolić ręcznie i sprawdzić działanie fizyczne wyjścia.
    Tak przynajmniej rzecze instrukcja obsługi.
  • Optex
    sas1906
    Level 6  
    stachu_l wrote:

Wyjścia są programowane jako reakcje na zdarzenia - musisz je tam przypisać - wtedy pojawi się tam napięcie 12V. Można to sobie wyzwolić ręcznie i sprawdzić działanie fizyczne wyjścia.

Tak też zrobiłem i nadal popełniam jakiś błąd, ponieważ na wyjściu napięcie oscyluje w granicach 0V.
    Poniżej przesyłam screen z konfiguratora, może on coś podpowie.
    Dzięki za odpowiedź!
    Wyjście alarmowe kamery Hikvision
  • Helpful post
    yvv
    Level 20  
    Podłącz omomierz pomiędzy GND i OUT1. Przyciśnięcie przycisku alarm manualny powinno zewrzeć OUT1 do masy. Powinno reagować.

Na wejścia też nie podaje się napięcia, tylko zwiera się wejście do GND.
  • Helpful post
    MariuszX49
    Level 21  
    Mam pod ręką DS-2CD 2626G2 podejrzewam że podobnie będzie wyglądać wyjście jak w tej mojej. Pomiędzy G a OUT 1 będzie miał Kolega zwarcie przy wyzwoleniu wyjścia a nie napięcie tam jest wyjście styków wewnętrznego przekaźnika.
    sas1906
    Level 6  
    Potwierdzam to co napisali Koledzy wyżej. Piny OUT oraz G się zwierają po zaprogramowaniu.