Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

EvoBox w UK po Brexicie - Czy połączenie z VPN na telefonie umożliwi streaming?

Sebia 12 Aug 2021 14:51 1692 9
    Sebia
    Level 2  
    Hej wszystkim. Sprawa wyglada tak ze po brexicie cyfrowy polsat w Uk zostal zbanowany. I teraz pytanie czy gdy podlacze telefon pod domowe wifi w uk, sciagne i uruchomie na nim program vpn zmienie numer ip na Polski, polacze evo box z telefonem przez hotspota, czy to moglo by zadzialac?
    sosarek

Level 43  
    Nie prościej i szybciej samemu sprawdzić?
    Sebia
    Level 2  
    Jestem aktualnie w Polsce i nie wiem czy brac ten Polsat zeby potem nie placic rachunkow za free
    tomaszlonski
    Level 31  
    To sprawdź w Polsce czy działa.
    Anonymous
    Level 1  
    tomaszlonski
    Level 31  
    Nic nie ma, problemem jest tylko sprawdzenie działania VPN.
    Czy działa blokada regionalna na wszystko to nie wiem bo to różnie bywa obecnie z operatorami, przy usługach IPTV raczej na pewno działa blokada poza kraje Unii jak nie na całości to w poszczególnej ofercie albo pojedynczych filmach czy programach, niektóre można tylko Polski oglądać albo za granicą przez VPN.
    Anonymous
    Level 1  
    tomaszlonski
    Level 31  
    To wiadomo, biznes biznesem ale i jeszcze kwestia działania VPN pozostaje. Nie każdy VPN działa bo tu też często działają blokady operatorów zwłaszcza w przypadku stosowania darmowych VPN które masowo są banowane głownie z powodu zbyt dużej ilości użytkowników korzystających z jednego IP czy po prostu operator zablokuje adresy przypisane do VPN.
    Najlepszą opcją są zwykle płatne konta bo na nich często działa i na większości nie ma żadnych ograniczeń transferów jak na darmowych.
    grubasek31
    Level 1  
    Cześć właśnie jestem w sytuacji gdzie przywiozłem z Polski do Anglii dekoder EvoBox i oto co się stało.
    Jeszcze podpisując umowę w salonie poinformowałem sprzedawcę że chcę korzystać z dekodera za granicą. Dostałem informację, że nie jest to problemem o ile Pierwszą Instalację kanałów wykonam w Polsce
    I teraz historia co mi się przydarzyło
    1) Będąc w Polsce zainstalowałem kanały (i dekoder działał poprawnie co sprawdziłem na łączach dwóch różnych dostawców internetu)
    2) Wyjechałem do Anglii i dekoder działał bez problemów przez mniej więcej tydzień (aa zwykłym angielskim internecie BEZ VPNa)
    3) Dekoder przestał działać i pojawiła się informacja że nie mogę korzystać z serwisu poza UE
    4) Kupiłem dodatkowy router na którym zainstalowałem OpenVPN (CyberGhost) i ustawiłem go na Polskę. To zmieniło wiadomośc z "nie można korzystać poza UE" na "podłącz dekoder do jednego z autoryzowanych dostawców internetu a listę znajdziesz na polsatbox.pl"
    5) Zadzwoniłem do Biura obsługi klienta i generalnie powiedzieli że nic złego nie widzą jednak być może aktualizacja oprogramowania "coś zepsuła" ale jeżeli pójdę do salonu to otrzymam nowy router bez opłat.

Mogę tylko zgadywać co było powodem nagłego zablokowania dostępu ale podejrzewam że aktualizacja dokonana bez VPNa była główną przyczyną.

Niestety w Polsce będę dopiero w grudniu także wtedy z nowym dekoderem wrócę do Anglii ale od razu podłączę go do sieci która ma VPNa ustawionego na Polskę i mam nadzieję że to rozwiąże problem.

Jeżeli myślicie o korzystaniu z VPNa i udostępnianiu hotspota telefonem to od razu mówię że to nie działa gdyż IP przydziela twój operator telefoniczny i wyskoczy ci IP angielskie

Warto wspomnieć, że w pakiecie (w moim wypadku Komfortowym) masz dostęp do aplikacji z tablety i telefony z kąd bardzo łatwo możesz udostępnić obraz na TV przy użyciu np. chromecasta.
    tomaszlonski
    Level 31  
    Aktualnie z VPN jest problem, operatorzy mają dostępne adresy większości serwerów w Polsce, zresztą są łatwo rozpoznawalne bo korzysta z nich wielu użytkowników co może prowadzić do blokady IP jako rozpoznany VPN.

Możesz opcjonalnie poszukać dostawcy który daje IP tylko dla Ciebie albo poszukać kogoś znajomego z domowym serwerem. Opcją są tez małe firmy polskie udostępniające serwery VPN przez sieć lokalnych dostawców albo własnych serwerów po Polsce.

Sam tak udostępniam z domowego routera rodzinie w UK, połączenie widoczne jest normalne jak od prywatnego użytkownika z sieci Multimedia, działa wszystko z boxem jak i polski Netflix.